Sök
Panasonic Lumix DMC-GF1

Panasonic Lumix DMC-GF1

En robust kamera med vasst fokus

2010-09-30

Panasonic Lumix DMC-GF1 får beröm av testarna. Robust känsla, många bra funktioner och riktigt bra autofokus är några av lovorden. Modellen känns dock inte så välbalanserad enligt testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla - “Alla automatiska och manuella möjligheter man kan önska sig.”
Fotoguiden 7,2/10 ”Känslan är på topp."
M3 7/10 "Helt klart Panasonics bästa kamera hittills i det här segmentet."
Digital photography review 6,9/10 "It’’s by no means perfect.”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att Panasonic Lumix DMC-GF1 är en robust och snygg kamera. Den får beröm för sitt rika utbud av funktioner och användarvänliga gränssnitt. Bildkvaliteten upplevs som bra och exponeringen pålitlig. Det som får mest beröm är autofokusen, vilken hyllas av flera testare. Testarna har dock negativ kritik att ge. Kameran ligger inte riktigt lika skönt i handen i jämförelse med Olympus E-P1, och det upplevs svårt att fota med en hand då kameran har viss övervikt på en sida. En testare slår också ner på den elektroniska sökaren, och tycker inte att den uppfyller kraven. Kameran får, trots sina brister, högt betyg av alla testare.

Digitalfoto för alla

“Alla automatiska och manuella möjligheter man kan önska sig.”

DMC-GF1-1
Det första som Digitalfoto nämner är att kameran är lätt men ändå med robust känsla. Designen känns logisk och ergonomin okej. Kameran tar fina foton, speciellt i stadsmiljö. Funktionsmässigt tycker testaren att den täcker in hela behovet av automatiska och manuella möjligheter. Kameran har möjlighet till förprogrammering av inställningar, vilket gör att det är lätt att skifta inställning snabbt. Detta uppskattar testaren. DCM- GF1 har en inställningsratt på baksidan, som i stort fungerar den bra. Digitalfoto för alla upplever dock ibland att inställningarna ibland blir aningen besvärliga på grund av ratten.

Källa: www.digitalfotoforalla.se

Fotoguiden

”Känslan är på topp."

DMC-GF1-2
Fotoguiden jämför Panasonic Lumix DMC-GF1 med Olympus Pen E-P1. Fotoguiden tycker inte att GF1 ligger riktigt lika bra i handen som E-P1 och knapparna sitter inte riktigt lika bra placerade. GF1 känns däremot mer användarvänlig och funktionerna mer lättåtkomliga. GF1har en elektronisk sökare, vilket testaren tycker är bra, då det är lättare att hålla kameran stilla. Filmfunktionen är bättre i GF1 än i E-P1 med många inställningsmöjligheter och bra kvalitet. Fotoguiden har svårt att utse en vinnare mellan GF1 och F-P1. Blixten, skärmen och filmningen talar i alla fall till GF1s fördel. Annars ger de båda lika bra bildkvalitet.

Källa: www.fotoguiden.se

M3

"Helt klart Panasonics bästa kamera hittills i det här segmentet."

DMC-GF1-3
M3 tycker att Panasonic Lumix DMC-GF1 är snygg, men att ergonomiskt är den under all kritik. Kameran är övertung på ena sidan, vilket gör det svårt att fota med en hand. Inställningshjulet för funktionerna fungerar inte heller som önskat. Filmfunktionen upplevs medioker, förutom autofokus vid filmning som upplevs riktigt bra. För bildkvalitet jämför M3 Panasonic Lumix DMC-GF1 med Olympus E-P1, och konstaterar att E-P1 är snäppet vassare. Främst är det fula övergångar till vitt och färgat brus som sänker DMC-GF1s betyg. Testaren tycker att autofokusen är DMC-GF1s styrka. Pricksäker och snabb. Panasonics bästa kamera i den här klassen, men den slår ändå inte E-P1.

Källa: www.m3.idg.se

Digital photography review

"It’’s by no means perfect.”

DMC-GF1-4
Digital photography review har mycket gott att säga om Panasonic Lumix DMC-GF1. Superb upplösning, överlag strålande bildkvalitet och pålitlig exponering och fokus. Testaren tycker att kameran är lättanvänd med bra skärm. Användarvänligt gränssnitt och många bra funktioner. Testaren slår dock ner på en del punkter. Det dynamiska omfånget är inte så bra som det skulle kunna vara. Blixten känns vek och att autofokus inte fungerar med alla linser är en besvikelse. Den elektroniska sökaren känns som en kompromiss, och jpeg-bearbetningen måste förbättras.

Källa: www.dpreview.com

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Typ: Digital systemkamera med utbytbar lins
Upplösning: 13,1 megapixel
Zoom (Digital): Upp till 4x
Iso: 80 - 3200
Lcd: 3 tum, 460 000 punkterRåformat: ja
Video: hd-video, 720 p i avchd
Minne: Minneskort sd/sdhcBatterikapacitet: ca 380 bilder (stillbild), ca 210 minuter film.
Anslutningar: usb 2.0, mini-hdmi, audio
Övrigt: Linsfäste micro for third, Leica-kompatibelt, Live mos-bildsensor, ansiktsigenkänning, inbyggd mikrofon, högtalare.
Mått: 119x71x36,3 mm
Vikt: 285 gram ex. batteri