Sök
Olympus E-510

Olympus E-510

Bra semesterkamera för entusiasten

2007-09-18

Olympus E-510 är en systemkamera påminner mycket om E-410. Den största skillnaden är att den förstnämnda har bildstabilisator och ett stabilare grepp.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto för alla 8,5/10 "Bjuder på detaljrika bilder"
FOTO - "Drar längsta strået vad gäller finesser"
What Digital Camera 90/100 "The finger grip feels secure and comfortable"
Kamera & Bild 7,2/10 "En av de hetaste kamerorna på marknaden i höst"

Vad tycker testarna?

Olympus E-510 är en trevlig kamera att ha med på resan enligt flera testare. Den har ett fast handgrepp och ett lätt kamerahus. Bildkvaliteten är överlag bra, men testarna hittar problem med bland annat färgerna. En testare tycker också att kameran har tendenser att över- eller underexponera om scenerna blir för ljusa eller för mörka. Bruset är annars under full kontroll. De flesta gillar att man kan använda skärmen som sökare. Någon anser att gränssnittet kunde vara bättre och lite enklare. På det stora hela säger dock samtliga testare att kameran slår sina konkurrenter med sitt lilla format och sina unika objektiv. Att den har bildstabilisator gör den också väldigt attraktiv.

Digitalfoto för alla

"Bjuder på detaljrika bilder"

Digitalfoto säger att funktionen som gör att skärmen fungerar som sökare, fungerar bättre här än på dyrare proffsmodeller från Canon och Fujifilm. Skärmen visar också bilder samt information om kamerainställningar på ett bra sätt. Autofokusen fungerar utmärkt. Ergonomin på kameran anses också bra då man lätt kommer åt de funktioner som man har mest användning för. Positivt är också att man kan spara i raw och jpeg samtidigt samt att bruset i bilderna är under kontroll. Bilder som är tagna med standardobjektivet 14-42 mm blir skarpa i mitten och fina i hörnen, men objektivet har en ganska stor missteckning. Detaljåtergivningen säger man är något av det bästa man har sett från en kamera med 10 megapixlar. Exponeringen är också väldigt exakt. Bildkvaliteten är därför överlag bra men färgerna saknar en del liv oavsett inställningar på kameran. Kameran fungerar annars utmärkt till semestern tack vara sitt kompakta format.

Källa: Digitalfoto för alla (SE) nr 8 2007

FOTO

"Drar längsta strået vad gäller finesser"

FOTO säger att E-510 har många intressanta finesser och ett kamerahus som är lätt att hålla i tack vare låg vikt och ett rejält handgrepp. Bildresultatet tycker man blir bra ända upp till iso 1600. Att Olympus har den minsta sökaren av alla digitala systemkameror innebär att man inte får samma kontakt med motivet och samma kontroll över kompositionen som med större sökare. Om man använder skärmen som sökare tillkommer två problem. Det ena är att avtrycket fördröjs vilket gör den olämplig för rörliga motiv och det andra är att monitorn inte är tillräckligt ljusstark. Färgåtergivningen i bilderna tycker man är ganska mättad och livlig, vilket tillsammans med hög standardinställning för kontrast inbjuder till direktutskrift utan vidare bildbehandling. För att få den bästa kvaliteten på sina bilder krävs det att man känner till en del inställningar och knep, men kan man dessa så ger kameran en utmärkt bildkvalitet. E-510 står sig väl i konkurrensen mot Nikon D40 och Canon 400D och på det stora hela tycker man att det är en trevlig kamrat på resan.

Källa: FOTO (SE) nr 9 2007

What Digital Camera

"The finger grip feels secure and comfortable"

What Digital Camera säger att den nya E-510 erbjuder en snarlik uppsättning innehåll som E-410. Det som främst skiljer modellerna åt är att E-510 har en bildstabilisator. Designmässigt är E-410 den mer slimmade medan E510 har större volym. Testaren säger dock att han föredrar den lite större E-510 eftersom dess handgrepp känns mer bekvämt. Om bildkvaliteten säger man att E-510 vitbalans är pålitlig i alla situationer och man tycker att det är imponerande att det inte finns något brus alls ända upp till iso 400. Effektiviteten hos bildstabilisatorn är även den noterbar. Ett problem man hittar är att den kan överexponera och underexponera om scenerna är speciellt ljusa eller mörka. Att man kan använda skärmen som guide är något man gillar eftersom det har sina fördelar när det kommer till att ta bilder på landskap eller i makroläge. Ett tillkortakommande är att man måste komma ihåg att sätta in manuell fokus innan man aktiverar live view. I jämförelse med E-410 så kostar den aningen mer, men med tanke på att man får bildstabilisator så säger man att det är värt varenda öre.

Källa: What Digital Camera (GB) nr 126

Kamera & Bild

"En av de hetaste kamerorna på marknaden i höst"

Kamera & Bild säger också att E-410 i stort sett har samma funktioner. De är dock avsedda för olika målgrupper. 410 är rese- och frilufskameran medan E-510 är inriktad på den som prioriterar funktion före vikt. Den mest väsentliga skillnaden är att 510 har bildstabilisering. Greppet är kraftigare hos E-510 jämfört med lillebror, vilket är tacksamt när man använder lite större objektiv. Olympus har annars en utmärkt ergonomi. Utformningen av menysystemet tycker man dock hade kunnat vara bättre, då det krävs en del kunskap för att förstå allt. Det positiva är att man kan gå direkt in i översiktsvisningen och ändra en enskild kamerainställning. Bildstabiliseringen säger man fungerar väl och brusnivån är i klass med aps-c-kameror. Att den är jämbördig i bildkvalitet är antagligen fullt tillräckligt då man kan bräda sina konkurrenter med ett litet format och unika objektiv.

Källa: Kamera & Bild (SE) nr 8 2007

Cirkapris: 7100 kronor

Produktfakta: Olympus E-510 är en systemkamera med en effektiv upplösning på 10 megapixlar. Skärmen är på 2,5 tum och har en upplösning på 230k pixlar. Skärmen går även att använda som sökare. Dubbla minneskort av formaten compact flash, microdrive och xd-kort stöds. Filformatet är raw eller jpeg. Iso kan sättas manuellt i steg mellan 100 och 1600. Intern blixt finns med det finns också möjlighet att ansluta extern blixt. Vikten är 460 gram (kamerahus) och måtten är 136x92x56 mm. Priset avser endast kamerahus.

Tillverkare: Olympus