Sök
Nikon D700

Nikon D700

Proffskamera för halva priset

2008-10-14

En systemkamera som kombinerar utseendet från Nikon D300 och prestationen från D3. Resultatet är enligt testarna en kamera med utmärkt prissättning som tar underbara bilder.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & bild 9,4/10 "Proffsklass helt enkelt"
Colorfoto 73,5/100 "Ein semiprofessionelles Gehäuse"
Digitalfoto 23/25 "En perfekt kamera"
Trusted reviews 9/10 "Capable of incredible results"

Vad tycker testarna?

När testarna tar sig an Nikon D700 så upptäcker de snabbt att även om kameran påminner om D300 i sitt utförande så ligger prestationen närmare toppmodell D3. Ergonomin är mycket god och bildresultatet blir av samma höga klass som hos D3 även om minimala skillnader förekommer. En sådan är att D3 är något bättre på att hantera brus. Men för den sakens skull är det inte sagt att D700 har problem med brus. Snarare tvärtom då flera testare skriver att kameran kan gå mycket högt upp i iso-värde innan brus blir ett problem. Brushantering är en av kamerans styrkor. Den andra stora styrkan uppges vara skärpan och den detaljåtergivning som reproduceras. Färgåtergivningen är mycket bra även om två testare menar att tonerna är något varma. Ergonomin och handhavandet upplevs rakt igenom som positiva.

Kamera & bild

"Proffsklass helt enkelt"

Svenska Kamera & Bild sparar inte på krutet för att beskriva sitt genomgående positiva intryck av Nikon D700. Testaren skriver uttryckligen att detta är den bästa kameran som hittills testats. Det som är så gripande är att kameran lånat väldigt mycket av storebrorsmodellen D3 samtidigt som den bara kostar hälften så mycket. Ergonomin, placeringen av knapparna och menysystemet bidrar till en positiv användarupplevelse, och byggkvaliteten är av mycket hög klass. Att kameran har samma sensor, processor, ljusmätare och autofokusmodul som sitt storasyskon gör att bildkvaliteten är identisk. Testaren skriver att det inte går att få bättre bild idag. Det går enligt testaren att använda kameran i princip alla sammanhang, även sport, då den klarar att ta åtta bilder i sekunden. Den som ska använda produkten i studion vill möjligtvis ha ett alternativ med högre upplösning. Detta är en kamera utan några egentliga brister som erbjuder proffskvalitet för ett pris långt under proffspriset, avrundar Kamera & bild.

Källa: Kamera & bild (SE) nr 9 2008

Colorfoto

"Ein semiprofessionelles Gehäuse"

Även tyska Colorfoto skriver att denna kamera levererar en bildkvalitet som är identisk med den från Nikons flaggskepp D3. Den enda skillnaden uppges vara att D3 hanterar de högsta iso-nivåerna något bättre. Autofokussystemet får beröm för sina 51 mätpunkter och snabbheten med vilken den arbetar. Att liveview finns är trevligt men kanske inte vidare användbart i praktiken. Den optiska sökaren är ett mycket bättre val även om den till skillnad från den hos storebror D3 endast täcker 95 procent av motivet. Ergonomin beskrivs som god men lika bra som hos en fullfjädrad systemkamera blir den enligt uppgift först när batterihandgreppet köpts till, något som ur batterisynpunkt inte är nödvändigt då batteritiden är mycket god redan från början.

Källa: Colorfoto (DE) nr 9 2008

Digitalfoto

"En perfekt kamera"

Nikon D700 är enligt Digitalfoto en snabb kamera vad gäller uppstart, autofokus och slutarfördröjning. Den hanterar också seriebildstagningar med respektingivande hastigheter. Bilderna imponerar med sitt dynamiska omfång där även små variationer i hudtoner snappas upp. Färgåtergivningen är mycket bra och kromatiska abberationer är inget problem. Testaren skriver också att kameran har en ohyggligt bra koll på brusnivåerna och att det är svårt att detektera något brus vid iso-värden så höga som 2000. Produkten uppges vara bekväm att hantera och skärmen som sitter baktill får mycket ros för sin höga upplösning.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 10 2008

Trusted reviews

"Capable of incredible results"

Brittiska Trusted Reviews skriver att Nikon D700 är en kamera som är trevlig att använda tack vare sin kombination av god ergonomi och välutformade menyer. Den påminner mycket om Nikons egna D300 i sitt utförande men när funktionerna och innanmätet undersöks så påminner de i sin tur mer om vad som hittas i toppmodellen D3. Kameran arbetar snabbt men autofokusen kan stundtals upplevas som långsam. Detta gäller främst under dåliga ljusförhållanden. Dessutom så kunde testaren ibland hitta små korn i bilderna vilket tros bero på att den inbyggda dammborttagaren inte fungerar fullt så bra. Men när bilderna blir bra så blir de riktigt bra, skriver testaren. Detaljer blir rena och skarpa tack vare en utmärkt skärpa. Färgerna har en mycket fin övergång vilket gör att även små skiftningar i ton snappas upp. Generellt så drar dock färgerna något åt det varma hållet, uppger Trusted reviews. Brushanteringen uppges vara exemplarisk och brus är inte ett problem förrän iso 6400 passerats.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Cirkapris: 24000 kronor

Produktfakta: Nikon D700 är en digital systemkamera med cmos-sensor på 12,1 megapixlar. Den har en tre tums skärm med upplösning på 640x480 pixlar och 170 graders betraktningsvinkel samt stöd för liveview. Optisk sökare med 95 procent täckning finns också. Bilder lagras i maximalt 4256x2832 pixlar som jpeg eller raw på minneskort av typen compact flash I/II eller microdrive. Seriebildstagningen klarar en hastighet på upp till fem bilder per sekund och ger max 17 raw eller 100 jpeg. Med batterihandgrepp som finns som tillbehör kan hastigheten ökas till åtta bilder per sekund. Iso kan ställas mellan 200 och 6400. Slutartiderna varierar från 30 till 1/8000 sekund. Objektivfattningen är Nikons DX. Kameran har inbyggd blixt. Anslutning finns för usb, mini-hdmi och extern blixt. Kamerans dimensioner är 147x123x77 mm och vikten är 995 gram. Priset avser endast kamerahus utan objektiv.

Tillverkare: Nikon