Sök
Canon EOS 50D

Canon EOS 50D

Bra kamera med små förbättringar

2008-11-28

Med bra bildkvalitet, många inställningsmöjligheter och trevlig konstruktion får kameran beröm även om testarna konstaterar att förbättringarna mot föregångarna inte är speciellt många.
Testkälla Kommentar
Digitalfoto “För avancerade amatörer”
Kamera & Bild “En sport- och reportagekamera”
Cnet “Excellent performance and photo quality”
Dp review “Highly recommended (just)”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att kameran har många bra kvaliteter. Bilderna är mycket fina, kameran är snabb och autofokusen fungerar utmärkt. Skärmen är ljus och klar. Designen är tilltalande och kameran är bekväm att hålla i. Någon testare tycker att knapparna är för små. Kameran har vissa förbättringar mot föregångaren eos 40d men generellt tycker testarna att skillnaderna är ganska små. Menysystemet får positiva omdömen då det är lättnavigerat.

Digitalfoto

“För avancerade amatörer”

Digitalfoto menar att kameran har ett flertal användbara funktioner och hög prestanda. Vid högre ISO uppstår en del brus i bilden men det är så pass lite att resultatet ändå är mycket bra. Menysystemet är smidigt upplagt och är lätt att navigera i. Bilderna är generellt mycket bra, med fin detaljåtergivning, dynamiska färger och lite brus. Skärmen är ljusstark och klar. Den fungerar dessutom utmärkt både inomhus och utomhus. Kameran är mycket snabb och överlag väldigt kapabel med massor med finesser. Kameran passar utmärkt för sportfoton och naturfoton.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 12 2008

Kamera & Bild

“En sport- och reportagekamera”

Enligt Kamera & Bild ser de inga större skillnader mellan denna kamera och dess föregångare. De saker som har förändrats är inte heller alltid till det bättre. Något som dock är bättre är skärmen som har hög upplösning och visar bilderna klart och tydligt. Även utvecklad autofokus och ansiktsigenkänning beröms. Den ökade upplösningen gör att bruset ökar, så i praktiken blir inte skillnaden i detaljrikedom mot föregångaren 40D speciellt stor. Kameran är trevlig att hålla i men knapparna känns lite små. Det känns tråkigt att det inte blir så stora förändringar mot Canon Eos 40D. Samtidigt är den testade kameran smart och trevlig att använda och kvaliteten är bra. Man får mycket för pengarna.

Källa: Kamera & Bild (SE) nr 11 2008

Cnet

“Excellent performance and photo quality”

Cnet tycker att kameran känns stabil och välbyggd och de är mycket imponerade av kamerans prestanda och fotokvalitet. Att designen känns ergonomisk uppskattas också. Testaren säger att det enda negativa med kameran är att de funktioner och finesser som finns kunde ha varit mer avancerade. Testaren hade också gärna sett ett mer utvecklat autofokussystem och bättre sökaromfång vilket hade gjort kameran än mer attraktiv då tekniken verkligen hade utvecklats från tidigare modeller. Menysystemet gör det enkelt att hitta rätt inställningar. Att kameran är snabbare än tidigare är tydligt och mycket bra. Detta gäller både vid uppstart och tiden mellan foton. Skärmen är ljus och klar men syns inte så bra i direkt solljus. Bilderna blir mycket skarpa och har hög upplösning. Bilderna känns vidare dynamiska och med fina detaljer och skuggor. Att kameran på ett bra sätt hanterar situationer med begränsat ljus ger extra plus.

Källa: www.cnet.com (US)

Dp review

“Highly recommended (just)”

Dp review säger att det vid första anblicken verkar som att skillnaden mot föregångaren 40D mest handlar om sensorns upplösning och skärmen som blivit större och klarare. En del andra förändringar när det gäller finesser och funktioner finns också, testaren säger att kameran på papperet är långsammare än föregångaren, men att de i praktiken är likvärdiga och att Canon bara har bytt sätt att mäta. Kameran är stabil och välbyggd. Bilderna blir väldigt detaljerade, klara och skarpa. Det finns gott om smarta inställningsmöjligheter för att kontrollera exponering med mera. Autofokussystemet fungerar utmärkt även i situationer med begränsat ljus. Sökaren känns bra vid användning. Knapparna är ergonomiskt placerade och menysystemet är lättnavigerat. Testaren är överlag mycket nöjd med kamerans prestanda och den upplevs som väldigt snabb. Allt är dock inte bara bra. Vid högre ISO blir bilderna korniga och testaren hade gärna sett att bilderna haft större dynamiskt omfång, vilket faktiskt försämrats från eos 40d. Kontentan är att kameran är bra på mycket, men att det inte är några större förändringar mot föregångaren.

Källa: www.dpreview.com (US)

Cirkapris: 14300 kronor

Produktfakta: Canon EOS 50D är en digital systemkamera med 15,1 megapixel där allt sköts per automatik eller med full manuell kontroll av exponering, slutare, bländare, vitbalans med mera. Det finns även en rad motivprogram att välja bland. Kameran tar upp till 6,3 bilder per sekund. ISO kan ställas in upp till 12800. Kameran har en tre tum stor LCD-skärm. Sensorn har ett integrerat rengöringssystem. Kameran är kompatibel med EF/EF-S objektiv. Kameran tar bilder i RAW eller JPEG med en maximal upplösning på 4752x3168 pixlar. Anslutning till dator sker via USB 2.0, och det finns även hdmi-utgång samt anslutning för fjärrkontroll. Minneskortstypen är Compact Flash. Endast kamerahuset väger 730 gram och har måtten 145,5x107,8x73,5 mm. Finns att köpa som bara hus eller i paket med objektiv. Priset avser kamerahus i paket med Canon EF-S 17-85 4,0-5,6 IS USM.

Tillverkare: Canon