Sök
Canon EOS 1D Mk IV

Canon EOS 1D Mk IV

Högpresterande presskamera

2010-03-26

Med EOS 1D Mk IV visar Canon att man är att räkna med när det gäller presskameror. Nikon får se upp!
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & bild 8,8/10 ”Ett utmärkt yrkesredskap men också en kompromiss”
DP Review - ”An astonishing camera”
Digital Camera Review 4,5/5 ”A solidly-built, pro-grade camera with a heavy feature set and price tag”

Vad tycker testarna?

Med Canons tidigare högklassiga modeller var förväntningarna på Mk IV höga. Och de infrias. Med denna kamera finns Canon återigen högt upp på listan vad gäller presskameror. Kameran är robust och har en ergonomi som är utvecklad för att kunna hanteras även med vantar på händerna. Canon har ett nytt utvecklat AF-system, som ger bilder med så pass hög kvalitet att de inte behöver bildbehandlas, ett måste för en pressfotograf som ofta skickar sina bilder trådlöst direkt till redaktionen.

Kamera & bild

”Ett utmärkt yrkesredskap men också en kompromiss”

Canon EOS 1D Mk IV 1Kamera & Bild hade höga förväntningar på Canon EOS 1D Mk IV. Canon har tidigare varit topplacerad var gäller presskameror, men Nikon har tagit över tronen på senare tid. Med denna är Canon tillbaka på banan igen. Sedan föregångaren 1D Mark III har Canon utvecklat en bättre autofokusmodul som ger bilder tillräckligt bra att användas utan bildbehandling. Det är den största och viktigaste förbättringen, men även skärmen, ergonomin och blixtexponeringen är utvecklad till det bättre. En bra presskamera men också en bra allroundkamera. I en duell mot Nikon D3 vinner Mk IV vad gäller upplösning, utbud av bra teleobjektiv och filmning.

Källa: www.kamerabild.se

DP Review

”An astonishing camera”

Canon EOS 1D Mk IV Top

Även DP Reviews påpekar de höga förväntningar som finns på Mk IV. Den är lik sina föregångare till utseende och utformning, vilket varit en av styrkorna hos Mark III och II. Bildkvaliteten som Mk IV levererar är lika bra, eller bättre, än förväntat. Detaljrikedomen är fantastisk, likaså färgåtergivningen, och det gäller både i jpeg- och råformat. Bildern blir dock betydligt bättre utomhus än inomhus. Ergonomiskt är kameran genomtänkt för att hanteras med enkelhet även utomhus med vantbeklädda händer.

Källa: www.dpreview.com

Digital Camera Review

”A solidly-built, pro-grade camera with a heavy feature set and price tag”

Canon EOS 1D Mk IV BackDigital Camera Review jämför Mk IV med föregångaren Mark III. Mk IV är snabbare, har högre upplösning, och har Canons hittills mest avancerade AF-system. LCD-displayen har samma storlek som tidigare, men med förbättrad skärpa. En kamera i den här prisklassen förväntas producera högkvalitativa bilder, och Mk IV lever upp till förväntningarna, även om bilderna långt ifrån alltid är perfekta . Autofokusen är stabil, och bildkvaliteten är överlag mycket bra.

Källa: www.digitalcamerareview.com

Cirkapris: 47000 kronor

Produktfakta: Canon EOS 1D Mk IV
Typ: Systemkamera
Upplösning: 17,0 megapixel
Zoom (Optisk/Digital): Beror på objektiv
ISO: ISO 100 - 12800 (kan utökas till ISO 50 samt ISO 25600, 51200 och 102400)
LCD: 3 tums Clear View II (920.000 pixel VGA RGB) med liveview
Råformat: Ja
Video: Full HD 1920 x 1080, med 24, 25 eller 30 bilder/sek, filformat MOV H.264, max längd 29min, 59 sek, max filstorlek 4GB
Minne: CompactFlash typ I och II (stöder MicroDrive) samt SecureDigital, SDHC
Batterikapacitet: xx bilder
Anslutningar: USB 2.0 hi-speed, Video (PAL/NTSC), HDMI mini, mikrofon 3,5mm minitele, N3-kontakt för fjärrutlösare, PC-synkkontakt
Övrigt: Seriebildtagning med 10 bilder/s
Mått: 156x157x80 mm
Vikt: 1180 gram utan minneskort
Cirkapriset avser: Endast kamerahus