Sök
Sony DSC-U50

Sony DSC-U50

Litet och smidigt, men zoomlöst

2004-01-13

En hel del kamera för pengarna och skaplig bildkvalitet är vad testarna tycker om denna digitalkamera med 2 miljoner pixlar.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 6,8/10 "Stylish, ultraportable camera"
Megapixel 77/100 "Very small cameras always attract people"
Mikrodatorn 7/10 "Snackar direkt med skrivaren"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att Sony DSC-U50 är en vettig kamera för den som vill ta med sig den överallt. Kameran är kompakt och enkel att använda. Testarna är dock ense om att man saknar optisk zoom och sökare. Någon tycker att batterierna håller länge, någon annan att de håller alldeles för kort tid. Bildkvaliteten får godkänt betyg även om ett par testare kommenterar att det uppstår brus i bilderna. Färger och skärpa får beröm.

Cnet

"Stylish, ultraportable camera"

Cnet menar att modellen är en mycket kompakt och stilig kamera som man kan ta med sig överallt. Konstruktionen känns välgjord. Man anser att kameran är väldigt enkel att använda och att den jobbar snabbt. Det är bra att kameran är kompatibel för Picture Bridge. Man saknar dock en optisk zoom och en optisk sökare liksom möjlighet till exponeringskompensation, men samtidigt är detta en enkel kamera som ska vara smidig att ta med sig. Man känner ändå att vissa möjligheter är för begränsade. Det är bra att man kan välja mellan olika vitbalanslägen. Bildkvaliteten är det si och så med på grund av ganska mycket brus i bilden. Allt som allt får ändå bildkvaliteten godkänt med tanke på kamerans prisklass. Skärpan och detaljerna är ok, men inte mer, liksom exponering och färger. Kameran startar upp snabbt och tiden mellan bilderna är också bra. Batteritiden är god.

Källa: Till Cnets hemsida
Till Megapixels hemsida
Mikrodatorn, nr 13 2003

Megapixel

"Very small cameras always attract people"

Sony-DSC-U50_hand.
Megapixel anser att U50 är välbyggd och innovativ med sitt roterande objektiv. Ergonomiskt är kameran dock lite krånglig att hantera, och knapparna är små. I övrigt är kameran väldigt lätt att använda. Det är bra att man kan kontrollera vitbalansen. Trevligt att kameran är kompatibel för Picture Bridge vilket ytterligare förenklar bildhantering och utskrifter. Designen är snygg och lockar främst med sin lilla storlek. Bildkvaliteten är helt ok och speciellt färgerna får beröm. Bilderna känns skarpa och har fina färger, speciellt de som är tagna utomhus. Kameran är snabb och autofokusen hittar rätt fort. Tiden mellan bilderna kunde vara bättre då det tar en liten stund för kameran att spara ner bilden. Ett visst brus uppstår i bilderna. Man önskar att det funnits en viss kompressionskontroll då man upplever vissa bilder som lite starka i färger och detaljer. Inomhusbilder blir bäst då det är mycket ljus. I övrigt är bilderna välbelysta över hela ytan. Tråkigt att det saknas en optisk zoom liksom sökare.

Mikrodatorn

"Snackar direkt med skrivaren"

Mikrodatorn säger att kameran är en väldigt liten och enkel, som är smidig att använda. Batterierna som medföljer tar dock slut snabbt. Kameran startar väldigt fort. Möjligheten att kunna ställa in vitbalansen uppskattas. Trevligt med roterande objektiv som gör det lätt att exempelvis ta självporträtt. Testaren tycker ibland att det är jobbigt att helt vara utan sökare. Det är enkelt att ansluta kameran till datorn och mjukvarorna fungerar väl. I sin prisklass tar DSC-U50 riktigt bra bilder. Det krävs dock att belysningen är god för att bilderna ska bli som bäst. Väldigt smidigt att kunna använda sig av Picture Bridge och vid testen fungerade överföringen till skrivare hur bra som helst, oavsett skrivarens märke. Det enda kameran egentligen saknar är en zoom.

Cirkapris: 2800 kronor

Produktfakta: Sony DSC-U50 är en digitalkamera med 2 miljoner pixlar som ger en maximal upplösning på 1632x1224 bildpunkter. Bilderna sparas i JPEG. Varken optisk eller digital zoom finns. 8 MB minne i form av Memory Stick Duo ingår i köpet. Det finns ingen optisk sökare men dock en LCD-skärm som är en tum stor. Exponering liksom fokus sker per automatik. Blixten är inbyggd och när det gäller vitbalansen finns automatik liksom fyra olika lägen att välja bland. Kameran kan även ta rörliga bilder (utan ljud) i MPEG-format till en upplösning av 160x112 bildpunkter. Anslutning sker via USB. Drivs av två AAA-batterier. Kameran väger 132 gram inklusive batterier och har måtten 100x41x25 mm. Programvarorna Sony USB Driver liksom Pixela ImageMixer medföljer köpet. Stöd finns för Picture Bridge som gör att man kan skriva ut direkt utan dator.

Modell: Sony DSC-U50