Sök
Sanyo Xacti VPC-C4

Sanyo Xacti VPC-C4

Uppiffad kombination

2005-06-10

Likt föregångaren C1 så rör det sig även nu om en kombinerad digital stillbilds- och videokamera. Testarna tycker dock fortfarande att det är vettigast med produkter dedikerade åt vardera funktion.
Testkälla Betyg Kommentar
Mikrodatorn 65/100 ”Den optimala flerfunktionskameran lyser med sin frånvaro”
Digitalfoto för alla 6,5/10 ”Inte det bästa från de två världarna”
Colorfoto 39/100 ”Kein Pappenstiel für eine 4-megapixelkamera”

Vad tycker testarna?

Två av de tre testarna ratar mer eller mindre produkten då man anser att det är mer en rolig pryl att äga snarare än en kvalitetsprodukt, sett till vad den lyckas prestera. Den tredje testaren skriver att det är en billig 4 megapixelkamera, speciellt med tanke på att man får en bra inbyggd videodel. Generellt för alla testare gäller dock att man anser Xacti vara en lättanvänd produkt som är bekväm att använda och som dessutom smidigt integrerat de två funktionella beståndsdelarna, video och stillbildstagning.

Mikrodatorn

”Den optimala flerfunktionskameran lyser med sin frånvaro”

c4-blue

Mikrodatorn tar sig en titt på åtta olika flerfunktionskameror och inser att avkall har gjorts på kvaliteten till förmån för mångsidigheten hos alla produkter. Ingen lyckas att komma i närheten av vad en digital stillbilds- eller videokamera presterar. Den produkt som får högst betyg av alla testade blir Sanyo Xacti VPC-C4 då den är en av de mest intuitiva, samtidigt som den lyckas producera de bästa stillbilderna och videosekvenserna i kategorin. Att kameran har en elektronisk bildstabilisator anses göra mycket för kvaliteten vid video. Den upplevs som lite onödigt stor men har å andra sidan en skärm med bra skärpa som lyckas hänga med riktigt bra vid snabba rörelser. Ska man nödvändigtvis skaffa en kamera av den här typen så är det Xacti som gäller, men den är långt ifrån den optimala lösningen, avslutar Mikrodatorn.

Källa: Mikrodatorn, nr 4 2005
Digitalfoto för alla, nr 5 2005
Colorfoto, nr 5 2005

Digitalfoto för alla

”Inte det bästa från de två världarna”

c4-red

Digitalfoto för alla tycker inte att man ska satsa på Sanyo Xacti VPC-C4 om man främst prioriterar bildkvalitet. Detta då kameran upplevs ta väldigt grumliga bilder med drag av färgbrus och kornighet. Inte heller videofunktionen anses vara något att hurra för då upplösningen endast kommer upp till 640x480 pixlar, trots att kvaliteten på video blir acceptabel. Kameran beskrivs som enkel att använda och överföringen till datorn underlättas avsevärt av dockningsstationen. Det är en charmig liten kamera som med sina dubbla funktioner anses ha en god grundtanke, men det förhållandevis höga priset rättfärdigas inte av bildkvaliteten, summerar testaren.

Colorfoto

”Kein Pappenstiel für eine 4-megapixelkamera”

c4-1

Colorfoto beskriver hela förfarandet med att använda Xacti som väldigt enkelt. Man uppskattar det bekväma revolvergreppet och att kameran har få, men lättåtkomliga knappar. Det främsta man anmärker på är att zoomen inte svarar så precist som man kan önska sig på zoomreglaget. Inställningsmöjligheterna är få, men åtminstone mer än basalt. Fotokvaliteten vid ISO 100 är helt ok, men går man upp till ISO 400 så framträder brus väldigt tydligt. Autozoomen fungerar bra, men är ganska långsam. Videoupptagningar är bara godkända i de två högsta kvalitetslägena om man tänkt spela upp sitt material på TV. Testaren tycker att de pengar man får lägga ut för produkten inte är vidare mycket då man får 4 megapixlar, att man sedan dessutom får en bra videofunktion i sin kamera höjer produktens värde.

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Sanyo Xacti VPC-C4 är en kombinerad digital stillbilds- och videokamera med en bildsensor på 4 megapixlar som nyttjas av båda funktionerna. Den optiska zoomen är 5,8x och den digitala 10x. Displayen är 1,8 tum. Fokus sköts av automatiken och exponering likaså. Vitbalansen kan köras automatiskt eller justeras manuellt. Stillbilder håller en upplösning på upp till 3264x2448 pixlar och lagras som JPEG. Video lagras i MPEG-4 i en upplösning på 640x480 pixlar, motsvarande VGA, i 30 bilder per sekund. Kameran använder sig av SD-minneskort. Övriga finesser är bl.a. webbkamerafunktion, inbyggd blixt, dockningsstation för laddning och datoranslutning samt vridbar skärm. Xacti VPC-C4 har dimensionerna 69x108x34 mm och en vikt på 159 gram.

Modell: Sanyo Xacti VPC-C4

Tillverkare: Sanyo