Sök
Pentax Optio S

Pentax Optio S

Liten och god

2003-05-13

Pentax Optio S är en 3,2 megapixels digitalkamera med det minsta format testarna sett. Överraskande god bildkvalitet, i alla fall utomhus, ger bra testbetyg.
Testkälla Betyg Kommentar
Megapixel 81/100 “Excellent tactile feedback”
Steve´s digicams “One of the smallest”
DP Review 46,5/60 “Good image quality”

Vad tycker testarna?

Samtliga är mycket imponerade av kamerans design som är såväl snygg som praktisk, även om skalet lätt får repor. Kameran har överraskande många funktioner för att vara så liten. Den är också relativt snabb på att starta och registrera. Testarna påpekar att det medföljande 11 MB minnet är för litet och man bör snarast investera i ett större. Bildkvaliteten är generellt bra, med OK färgåtergivning men en del bilder kan bli väl mjuka i hörnen, särskilt vid makrofotografering.

Megapixel

“Excellent tactile feedback”

Megapixel anser att kamerans design i aluminium är utmärkt och förtjänar ett pris i sig själv. Kameran är oerhört liten och kompakt. För att vara en så liten kamera har tillverkaren lyckats stoppa den full med funktioner, men trots ett myller av knappar och kontroller till alla funktioner är kameran enkel att arbeta med. Den är också mycket ergonomisk, tack vare sina väl tilltagna knappar och fyravägskontrollen som ger utmärkt precision och feedback menar Megapixel.

Källa: Till Megapixels hemsida
Till Steves Digicams hemsida
Till DP Reviews hemsida

Steve´s digicams

“One of the smallest”

Optio-S-bak

Steve´s digicams påpekar att Optio S är en av de minsta kameror man har testat, med funktioner man inte förväntar sig hos en så liten modell. Den tar fyra sekunder att starta upp kameran vilket är OK. Kameran fokuserar bra i relativt dåliga ljusförhållanden men saknar extra fokusljus. De bästa bilderna blir dock skarpa och tydliga. Det medföljande minnet är litet och man bör räkna med att köpa ett extra minneskort och ett andra batteri då det lär behövas.

DP Review

“Good image quality”

DP Review anser att kameran har omedelbar ”consumer appeal”. Den är ultraslim och så lätt att man knappt märker att man bär på den. Makroläget ger mjuka bilder, särskilt i hörnen och i nederkanten, men annars är bildkvaliteten god och kameran har ett bra pris. Från att kameran är avstängd till dess att ett kort är taget tar det bara 2,8 sekunder. Autofokussystemet är suveränt och i medelbra ljus tar det knappt en sekund att fokusera. Dock saknas tillräcklig buffertförmåga vilket gör att man inte kan ta ett nytt kort förrän det förra har registrerats. Den automatiska vitbalansen fungerade bra i naturligt ljus men i artificiellt ljus får bilderna en orange ton. Vid makrofotografering var kameran överraskande kapabel och färgbalansen är bra.

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Pentax Optio S är en 3,2 megapixels kamera som väger 98 gram och har dimensionerna 83x52x20 mm. 1,6 tums LCD-skärm och maximal upplösning på 2048x1536 pixlar. Kameran kan även spela in ljud och rörliga bilder i 320x240 pixlar. Kameran har 3x optisk zoom och 4x digital zoom. Inbyggd blixt med arbetsområde på 0,2-3,5 meter (vidvinkel) och 0,1-2,0 (tele). Super makro 6-20 cm. ISO inställningar 50, 100, 200 och auto. Kameran har 11 MB inbyggt minne och levereras med återuppladdningsbart batteri, batteriladdare, handrem, 3D Image viewer, USB kabel, A/V kabel, CD-ROM med ACDSee mjukvara samt en skriftlig manual. Som tillbehör kan köpas Secure Digital eller Multimedia card för utökat minne.

Modell: Pentax Optio S