Sök
Panasonic Lumix DMC-FZ100

Panasonic Lumix DMC-FZ100

Megazoom till högt pris

2010-10-05

Panasonic Lumix DMC-FZ100 är en kamera med 24x zoom i systemkamerautförande som inte bara kan ta högkvalitativa bilder utan som också lyckas väl med rörliga bilder. Användarvänligheten är samtidigt hög men den tuffa prissättningen ifrågasätts av testarna.
Testkälla Betyg Kommentar
Photography blog 4,5/5 "Will more than satisfy most photographer's"
T3 4/5 "A sound option"
Chip 4/5 "Exzellentes 24fach-Zoomobjektiv"

Vad tycker testarna?

Testarna har mycket gott att säga om Panasonic Lumix DMC-FZ100. Det blir idel lovord för ergonomi och handhavande där tillverkaren anses infört många förbättringar från föregångaren FZ38. Men också den tekniska biten övertygar med uppgraderad sensor och stort omfång av funktioner, gamla som nya. Att nyttja den kraftiga zoomen går utmärkt tack vare den välarbetande bildstabilisatorn och bilder anses överlagg hålla mycket hög kvalitet. Det enda som drar ned något på intrycket är att brus börjar dyka upp vid iso 400. Den testare som också kikar mer noggrant på videoupptagningar uppger att de blir så pass bra som hos Panasonics egna dedikerade avchd-kameror. Men priset är inte något som går hem, kameran anses vara för dyr i jämförelse med konkurrensen och gör att testarna har svårt för att ge full poäng.

Photography blog

"Will more than satisfy most photographer's"

Även om den fasta linsen kan te sig som en begränsning så är den i praktiken mer än tillräcklig för att uppfylla den stora majoriteten av fotografers behov. Så skriver Photography blog som också menar att föregångaren FZ38 är en svår kamera att överträffa men att Panasonic lyckats väl med att göra just det. Och det gäller inte bara den tekniska biten utan också när det kommer till själva handhavandet. Autoläget är också så pass bra att de som är mindre insatta i bildkompositionens konster också kan få till välexponerade, skarpa bilder på såväl personer som landskap och mer närgångna objekt. Kvaliteten på bilderna blir mycket bra och det enda som testaren tar upp som negativt är att brus påverkar bilden vid iso 800 med förlorade detaljer och att iso 1600 av samma anledning bara ska användas vid nödfall. Detta och ett något högt pris talar emot kameran men sedd som en super-zoom så har den mycket att erbjuda och gör ett hedersvärt arbete, avslutar Photography blog.

Källa: www.photographyblog.com

T3

"A sound option"

Detta är en kamera som imponerar med sin bildkvalitet rent generellt då foton som produceras innehåller hög nivå av detaljering och färger med levande toner. Automatiken uppges göra ett mycket bra jobb och att det dessutom finns en flora av scenarion att välja mellan tillsammans med manuella inställningar gör också att användargruppen blir mycket stor. Den enda begränsningen som T3 ser det är att brus framträder vid iso över 400. Produkten uppges också vara snabb i starten och responsiv på knapptryckningar. Ergonomin är överlag bra men videoknappen kunde ha varit bättre placerad. Testaren gillar också att en elektronisk sökare kombinerats med en tiltbar lcd-skärm samt upplösningen hos denna. Men trots att allt anses priset vara för saftigt tilltaget och också den största anledningen till att T3 inte tror fullt ut på DMC-FZ100 som en vinnande produkt.

Källa: www.t3.com

Chip

"Exzellentes 24fach-Zoomobjektiv"

Detta är en kamera som ligger riktigt bra i handen och där den enorma zoomen kan utnyttjas fullt ut tack vare en enormt bra bildstabilisator som arbetar lika bra med videoupptagningar som med stillbilder. Hanteringen uppges vara identisk med den hos en fullfjädrad systemkamera med de många inställningsmöjligheterna och den vridbara displayen uppges vara praktisk vid dagligt använde. Videoupptagningar håller mycket hög klass och att manuell kontroll behålls över bländare och slutare uppskattas stort av Chip. Stillbilder blir också de mycket bra och summeras egenskaperna så menar testaren att produkten är bäst just nu på megazoommarknaden. Samtidigt dessvärre också dyrast, vilket drar ned på slutbetyget.

Källa: www.chip.de

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Typ: Megazoomkamera i systemkamerautförande
Upplösning: 14,1 megapixel
Zoom (Optisk/Digital): 24x/4x
ISO: 100-1600 (utökad: 1600-6400)LCD: 3 tum, 460000 pixlar, tiltbar
Råformat: Ja
Video: Ja
Minne: 40 mb internt, sd/sdhc/sdxc
Batterikapacitet: 410 bilder
Anslutningar: Video ut, hdmi, usb 2.0
Övrigt: Optisk bildstabilisator, helautomatiskt läge, ansiktsigenkänning
Mått: 124,3x81,2x95,2 mm
Vikt: 540 gram med batteri och minneskort