Sök
Panasonic Lumix DMC-FX01

Panasonic Lumix DMC-FX01

Fickvänlig pjäs med vidvinkel

2006-05-29

Kompakt och väldesignad med imponerande utrustning i form av 3,6x optisk zoom, optisk bildstabilisering och en väl fungerande vidvinkel. Hög användarvänlighet och snabb prestation gör att testarna bedömer den som klart prisvärd.
Testkälla Betyg Kommentar
Kamera & bild 6,6/10 "Riktig vidvinkel är ett klart plus"
What digital camera 89/100 "A gorgeous camera"
Letsgodigital - "Well designed and feature packed"
Dp review - "Easy to recommend"
Cnet 7,8/10 "A compact shooter that performs"

Vad tycker testarna?

På det hela taget är testarna mycket nöjda med kameran ifråga. Att den trots sin kompakta design ändå är utrustad med vidvinkel, bildstabilisering och en stor, ljus lcd-skärm imponerar. Detsamma gäller den snygga, coola designen och den gedigna byggkvaliteten. Testarna gillar även kamerans användarvänlighet och överlag snabba prestation. Den långa batteritiden och videoläget, som möjliggör uppspelning på widescreen-tv, uppskattas också. Det finns emellertid ett visst missnöje med bristen på manuella kontrollmöjligheter och den blandade bildkvaliteten. Särskilt i sämre ljusmiljöer blir bilderna lite väl brusiga. Överlag anses ändå kameran vara väl värd sitt pris, inte minst på grund av den väl fungerande vidvinkeln.

Kamera & bild

"Riktig vidvinkel är ett klart plus"

Kamera & bild beskriver DMC-FX01 som "marknadens mest fickvänliga vidvinkelkamera" och "en riktigt trevlig bekantskap". Den lyckade designen gör att kameran känns mindre än vad den faktiskt är och såväl byggkvaliteten som användarvänligheten får överlag goda vitsord. Vad gäller vidvinkeln är skärpan i kanterna inte fläckfri, men på det stora hela motsvarar den ändå förväntningarna. Att kameran är utrustad med vidvinkel ses som ett stort plus i sig. Testaren uppskattar även bildstabiliseringen och batteritidens längd, som är bättre än många av konkurrenternas. Kamerans snabba autofokus får också beröm. Bildkvaliteten har däremot vissa brister; skärpan håller förvisso måttet, men bilderna blir alltför brusiga. Även lcd-skärmen får en del kritik, främst för att vara svår att se ur vissa vinklar.

Källa: Kamera & bild (SE), nr 3 2006

What digital camera

"A gorgeous camera"

What digital camera berömmer kamerans design, som i mångt och mycket påminner om föregångarnas sexiga yttre. Även byggkvaliteten imponerar på testaren, som menar att Panasonic har få övermän på den punkten. Att kameran är utrustad med vidvinkel och bildstabilisering ses också som ett plus. Detsamma gäller den stora, ljusa lcd-skärmen och upplösningen på sex megapixel. Kameran är inte bara välutrustad - den presterar bra också. Autofokusen bedöms som mycket snabb, liksom zoomen. Slutarfördröjningen är minimal och skärmen kvick på att ladda om. Dessutom räcker batteriet längre än på många andra kameror. Bildkvaliteten brister på vissa punkter, särskilt i lite sämre ljusförhållanden där bilderna blir en aning brusiga. I bra ljus anses kameran emellertid leverera bilder av hög kvalitet. Trots svaga bilder i sämre ljus, menar testaren att detta är en prisvärd kamera.

Källa: What digital camera (GB), maj 2006

Letsgodigital

"Well designed and feature packed"

Letsgodigital menar att detta är en väldesignad och funktionsspäckad kamera, som är klart bättre än sina föregångare. Den är exempelvis utrustad med vidvinkel utan att den tunna, snygga designen har påverkats. Dessutom är den utrustad med optisk bildstabilisering och ett programläge som heter High Sensitivity. Det sistnämnda bidrar ytterligare till att förebygga suddiga bilder. Testaren gillar även den stora, ljusa lcd-skärmen och den välutvecklade videofunktionen, med vilken man kan ta förstklassiga rörliga bilder som fungerar utmärkt att sedan visa på widescreen-tv. Kameran rymmer dessutom ett gediget urval av motivprogram och en batteritid som är bättre än på föregångarna. Utöver att kameran är snabbstartad briljerar den också med kort slutartid och en anmärkningsvärt snabb autofokus. Testaren har egentligen ingenting att klaga på, då kameran även levererar bilder av god kvalitet.

Källa: Till Letsgodigital (GB)

Dp review

"Easy to recommend"

Inte heller Dp review har särskilt mycket att anmärka på vad gäller DMC-FX01. Utöver en cool och kompakt design med stor lcd-skärm, rymmer den även vidvinkel och bildstabilisering. Detta gillas skarpt, liksom den snabba prestationen och långa batteritiden. Plus också för att kameran är användarvänlig och på det hela taget tar bilder av god kvalitet. Den har visserligen en del problem med brus, särskilt i lite sämre ljusmiljöer, men det är inte lika påtagligt som på föregångarna. Bortsett från brusproblemen och bristen på manuella kontrollmöjligheter, bedöms detta som en riktig pärla till kamera. Inte minst på grund av dess kompakta form i kombination med den väl fungerande vidvinkeln. När det gäller fickvänliga kameror med vidvinkel spelar DMC-FX01 enligt testaren i en egen division, och den rekommenderas utan tvekan.

Källa: Till Dp review (US)

Cnet

"A compact shooter that performs"

Cnet beskriver DMC-FX01 som en kompakt och välpresterande sikta-och-knäpp-kamera, vars design är snarlik sina föregångares. Att den är utrustad med vidvinkel och bildstabilisering är ett klart plus, liksom att kameran använder samma batterityp som föregångarna och kan spela in rörliga bilder som lämpar sig utmärkt för uppspelning på widescreen-tv. Vid videoinspelning går det däremot inte att zooma, vilket anses synd. Testaren gillar den ljusstarka lcd-skärmen som är synlig ur betydligt fler vinklar än på tidigare modeller i serien. Vad gäller de olika programmen uppskattas i synnerhet High Sensitivity, vilket förhindrar att bilder på rörliga objekt blir suddiga. På minussidan återfinns bristen på manuella kontroller, avsaknaden av optisk sökare och i viss mån även bildkvaliteten. Bilderna präglas av god färgmättnad och detaljrikedom, men kameran har vissa problem med tunn distortion (brytningsfel) och kromatisk aberration (missfärgning).

Källa: Till Cnet

Cirkapris: 4900 kronor

Produktfakta: Panasonic Lumix DMC-FX01 är en kompakt digitalkamera med sex megapixels upplösning, 3,6x optisk zoom och optisk bildstabilisering. Lcd-skärmen är 2,5 tum stor . Optisk sökare saknas. Bilderna sparas som jpeg till secure digital. Kameran kan spela in rörliga bilder med upplösningen 640x480 pixlar i en hastighet av 30 bilder per sekund. Kameran väger 160 gram med batteri och minneskort. Måtten är 94,1(b)x51,1(h)x24,2(d) mm.