Sök
Panasonic DMC-FZ10

Panasonic DMC-FZ10

Zoomkapacitet utöver det vanliga

2004-03-17

12x optisk zoom och 4 miljoner pixlar, manuella kontrollmöjligheter, bildstabiliseringsfunktion och stor flexibilitet gör att testarna gillar Panasonic DMC-FZ10.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild "Både bra och spännande bilder"
Megapixel "To experiment with photography"
M3 "Kul, finessrik och kompetent"
Digital Camera Resource "Has a lot going for it"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att kamerans största fördel är den stora zoomen, kombinerat med bildstabilisering och hög upplösning. Kameran har många bra kontrollmöjligheter men man saknar en autofokuslampa. Någon testare tycker att den manuella fokusen är svår att hantera. En annan testare kommenterar att manualen är svår att förstå. LCD-skärmen får beröm från flera håll. Kameran är ganska stor, men anses också ha mycket prestanda och teknik. Ett par testare anser att kameran är riktigt snabb, medan andra testare tycker att den kunde vara snabbare.

Ljud & Bild

"Både bra och spännande bilder"

Ljud & Bild uppfattar att kameran har mycket att erbjuda, speciellt när det gäller zoomkapacitet. Upplösningen är hög och detaljrikedomen strålande. Prestandan och kompetensen anses vara hög. Den elektroniska sökaren är något liten och svår att använda speciellt om man har glasögon. Den manuella fokuseringen är smidig och ovanligt enkel att hantera. Vid användning av autofokus är fördröjningen tydlig, men detta försvinner nästan helt då man använder manuell fokus. Skärmen är tydlig och klar. Exponeringen går att ställa in väldigt exakt. Att göra inställningar kan ta lite tid då menyerna håller mycket information. Det är dock det långa objektivet som imponerar allra mest på testaren. Bildkvaliteten är god och det finns många möjligheter vad gäller inställningar, funktioner och finesser. De rörliga bildernas kvalitet är begränsad. Tar lång tid från avtryck tills bilden verkligen tas. En väldigt bra kamera utrustad med extraordinär zoom.

Källa: Ljud & Bild, nr 1-2 2004.
Till Megapixels hemsida
M3, nr 2 2004.
Till DC Resources hemsida

Megapixel

"To experiment with photography"

Panasonic-DMC-FZ10_back
Enligt Megapixel är DMC-FZ10 en relativt kompakt kamera dominerad av ett stort objektiv. Kameran är trevlig att hålla i, och kontrollerna sitter på bra ställen. Funktionerna och finesserna är många. Den manuella fokusen får beröm och anses vara smidig, precis och lätt att justera. Man hade önskat att kameran hade fler format att välja bland än bara JPEG. Den stora zoomen i kombination med den väldigt effektiva bildstabiliseringen ger kameran stor kapacitet. Fördelarna är med andra ord många, exempelvis den höga upplösningen och de olika inställningsmöjligheterna för kontrast, ljusstyrka och färger. Överlag är bildkvaliteten fantastisk och skärpan väldigt bra över hela bilden. Bilderna är ljusa och detaljerna framkommer väl. Blixten är tillräckligt stark och kameran är bra på att ta makrobilder. Kameran har en viss begränsning när det gäller bilder tagna på natten. Trots alla fördelar tycker man att kameran har lite svårt att hitta fokus i situationer med dåligt ljus.

M3

"Kul, finessrik och kompetent"

M3 anser att kameran har en extraordinär zoomkapacitet och en väldigt bra funktion för bildstabilisering. De manuella inställningsmöjligheterna ger bra flexibilitet. Upplösningen är hög. Kameran är relativt stor men känns välbyggd och bra att hålla i handen. Att starta upp kameran tar ungefär 5 sekunder, mycket på grund av det långa objektivet. Den manuella fokusen kan vara bra att ha även om det ibland är krångligt att ställa in korrekt och då kan bilderna lätt bli gryniga. Även autofokus fungerar utan större problem även om man önskat att det funnits en autofokuslampa då fokusen har lite svårt vid dåligt ljus. Bilderna blir väldigt bra med fin skärpa men tyvärr uppstår en viss distorsion vid fullt vidvinkelläge. På vissa bilder ser man också en bristande skärpa i hörnen. Det är egentligen inga större problem, men man bör ändå vara medveten om dem. Vitbalansen imponerar på testaren. Att ställa in slutaren är enkelt vilket gör kameran lämplig för nattfoton. De rörliga bilderna är även de godkända även om man önskat högre upplösning. För att vara så avancerad är kameran riktigt snabb när det gäller tid för fokus och exponering. Priset är högt men egentligen helt befogat med tanke på vad man får.

Digital Camera Resource

"Has a lot going for it"

DMC FZ10 är en kamera som Digital Camera Resource verkligen gillar. De faktorer man främst nämner är den höga upplösningen, möjligheten till extern blixt, bildstabiliseringsfunktion och de manuella kontrollerna. Kameran är ganska stor jämfört med många andra på marknaden och dessutom tung. Men kontrollerna är lätta att komma åt och designen är tilltalande. Man hade dock önskat att det var lättare att hålla i kameran. Tillbehören som följer med är bra, men man bör omgående köpa ett större minneskort än det som ingår. Medföljande programvara är väldigt användbar. Manualen är däremot svårförståelig. Det unika med kameran är ändå den stora zoomen. Zoomen är dessutom smidig och väldigt precis. Bra med möjlighet till både vidvinkel och telefoto, vilket ger flexibilitet. Man önskar att kameran haft en autofokuslampa. LCD-skärmen är stor, klar och tydlig, dessutom med hög upplösning. Även den elektroniska sökaren har hög kvalitet. Autofokus fungerar väl och är tillräckligt snabb. Tiden mellan bilderna är mycket bra. Menysystemet är enkelt och lätt att förstå. Överhuvudtaget imponeras man av kameran och den har mycket att erbjuda med bara ett par få missar. Prestandan är hög, men inte helt perfekt. Kameran hamnar långt upp på listan över toppmodeller med mycket zoom.

Cirkapris: 7000 kronor

Produktfakta: Panasonic DMC-FZ10 är en digitalkamera med både automatik och manuella inställningsmöjligheter. Kameran har 4 miljoner pixlar med en upplösning på 2304x1728 bildpunkter. Bilderna sparas i JPEG-format. Det finns 12x optisk zoom och 3x digital zoom. Objektivet är utbytbart. Bilderna kan sparas på Secure Digital eller MultiMediaCard. 16 MB Secure Digital ingår. Kameran har en LCD-skärm som är 2 tum stor, och även en elektronisk sökare. Exponering, vitbalans med mera går att ställa in helt manuellt. Inbyggd blixt, men det går även att använda extern. USB och A/V-anslutning finns. Kan spela in rörliga bilder med ljud i en upplösning på 320x240 bildpunkter som sparas i QuickTime. Kameran har funktionen optisk bildstabilisering. Uppladdningsbara batterier medföljer. Kameran väger 550 gram inklusive batterier och har måtten 139x87x106 mm.

Modell: Panasonic DMC-FZ10