Sök
Olympus E-300

Olympus E-300

Kompetent men ljuskänslig

2005-04-19

Testarna menar att denna digitalkamera är oerhört kompetent för att vara en hobbykamera. Dock bör man som användare se upp med relativt höga nivåer av brus.
Testkälla Kommentar
Ljud & Bild “Exakt kontrollering av fokusering och andra detaljer”
Allt om Digitalfoto “Dålig bildkvalitet med för mycket brus”
Foto “Mycket goda inställningsmöjligheter”
Steve's Digicams “Competes well with the prosumer cameras”
DC Resource “Images seem a bit soft”

Vad tycker testarna?

Samtliga testare påpekar att kameran är uppseendeväckande kompetent för att vara anpassad till hobbyfotografer. Priset är bra och den är designmässigt robust och stabil och enkel att hantera. Testarna gillar dessutom displayen som ger användaren all information man kan önska sig och lite till. Bildkvaliteten är bra, men samtliga testare påpekar att kamerans bilder får en uppseendeväckande nivå av brus vid ISO 200, en brusnivå som sedan ökar med högre ljuskänslighet.

Ljud & Bild

“Exakt kontrollering av fokusering och andra detaljer”

E-300-back-view_xl

Ljud & Bild framhåller att Olympus kameror inte bygger på något befintligt kamerasystem vilket gör att de kan göras kompakt och utan kompromisser. Dock gör en liten sensor att risken för brus i bilden ökar. Vid hög ljuskänslighet ökar bruset markant vilket är en nackdel. Kameran har en automatisk rengöring som körs så snart den startas, vilket alltid medför dammfria bilder. Kameran är relativt enkel att handskas med tack vare tillgången till en hel del direktknappar samtidigt som det finns färdiginställda program att luta sig tillbaka på. Den manuella exponeringen är en aning krånglig att ställa in eftersom knapparna sitter en aning trångt. Priset är relativt lågt vilket är bra, avslutar testaren.

Källa: Ljud & Bild, nr 2 2005
Allt om Digitalfoto, nr 2 2005
Foto, nr 3 2005
Till Steves Digicams hemsida
Till DC Resources hemsida

Allt om Digitalfoto

“Dålig bildkvalitet med för mycket brus”

E-300-with-lens-and-FL-36_x

Allt om Digitalfoto beskriver kameran som robust, kantig och ergonomiskt riktig med ett proffsigt utseende. I sökaren finns all information samlad som kan tänkas behövas samt lite till. Blixten är bra, men dess kortaste brinntid är för lång. Detta innebär att motivet lätt blir överexponerat vid närbilder. Testaren uppskattar städfunktionen vilken innebär att sensorn vibrerar och skakar av sig eventuella dammpartiklar som kan ha samlats. Modellen har mindre pixlar än sina konkurrenter vilket ger en hög brusnivå som är störande redan vid ISO 400. Ett minus är att skärmen visar högre kontrast än den verkliga bilden.

Foto

“Mycket goda inställningsmöjligheter”

Foto konstaterar att E-300 har en relativt bra design med ett stadigt gummigrepp, men med en märklig utbuktning som känns obekväm. Sökaren är mindre och mörkare än hos en vanlig systemkamera men ändå bättre än sökarna på vanliga digitalkameror. Menysystemet är logiskt uppbyggt men har lite väl många undermenyer. Dock underlättar direktknapparna på baksidan mycket. Knapparna är välplacerade men avtryckaren är något för lätt och det är för lätt att oavsiktligt vrida om strömbrytaren. Kontrastomfånget är ganska snävt men detaljteckningen är ändå bra. Färgerna är bra om än något röda. Bilderna får en hel del brus vilket är en nackdel, avslutar testaren.

Steve's Digicams

“Competes well with the prosumer cameras”

E-300-front_xl

Steve’s Digicams menar att kameran är kompakt, bekväm och enkel att hantera. Dessutom var batteriets livslängd bra och räckte till ca 300 bilder. Displayen är bra och tydlig och innehåller gott och väl all information man kan tänka sig behöva. Jämfört med konkurrenterna så hamnar E-300 något på efterkälken. Från start tills första bilden var tagen tog det ca två sekunder. Foton under sämre ljusförhållanden blir bra. Som hobbykamera är Olympus E-300 en bra modell. Bilderna blir välexponerade och färgåtergivningen är bra. Har man mer än 200 ISO så blir bruset dock besvärande för att sedan öka med ljuskänsligheten. Det som gör modellen speciell är dess höga upplösning med tanke på att den är anpassad för hobbyfotografer.

DC Resource

“Images seem a bit soft”

DC Resource rekommenderar kameran eftersom prestandan anses vara mycket bra och fotokvaliteten hög. Priset är imponerande och testaren är väldigt positivt inställd till städmekanismen som tar bort dammet från linsen. Upplösningen är hög men testaren tycker att bilderna framstår som något mjukare än vad de borde göra. Det finns ett stort urval av manuella funktioner att välja emellan, något som bör tillfredsställa de flesta användare. Avslutningsvis är den överhuvudtaget trevlig att hålla i och enkel att hantera.

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: Olympus E-300 är en 8-megapixelsdigitalkamera som har en bildsensor på 4/3 tum. Kameran hanterar formaten JPEG, TIFF, RAW samt RAW+JPEG. Fokuseringen är både automatisk och manuell. Minnestypen är CompactFlash typ I och II men den är också kompatibel med MicroDrive. Bildskärmen är 1,8 tum stor. Ljuskänsligheten är auto eller manuell ISO 100, 200, 400. Slutartiderna är 60-1/4000s. Exponering sker via programautomatik, tidsautomatik, bländarautomatik samt helt manuellt. Självutlösare finns på 2 och 12 sekunder. Det finns inbyggd blixt samt blixtsko. Sekvenstagning sker med 2,5 bilder/sek. Anslutning sker via USB 1.1, video-ut, nätdel samt fjärrkontroll. Måtten är 147x85x64 mm och vikten är 580 g utan optik och batteri.

Modell: Olympus E-300

Tillverkare: Olympus