Sök
Olympus C-220 Zoom

Olympus C-220 Zoom

Lättköpt finessrikedom

2002-07-29

Olympus C220 Zoom är till bredden fylld av finesser i ett litet och smidigt format. Detta och det låga priset gör att kameran glider lätt ner i fickan. Men de flesta betygen är goda i testerna.
Testkälla Kommentar
DC Resource "Good photo quality"
Steve's Digicams "Loaded with features"
Ljud & Bild "Bästa kompromiss"
Smart Computing "Budget digicam"
PC World "Simple to use"
What Laptop & Handheld PC "Excellent all-round digital camera"

Vad tycker testarna?

Testarna är inte helt överens om denna kameras förtjänster och nackdelar. På plussidan ligger dock ett bra pris, fler funktioner än på föregångaren, användarvänlighet och bra bilder. På klagomuren noteras blixten som dels är svag och som dels kan vara i vägen då den alltid poppar upp när kameran startas. Testarna gillar inte heller att batterierna inte är laddningsbara. Hos en testkälla dominerar negativa omdömen, medan de flesta andra är ganska positiva till C-220.

DC Resource

"Good photo quality"

DC Resource tycker att Olympus C-220 Zoom har en rad förtjänster i form av den nya bättre mjukvaran Camedia Master m.m. Denna gör att kameraanvändaren kan redigera och ändra det mesta som har med bilden att göra, inte bara till exempel ljusstyrka, kontrast och färgbalans. Förutom detta gillar testaren den nya och förbättrade användarmanualen, bildernas kvalitet, kamerans smidiga format samt användarvänlighet. På minussidan hamnar LCD-displayens avsaknad av inforuta, blixten som poppar upp i tid och otid samt att det inte går att zooma eller spela in ljud vid rörliga bilder. Trots detta anser DC Resource att C-220 är ett bra val för den som letar efter en liten och billig 2 megapixel-kamera men man ber köparen komma ihåg att finesserna har blivit färre på denna modell jämfört med tidigare dyrare varianter från Olympus.

Källa: Till DC Resources hemsida
Till Steve's Digicams hemsida
Ljud & Bild, Nr 6 2002
Till Smart Computings hemsida
Till PC Worlds hemsida
What Laptop & Handheld PC July, 2002

Steve's Digicams

"Loaded with features"

Steve’s Digicams hyser varma känslor för Olympus C-220 Zoom och har intet ont att säga. Företräden som lyfts fram är den 30 procent mindre storleken, redigeringsmöjligheter som svart-vit, sepia och förmågan att spela in video. Kameran kan producera olika format på papperskopiorna. USB AutoConnect-systemet som gör kameran lätt att koppla upp mot vilken dator som helst och nyare program från Windows och Mac är en finess som testaren framhåller i sitt omdöme. Bildkvaliteten är så bra man kan önska sig av en kamera i denna prisklass, fastslår testaren och menar att det är en lättanvänd och prisvärd kamera med finesser för den som vill.

Ljud & Bild

"Bästa kompromiss"

Svenska Ljud & Bild gillar också Olympus C-220 Zoom om det inte vore för blixten som alltid åker upp när kameran aktiveras. Dessutom fälls den inte tillbaka automatiskt. Däremot startas kameran genom att man öppnar objektivlocket, något som gillas av Ljud & Bild. Andra finesser som Olympus tryckt in är förmågan att visa senast tagna bild en längre stund samt att zooma. Bildkvaliteten är den mest detaljerade av flera testade kameror i klassen 2 miljoner bildpunkter, tyvärr finns inga manuella inställningar att göra. Slutsatsen lyder ” bästa kompromiss av bildkvalitet, pris och funktioner, inklusive zoom och automatiskt objektivlock”.

Smart Computing

"Budget digicam"

Smart Computing skriver att C-220 inte alls infriar förväntningarna. Kameran räddar ansiktet hyfsat genom bra filmläge men förlorar mark på att den drivs av engångsbatterier samt blixten som irriterar. Dessutom anser man att blixten är rent av dålig och tar för lång tid (ca 10 sek) att ladda mellan bildsekvenserna. Inte heller bildkvaliteten gillas då bilderna har ett gulaktigt inslag, oavsett inställning. LCD-skärmen är alldeles för långsam för denna testare som avslutar med att hoppa över denna kamera, trots att Olympus i vanliga fall är en kamera som testaren brukar rekommendera. Vinnaren i Smart Computings jämförande test blev FujiFilm FinePix 2600 Zoom.

PC World

"Simple to use"

PC World finner att kameran är lätt att använda men kvaliteten på bilderna skulle kunna vara bättre. Blixten som fälls ut vid sidan av kameran gör det möjligt att undvika röda ögon, tyvärr är den också placerad på samma ställe där det är naturligt att hålla i kameran vilket resulterar i att handen lätt är i vägen. Zoomkontrollen är inte heller välplacerad. Testaren tycker att man skall fundera över andra alternativ om man söker efter en enkel, billig ”point-and-shoot” kamera.

What Laptop & Handheld PC

"Excellent all-round digital camera"

What Laptop tycker att resultatet av bilderna är långt bättre än vad man kan förvänta sig av en sådan här budgetkamera. LCD-skärmen är tydlig i sitt normalläge så man behöver inte ens justera ljusstyrkan, vilket annars är möjligt. Det är en utmärkt allroundkamera med prestanda och användarvänlighet så bra att kameran får utmärkelsen Silver Medal av What Laptop. 

Cirkapris: 2900 kronor

Produktfakta: Olympus C-220 Zoom är en digitalkamera med 1,5 tums LCD-monitor i färg samt en upplösning på 2,11 miljoner pixlar. Minneskortet är ett uppgraderbart Smart Media på 8 MB. Kameran har 3x optisk zoom och 5x digital. Det går att spela in filmsekvenser, fem bilder per sekund i HQ upp till 15 sekunder. I SQ-mode filmar den 60 sekunder i 160x120 pixels upplösning med 15 rutor. Kameran har däremot ingen ljudinspelning. Övriga tekniska funktioner är självporträttsfunktion, self-timer och kalender. Kameran drivs av två engångsbatterier, mäter 112x62x35 mm och väger 174 gram.

Modell: Olympus C-220 Zoom