Sök
Nikon Coolpix S10

Nikon Coolpix S10

En läckert designad kamera

2006-12-27

Coolpix S10 är uppföljaren till Nikons Coolpix S4. Liksom sin föregångare finns den stiliga designen med roterande optik kvar. Förbättringar som nämns är zoomfunktionen och en väl fungerande bildstabilisator.
Testkälla Betyg Kommentar
Digitalfoto (SE) 20/25 "Det mesta är helt plötsligt möjligt"
Trusted Reviews (GB) 5/10 "The overall outlook is bleak"
Dc resource (US) "Unique design"
Cnet (US) 7/10 "No manual exposure"

Vad tycker testarna?

De flesta testare är överens om att kameran har svårt att fokusera vid rörliga objekt. Då fungerar kameran bättre vid närbilder och andra stillastående motiv. Designen är stilig men det kan vara en aning svårt att komma åt vissa knappar. Blixten fungerar bra men det är värt att notera att det inte går att använda sig av extern blixt. Flera manuella inställningar hade också varit önskvärt. Kameran producerar överlag bra bilder med hög detaljrikedom och fina färger. En testare klagar på brushanteringen medan en annan anser att den är riktigt bra under rätt förutsättningar.

Digitalfoto (SE)

"Det mesta är helt plötsligt möjligt"

nikon-coolpix-s10-2Digitalfoto tycker att CoolPix S10 har utvecklats positivt från föregångaren CoolPix S4. Den största skillnaden är den inbyggda optiska bildstabilisatorn som förut saknades. Autofokusen arbetar ibland lite för långsamt då hastiga motiv lätt hinner hamna ur fokus, men överlag så är testaren ändå nöjd med funktionen. Zoomen fungerar utmärkt och är riktigt snabb. Testaren anser också att modellens utformning gör det enkelt att fotografera i många olika vinklar. Till exempel över huvuden vid en konsert. Det är ytterst sällan som bilderna blir dåliga. CoolPix S10 ger bilder med utmärkt färgåtergivning och skärpa i de allra flesta lägen.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 13 2007

Trusted Reviews (GB)

"The overall outlook is bleak"

nikon-coolpix-s10-3Trusted Reviews är inte helt nöjda med CoolPix S10 utformning. Framförallt är den svårhanterlig men det finns också bra saker med den. För det första är den roterbara linsen användbar om användaren vill ta bilder av sig själv. För det andra använder sig kameran av en stor lins trots dess kompakta format. CoolPix S10 är stiligt designad men den är både dubbelt så stor och väger dubbelt så mycket som många andra "fick-kameror". Autofokusen är en aning för långsam när det gäller att fånga rörelser. Kameran ger dock bättre resultat när det gäller stillbilder. Plus får den för bra brushantering och under rätt omständigheter ger kameran bra resultat. Minus blir det däremot för den långsamma autofokusen och det dyra priset.

Källa: www.trustedreviews.com (GB)

Dc resource (US)

"Unique design"

nikon-coolpix-s10-4Coolpix S10 har förbättrats från sin föregångare på flera punkter enligt Dc resource. Bland annat får man bildstabilisator, bättre upplösning och en förbättrad videofunktion. Kameran får också plus för den unika designen. Med det medföljande minnet får du plats med cirka fem högupplösta bilder så att köpa till ett större minne redan från början är ett måste. Blixten har blivit bättre sedan föregångaren men det går inte att använda sig av extern blixt. Det fungerar skapligt bra att ta bilder utomhus och vid svagt ljus blir skärmen automatiskt ljusare, dock inte så ljus som Dc resource vill att den ska bli. Autofokusen var bra men inte utmärkt eftersom funktionen tenderade att vara en aning långsam vid vissa moment. Coolpix S10 klarar sig för övrigt utmärkt i Dc resource macrotest med fina och intensiva färger.

Källa: www.dcresource.com (US)

Cnet (US)

"No manual exposure"

nikon-coolpix-s10-5Cnet ger plus för zoomfunktionen som fungerar snabbt och smidigt. Det skulle dock finnas större utrymme för manuella exponeringsinställningar. Nu blir kameran istället lite begränsad med dess 15 förinställda lägen anser testaren. Den roterbara designen ställer ibland till problem då det kan bli svårt att komma åt vissa knappar. Annars fungerar modellens utformning bra och gör kameran väldigt flexibel. Bilderna blir detaljrika med fina färger men brusreduceringen skulle kunna vara bättre. I övrigt blev resultaten av Cnets tester bra. Kameran kan dock vara lite långsam vid nedsatt ljus. Man får nöja sig med kamerans medföljande blixt eftersom det inte finns möjlighet att använda sig av en extern. Den medföljande blixten fungerar däremot bra påpekar testaren.

Källa: www.cnet.com (US)

Cirkapris: 3800 kronor

Produktfakta: Coolpix S10 har en upplösning på 6 megapixel, en brännvidd på 38-380mm (10x zoom), vridbar lins i 270 grader och sensorbaserad vibrationsreducering. Lcd-skärmen är på 2,5 tum och det medföljande minnet ligger på 16mb. Videoläget filmar i upplösningen 640x480 med 30 bps. Kameran väger cirka 220g exklusive batteri och minneskort. Storleken är 113(b)x75(h)x41(d) mm.

Tillverkare: Nikon