Sök
Nikon Coolpix 5200

Nikon Coolpix 5200

Smidigt foto i liten ask

2004-07-08

Att kameran är liten, smidig och tar fina fotografier på ett enkelt sätt gör att testarna tycker att kameran håller måttet. Bilderna anses vara skarpa, välexponerade och detaljerade.
Testkälla Kommentar
Digitalfoto "Gör livet enklare"
IT Pro "Bara att sikta och trycka"
M3 "En skönt lyxig kamera"
Steve's Digicams "A great all-round camera"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att kameran har en hel del att erbjuda när det gäller design, funktion och användarvänlighet. Den är liten och nätt vilket gör att den är enkel att ta med överallt. I allmänhet anses kameran vara snabb. Funktionerna som finns uppskattas, däribland teknologin att ta bort röda ögon. Bildkvaliteten får beröm för dess skärpa och fina bilder. LCD-skärmen bedöms vara av hög kvalitet även om den är svår att se i vissa situationer. Någon testare tycker att kameran är ganska dyr, men ändå värd pengarna.

Digitalfoto

"Gör livet enklare"

Nikon-Coolpix-5200_bak
Digitalfoto anser att kameran är enkel att använda, har många funktioner och är smidigt byggd. Den är lätt att ta med sig överallt. Kameran startar upp tillräckligt fort. Zoomen är väldigt snabb vilket är klart positivt. Därutöver är den lätt att justera precis så mycket som man själv vill. De olika motivprogrammen är mycket användbara, speciellt för mindre avancerade fotografer. LCD-skärmen är klar och skarp. En funktion som uppskattas är den som tar bort röda ögon, även efter bilden är tagen. Mycket användbart, anser Digitalfoto. Även funktionen Best Shot Selector beröms där man tar ett flertal bilder på rak följd och kameran väljer sedan ut den bästa. En rad alternativ gällande seriebildtagning upplevs också som positivt. Den tar fina bilder även om det kan vara nödvändigt att skärpa upp bilderna med den "interna uppskärpningen" för bästa detaljrikedom. Bra med möjlighet att ställa in manuell vitbalans då det behövs i vissa situationer. Sammanfattningsvis en kamera med många funktioner som samtidigt är enkla att använda.

Källa: Digitalfoto, nr 5 2004
IT Pro, nr 5 2004
M3, nr 6 2004
Till Steve's Digicams hemsida

IT Pro

"Bara att sikta och trycka"

IT Pro säger att Coolpix 5200 är liten, lätt och smidig att ha med sig. Den är enkel att använda och har många trevliga funktioner och finesser utan att krångla till det för mycket. Ergonomin är god och inställningarna lätta att förstå. Bilderna är imponerande för en sådan kompakt kamera. Skärpan i bilderna är god, liksom detaljerna. Även makrobilder blir mycket bra. Skuggor och olika toner framkommer väl. Färgåtergivningen är klart godkänd med gråa toner och kan ibland upplevas ligga åt det gröna hållet. Blixten är stark och når ut även i hörnen av bilden. Den optiska sökaren kan kännas något smal. Autofokusen tar ibland en stund på sig att hitta rätt, men det är inte alltför störande. En behändig kamera.

M3

"En skönt lyxig kamera"

Enligt M3 får man mycket för pengarna om man köper Coolpix 5200. Konstruktionen är hållbar och kompakt, designen är snygg. Kameran är snabb och startar upp fort. Att ta en bild går kvickt vid bra ljusförhållanden och autofokusen gör sitt jobb. Det kan vara något krångligare i situationer med lite ljus men i huvudsak fungerar det väl. Makroläget imponerar på testarna. Bildkvaliteten anses vara mycket god och anmärkningarna är små. Brus uppstår emellanåt och speciellt i mörkare delar av bilden och det är inte alltid kameran hittar fokus ända ut i hörnen. Funktioner och finesser imponerar, däribland nämns de olika motivprogrammen. En brist hos kameran är mikrofonen som levererar knastrigt ljud. Den är ganska dyr, men känns också lyxig, rejäl, snabb och ger bra bilder.

Steve's Digicams

"A great all-round camera"

Steve's Digicams tycker att kameran är stilig och kompakt byggd, dessutom är den lätt och enkel att bära med sig överallt. Positivt att kameran stöder PictBridge, vilket gör utskrifter om än enklare. Upplösningen är hög och bilderna av bra kvalitet. Dessutom är tekniken för att eliminera röda ögon väl utvecklad. De olika motivprogrammen gör det enkelt att ta fina bilder. Kameran erbjuder både ett bra automatiskt läge som gör det enkelt att ta bilder, liksom lite mer inställningsmöjligheter för ökad kreativitet. Ergonomin hos kameran är strålande. Det är lätt att komma åt inställningar och de sitter bra till. Menysystemet är välkonstruerat. LCD-skärmen håller hög kvalitet även om den är svår att se vid direkt solljus. Den fungerar bra i situationer med mindre ljus, vilket är imponerande. Att ta bilder går relativt fort och kameran hittar fokus riktigt fort. Bildkvaliteten är överlag mycket bra. Utomhus blir bilderna skarpa och färgerna fina. Skärpan kunde dock vara bättre i vissa detaljer och får därför en liten anmärkning. Inomhus är bilderna välexponerade och färger känns naturliga. Coolpix 5200 passar de flesta situationer och dessutom håller de rörliga bilderna riktigt hög kvalitet. Främst för familjen, för kontoret eller turisten.

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Nikon Coolpix 5200 är en digitalkamera med 5 miljoner pixlar och en upplösning på 2592x1944 bildpunkter. Kameran har 3x optisk zoom och 4x digital. Det finns ett makroläge som möjliggör bilder på fyra centimeters avstånd. Bilder sparas på Secure Digital och 12 MB minne är inbyggt. Det finns optisk sökare liksom en LCD-skärm som är 1,5 tum stor. Vitbalans går att ställa in manuellt plus sex stycken förval eller auto. Exponeringskompensationen kan skötas manuellt medan exponeringen sköts med programautomatik. Elva olika motivprogram finns att välja bland, däribland snö, strand, natt, närbild, fyrverkeri med mera. Blixten är inbyggd. Kameran tar rörliga bilder med ljud så länge som minnet räcker till. De rörliga bilderna har en upplösning på 640x480 bildpunkter. Anslutningar som finns är USB och videoutgång. Kameran stöder PictBridge. Coolpix 5200 väger 155 gram och har måtten 88x60x37 mm.

Modell: Nikon Coolpix 5200