Sök
Nikon Coolpix 4600

Nikon Coolpix 4600

Budgetkamera med hög bildkvalitet

2005-10-06

En digital kompaktkamera med 4 megapixlar som får höga omdömen för ergonomi, lätt användande och bildkvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Allt om Digitalfoto 70/100 “För dig som inte vill drunkna i finesser”
What Digital Camera 81/100 “Punchy images and keen price”
T3 4/5 “Cheaper on the pocket”
Imaging Resource - “A surprising range of capabilities”
Steve's Digicams - “Offers terrific images”

Vad tycker testarna?

Nikon Coolpix 4600 anses, trots att den är ganska liten, vara en väldigt ergonomisk kamera då den har ett bekvämt grepp och då kontrollerna sitter lättåtkomligt. Höljet i plast känns lite billigt, men det tar testarna med en klackspark då det trots allt rör sig om en budget-produkt. Testarna anser alla likvärdigt att kameran presterar mycket bra, speciellt med tanke på att det rör sig om en lågpris-produkt. Att kameran sköts via automatik gör den enkel i sitt användande och alla testare anser därför att den lämpar sig väl för nybörjaren. Motiv-programmen gör man kan justera inställningarna något för olika scenarion för att få bästa möjliga bild.

Allt om Digitalfoto

“För dig som inte vill drunkna i finesser”

back

Allt om Digitalfoto hade gärna sett att Nikon lagt lite mer arbeta på designen för att göra Coolpix 4600 tunnare. Man hade också gärna velat att kameran gjorts i metall istället för plast för att höja kvalitetskänslan. Det är ingen kamera som man direkt hänförs av då den inte erbjuder någon ny finess eller något nytt och innovativt. Det anses vara en enkel kamera, framtagen för att få familjefotografen att ta steget från analogt till digitalt. Bilderna upplevs överlag som rena och fina. Även om kameran främst är tänkt att köras med automatiken, så kan denna ibland luras och då är det bra att man har vissa manuella möjligheter att tillgå, skriver testaren. Man ger inte mycket för funktionen D-lightning men funktionen för att motverka röda ögonen fungerar mycket tillfredsställande. Att kameran kan köras på vanliga AA-batterier och det faktum att den har optisk sökare gör att man dels lätt kan få tag på fräscha batterier och att man dels kan spara på dessa genom att stänga av LCD-skärmen. Överväger man bildkvalitet kontra enkelt användande så är kameran i testarens tycke ett bra köp, speciellt för den som inte tycker om att pilla med inställningar.

Källa: Allt om Digitalfoto, nr 4 2005

What Digital Camera

“Punchy images and keen price”

What Digital Camera tycker att Coolpix 4600 erbjuder en bra uppsättning funktioner för sitt låga pris. Bara det faktum att kameran har en upplösning på fyra megapixlar är något som var omöjligt med samma prislapp för några år sedan. Att den lägsta slutartiden är 1/3000 sekund är något som man fastnar för då detta oftast bara ses hos kameror som kostar dubbelt så mycket. Att det mesta av kameran sköts av automatiken upplevs inte som något hinder, med 16 olika motivprogram så kan man lätt få till det bästa för rådande förhållanden i omgivningen. Det som dock upplevs som absolut viktigast är att kameran lyckas med att ta bilder av bra kvalitet. Dessa upplevs som varma och med god skärpa, precis som en konsument-kamera ska vara menar testaren. Även om vissa problem finns med finare detaljer så är detta inget att oroa sig för då det inte märks när man skriver ut bilderna. En utmärkt kamera för den som inte vill annat än ta bra semesterbilder, summerar What Digital Camera.

Källa: What Digital Camera, nr 96 2005

T3

“Cheaper on the pocket”

top

T3 tycker även de att det platsiga höljet känns lite billigt, men då kameran faktiskt är billig så är det något man finner svårt att klaga på. Man tycker att det är en otroligt liten och lätt kamera som är väldigt enkel att sköta. Att tillverkaren lagt in en hjälpfunktion som förklarar alla menyval och att man kan få fram linjer på skärmen för hjälp att komponera bilden gör att kameran passar den stora massan som bara vill kunna ta bra bilder. För bra bilder blir det, kameran lyckas hålla en imponerande kvalitet på sina bilder. Dessa blir välmättade med naturliga färger under flera olika ljusförhållanden, skriver testaren. Trots att utseendet inte är det bästa så är detta ett köp som man inte kommer att ångra, detta är en pålitlig kamera som kommer för en billig penning, avrundar T3.

Källa: T3, augusti 2005

Imaging Resource

“A surprising range of capabilities”

Imaging Resource skriver på sin hemsida att Coolpix 4600 följer övriga kameror i serien som uppskattats för sin bildkvalitet och sitt enkla användande. Kameran anses därmed vara ett bra val för den som vill kunna ta bra bilder med god färgåtergivning och hög upplösning. Även om det primärt är en sikta-och-skjut kamera så kan man gå lite djupare om man inte får till bilden exakt som man vill. Med lite svårare motiv kan man ofta lyckas genom att använda ett av de fördefinierade motivprogrammen, skriver testaren. Kameran kan uppvisa svårigheter med fokusering vid dåliga ljusförhållanden och blixten räcker inte alltid till vid längre avstånd, men det är smällar man får ta med det låga priset. För det är trots allt en budgetkamera och där kan man inte förvänta sig allt, men vill man ha en funktionell och lättanvänd kamera så är Coolpix 4600 definitivt ett bra val.

Källa: Till Imaging Resource

Steve's Digicams

“Offers terrific images”

Steve’s Digicams tycker att Coolpix 4600 är en kamera som känns väldigt ergonomisk och är bekväm i handen trots att den är ganska liten. Alla kontroller är dessutom placerade på så sätt att de blir lättåtkomliga. Skärmen är klar även i starkt solljus och fungerar utmärkt som sökare. Man är nöjd med bildkvaliteten både inom- och utomhus. När man fotar ute så återges motiven skarpt, välexponerade och med bra mättnad i färgerna. När ljussättning varieras i en och samma scen så får dock kameran kämpa något och resultatet blir då lite för varma färger. Inomhus fungerar det också bra, porträtt blir välexponerade med väldigt naturliga hudtoner och röda ögon elimineras totalt, skriver testaren. Att kameran producerar utmärkta bilder med automatiken utan att man behöver gå in i komplicerade inställningar gör att den lämpar sig mycket väl för nybörjaren.

Källa: Till Steve's Digicams

Cirkapris: 1800 kronor

Produktfakta: Nikon Coolpix 4600 är en digital kompaktkamera utrustad med en sensor på 4 megapixlar som tar bilder i maximalt 2288x1716 pixlar. Bilder lagras som JPEG på SD-minneskort, 14 MB minne finns dessutom inbyggt. Det går även att fota rörliga sekvenser utan ljud, då i 640x480 pixlar och med 15 bilder/s. Dessa sekvenser lagras som QuickTime Motion JPEG. Den optiska zoomen är på 3x och den digitala på 4x. Optisk sökare förekommer samt LCD display på 1,8 tum. Anslutning till dator sker med USB. 4600 har dimensionerna 85x60x35 mm och väger 130 gram.

Modell: Nikon Coolpix 4600