Sök
Leica V-lux 1

Leica V-lux 1

Med smak från systemvärlden

2007-09-17

Med lånat utseende och vissa funktioner från SLR-världen så lyckas Leica V-lux 1 med att vara både användarvänlig och ta bilder av bra kvalitet.
Testkälla Betyg Kommentar
Colorfoto - "Mit guter Bildqualität"
Digitalfoto för alla 8/10 "Enkel och välfungerande"
Cnet 7,4/10 "Worth a look"

Vad tycker testarna?

Leica V-lux 1 är enligt testarna en väldigt användarvänlig kamera tack vare att den ser ut och sköts precis som en systemkamera. Systemkameraintrycket förstärks också av möjligheten att kunna fota i raw samt möjlighet till helt manuella inställningar. Nackdelen med formatet är att den är lite väl stor. Det anses annars uniformt vara en snabbarbetande kamera som tar bilder av väldigt bra kvalitet. Alla testare tycker att brusnivåerna är väldigt bra och övriga parametrar likaså, även om enskilda testare önskar att vissa delar var ännu lite bättre.

Colorfoto

"Mit guter Bildqualität"

Tyska Colorfoto menar att Leica V-lux 1 är en användarvänlig kamera mycket tack vare den roterbara displayen. Testaren menar också att tillverkaren fått till det med att göra viktiga funktioner lättåtkomliga. Det som däremot ogillas är att sökaren inte går att använda samtidigt som skärmen är vriden utåt. Bildkvaliteten uppges vara av hög klass med mycket bra kontroll på bruset. Den får också plus för sin snabba uppstart och den kraftiga blixten samt funktionsomfånget.

Källa: Colorfoto (DE) nr 1 2007

Digitalfoto för alla

"Enkel och välfungerande"

Storleken hos Leica V-lux 1 ger enligt Digitalfoto för alla ett väldigt bra grepp men gör samtidigt att den kan vara lite opraktisk att bära omkring på. Att zoomen sköts genom att vrida manuellt på en ring känns proffsigt och det intrycket förstärks av att kameran kan spara bilder i raw-formatet. Dessutom finns helmanuella inställningar att tillgå. Skärmen uppges vara skarp och detaljerad och den elektroniska sökaren är väldigt bra. Leica V-lux 1 anses också vara snabb i sitt arbete. Bilder uppges bjuda på fin skärpa och detaljnivå men färgerna kan upplevas som något ljusa även om de i övrigt reproduceras bra. Även här uppger testaren att kameran har ordentlig koll på brus. Detta är enligt Digitalfoto en kamera som har tillräckligt mycket att erbjuda för att tilltala fotoentusiaster samtidigt som den är enkel nog att användas av nybörjare.

Källa: Digitalfoto för alla (SE)

Cnet

"Worth a look"

Även om produkten är stor så uppskattar Cnet att V-lux 1 är utformad som en systemkamera då den även sköts som en sådan. Tillverkaren uppges ha fått till en både greppvänlig och lättskött kamera där de allra viktigaste funktionerna sitter helt rätt. Den långa zoomen anses vara det starkaste säljargumentet tillsammans med att kameran är snabb och precis i autoläget. Dessutom kommer den med optisk bildstabilisering vilket gör objektivet väldigt användbart. Dock så hade det varit ännu bättre om linsen varit lite vidare. Produkten uppges arbeta med respektabla hastigheter både i jpeg- som rawläge och är dessutom rapp i starten. Testaren är också nöjd med bildkvaliteten även om jpeg-kompressionen ger något mjuka bilder som ändå är väldigt skarpa för att komma från en icke-SLR. Färger är välmättade och exponeringen precis. Lite distortion förekommer i vidaste och mellanläget men är inte tillräckligt allvarlig för att störa bilden. Dessutom så menar testaren att brusnivåer inte är något att oroa sig för förrän iso över 800 används.

Källa: www.cnet.com (US)

Cirkapris: 8500 kronor

Produktfakta: Leica V-lux 1 har en ccd med storleken 1/1,8 tum samt en effektiv upplösning på 10,1 megapixlar. Optisk zoom på 12x . Vridbar lcd-skärm på 2,0 tum med 207 tusen pixlar och elektronisk sökare med upplösningen 235.000 pixlar. Har optisk bildstabilisator och lagrar bilder både som jpeg och raw på mmc, sd eller sdhc. Även video kan lagras då som mjpeg (qt) med upplösningen 848x480 pixlar 30 bilder per sekund. Iso upp till 3200 stöds. Anslutningar är a/v-utgång samt usb. Väger 734 gram och har måtten 141x85x142 mm.

Tillverkare: Leica