Sök
Leica C-LUX 2

Leica C-LUX 2

Snygg men inte bäst

2008-03-11

Är man villig att betala lite extra för en snygg design och bra prestanda så har man hittat rätt, bryr man sig inte så mycket om designen utan nöjer sig med prestanda finns det mer prisvärda alternativ på marknaden.
Testkälla Kommentar
Colorfoto "Schneller Autofokus plus geringes Rauschen"
Bild & Ljud Hemma "Superb färgåtergivning"
Colorfoto "Eine durchweg gelungen Kamera"
Digitalfoto "En liten, läcker och karismatisk kamera"
PopPhoto "Offers a good feature set in a very attractive design"

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att kameran är uppseendeväckande snygg samtidigt som den är liten och ligger bra i handen. Kameran startar upp och arbetar förhållandevis snabbt. Den är utrustad med en del användbara funktioner, bland annat har man tillgång till en optisk bildstabilisator. Bildkvaliteten är förhållandevis god, bruset hålls på en acceptabel nivå upp till iso 400, men vid iso 800 börjar bruset irritera. Testarna menar att kameran är förhållandevis dyr, trots att man får med två batterier. Panasonic FX30 är en modell som erbjuder i stort sett identisk teknik men är betydligt billigare.

Colorfoto

"Schneller Autofokus plus geringes Rauschen"

Colorfoto anser att lcd-skärmen övertygar eftersom betraktningsvinkeln är bra och upplösningen likaså. Knapparna är välplacerade och svarar bra på tryck. Autofokusen arbetar snabbt vilket är bra. Bildstabilisator och vidvinkelzoom är ytterligare faktorer som talar för kameran. Dessutom är designen riktigt bra, kameran ligger bra i handen. En nackdel är dock att kameran är dyr, Panasonic FX30 uppvisar i stort sett identiska specifikationer och är betydligt billigare. Testaren menar att kameran är snabbarbetad, vilket är riktigt bra. Slutarfördröjningen är 0,26 sekunder vilket är helt ok.

Källa: Colorfoto (DE) nr 7 2007

Bild & Ljud Hemma

"Superb färgåtergivning"

Bild & Ljud Hemma påpekar att kameran är förhållandevis dyr, men å andra sidan får man med två batterier istället för ett. Dessutom får man med programvaran Adobe Photoshop Elements. Man har 20 olika motivprogram att tillgå och de mest användbara funktionerna kommer man åt via Func-knappen på baksidan. Objektiven är överraskande bra för att sitta på en kompaktkamera. Vid iso 400 uppstår en del grynigheter i bilderna och vid 800 börjar det bli riktigt illa. Färgerna är å andra sidan riktigt bra. Testaren menar att Panasonic FX30 är billigare, men kameran är ändå prisvärd med tanke på batterierna, designen och den extra medföljande programvaran.

Källa: Bild & Ljud Hemma (SE) nr 11 2007

Colorfoto

"Eine durchweg gelungen Kamera"

Colorfoto menar att kameran trots det kompakta utseendet rymmer en hel del under ytan. Exempelvis är zoomen på 3,6x riktigt imponerande. Kameran är förhållandevis dyr, Panasonic FX30 är betydligt billigare och uppvisar i stort sett identisk teknik. Displayen övertygar med en bra upplösning och tydlig bild. Dessutom är dess betraktningsvinkel bra. Bilderna håller en genomgående bra kvalitet, bland annat ligger bruset på en helt ok nivå mellan iso 100 och 400. Kameran arbetar förhållandevis snabbt, bland annat är slutarfördröjningen kort.

Källa: Colorfoto (DE) nr 12 2007

Digitalfoto

"En liten, läcker och karismatisk kamera"

Digitalfoto testar förutom Leica C-LUX 2 även Canon Digital lxus 860IS, Fujifilm Finepix F480, Nikon P5000, Panasonic Lumix FX55, Ricoh Caplio R6 samt Samsung L74 Wide. Testvinnare är Leica C-LUX 2. Testaren tycker att kameran har en snygg design och den är också en fröjd att arbeta med. Kameran startar upp på ca 1,4 sekunder vilket är bra. Zoomknappen är exakt och utlösarknappen likaså. Fotograferingen är enkel och man behöver inte lägga ner tid på att tänka på de tekniska bitarna. Exponeringen är bra och så även färgåtergivningen. Dessutom är bruset under kontroll. Testaren tycker att kameran är riktigt prisvärd.

Källa: Digitalfoto (SE) nr 16 2007

PopPhoto

"Offers a good feature set in a very attractive design"

Popphoto menar att kameran har en uppseendeväckande snygg design, men prestandan motsvarar inte riktigt förväntningarna. Dessutom gnisslar kameran till ibland när man utsätter den för tryck, vilket drar ned den kvalitativa känslan något. Lcd-skärmen är klar och tydlig och syns bra även i direkt solljus. Menyerna är enkla att använda. Den optiska bildstabilisatorn fungerar bra. Autofokus fungerar snabbt när ljusförhållandena är bra. Försämras ljuset tar autofokus längre tid på sig, men fungerar fortfarande tillfredsställande. Utbudet av funktioner är tillfredsställande, men testaren är tveksam till att kameran är så bra att den motiverar det förhållandevis höga priset.

Källa: www.popphoto.com (US)

Cirkapris: 5000 kronor

Produktfakta: Leica C-LUX 2 är en digitalkamera med upplösningen 7,2 megapixel. Optiken är försedd med bildstabilisator och brännvidden är 28-100 mm vilket innebär 3,6x optisk zoom. Närgränsen är 5 cm. Lcd-skärmen är 2,5 tum stor och upplösningen är 207.000 pixlar. Iso varierar mellan 100-3200. Videoklipp spelas in med en upplösning på 848x480 pixlar i 20 bilder per sekund. Slutartiderna varierar mellan 8-1/2000s. Blixt finns. Anslutning sker via usb 2.0. Dimensionerna är 94,9x51,9x22,0 mm och vikten är 132 gram.

Tillverkare: Leica