Sök
Kodak DX4900

Kodak DX4900

Funktionssnål och enkel

2002-06-05

Kodak DX4900 är en 4 megapixels kamera med 3x digital zoom. Kameran anses lätt att använda och är prisvärd för sin klass, även om funktionerna är få.
Testkälla Betyg Kommentar
Megapixel 71/100 "Very easy to use"
PC Advisor 23/30 "Good all-round solution"
Cnet 7/10 "Sleek and simple"
M3 5/10 "Lättanvänd"
T3 5/5 "Point-and-shoot camera"

Vad tycker testarna?

Samtliga testare tycker att Kodax DX4900 är en enkel och lättanvänd kamera som tar bra bilder. ”Easy share” konceptet gör kameran mer integrerad med datorn vilket mottas positivt av testarna, däremot tycker några det är dåligt att dockan inte är standard. Bildkvaliteten får godkänt men en testare upplevde att färgerna blödde ut något och en annan tycker det är synd att det inte finns ett alternativt bildformat. Kamerans höga upplösning omnämns och prisas som det kanske främsta köpargumentet. Kamerans funktioner är få vilket gör att de flesta menar att DX4900 är en utmärkt sikta-och-tryck kamera, men som sådan en prisvärd modell i sin klass.

Megapixel

"Very easy to use"

Megapixel tycker att testet av DX4900 resulterade i levande färger och bra exponering. Bra med den långa exponeringstiden och effektiv brusreducering. Kameran upplevs som lätt att använda med bra gränssnitt. Testaren tycker det är trist att DX4900 inte har ett läge som inte komprimerar bilderna så hårt. LCD-skärmen känns lite grövre än hos andra liknande modeller och fler bildformat samt möjlighet att utnyttja zoomens möjligheter bättre är något som testaren efterlyser.

Källa: Till Megapixels hemsida
Till PC Advisors hemsida
Till Cnets hemsida
M3 nr 4, 2002
T3 May 2002

PC Advisor

"Good all-round solution"

PC Advisor anser att DX4900 är en kombination av lätthanterlig fotografering och hög bildkvalitet till bra pris. Formen upplevs som plastig och inte så robust som hos konkurrenterna i prisklassen. Kameran imponerar ändå på testaren, främst i hur smidigt det går att föra över bilderna via EasyShare till datorn via USB. DX4900:s CCD har hög upplösning med färgstarkt och skarpt resultat. Det medföljande 16 MB minnet kan lagra 12 bilder med högsta upplösning. Dockningsstationen fungerar även som en batteriladdare för NiMh batterierna vilket är en trevlig bonus. Kameran kan dock inte spara bilder i Tiff men DX4900 ger ändå full valuta för pengarna.

Cnet

"Sleek and simple"

Cnet finner DX4900 främst vara en bra och lättanvänd sikta-och-tryck kamera för den som inte vill krångla med menyer och knappar för att ta en bild. En lättviktare är det också och dess silvriga men plastiga kamerahus har en mer slimmad form än många andra. Även om DX4900 erbjuder fler funktioner är tidigare modeller i EasyShare familjen så är den inte rik på funktioner. LCD-skärmen fungerar bra under normalljus men i ljusare förhållanden är det svårt att se bilderna på skärmen. Kameran fungerar OK för att ta snabba bilder med jämn exponering och bra kontrasterande färger. EasyShare-dockan är ett bra tillägg som gör bildhanteringen mycket lättare.

M3

"Lättanvänd"

M3 tycker att den höga upplösningen är Kodaks främsta försäljningsargument men att DX4900 inte håller vad den lovar. Bland annat är den optiska zoomen inte mer än 2x och dessutom medföljer inte den viktigaste beståndsdelen nämligen docknings­stationen. Användarvänligheten har resulterat i enkelhet men ett separat zoomreglage vid sidan av avtryckarknappen efterlyses av testaren. Möjlighet att ta filmsekvenser, spela in ljud eller manuellt ställa in skärpan saknas och det enda lyxiga med den här kameran är dess upplösning. Bilderna blir bra men en viss betygsänkning då färgerna blöder ut något samt att avsaknaden av autofokus lampa gör det svår att få till skärpan vid fotografering under mörka förhållanden. För 4 Mp är priset attraktivt även om saknade funktioner och snålhet drar ner på prisvärdet.

T3

"Point-and-shoot camera"

T3 menar att DX4900 är en billig, enkel kamera som producerar högkvalitativa bilder med minimalt krångel. Men formen är plastig och levererar inte känslan av att du har betalat ett relativt högt pris. DX4900 är en vardagskamera med knappar för bildläge, granskning och inställningsläge. Bland de avancerade funktionerna hittar testaren några som överraskar, bl.a. manuell slutartid och multi-mönster. Den lilla skärmen och pilknapparna som kontrollerar zoomen upplevs inte som praktiskt. Om du letar efter en digital ersättare till en traditionell 35 mm kamera är DX4900 dock perfekt.

Cirkapris: 6000 kronor

Produktfakta: Kodax DX4900 är en 4 megapixels kamera som inklusive batterier väger 290 gram. Dimensionerna är 116x42x67 mm. Den maximala upplösningen är på 2448x1632 pixels.Kameran är utrustad med plats för Compact Flash. 2x optisk zoom samt 3x digital finns liksom USB och automatisk eller manuell ISO 100-400 . Filformatet är JPEG och LCD-skärmen är på 1,5 tum. Rörliga sekvenser stöds inte av kameran. På kamerahusets ovansida finns tre knappar för blixt, närbild/distans och självutlösare, funktionsväljare och statusfönster. På baksidan finns LCD-skärm, knapparna meny och select samt zoomknapp. Kameraförpackningen innehåller även en handelsrem, minneskort 16 Mb, USB-kabel, videokabel och litiumbatteri. Dockningsstationen ”Easy Share” kan i vissa fall medfölja men grundpriset inkluderar inte detta.

Modell: Kodak DX4900