Sök
Fujifilm FinePix F450

Fujifilm FinePix F450

Imponerar inte

2005-05-30

Fujifilm FinePix F450 är en kompakt digitalkamera med hela 3,4 gångers optisk zoom och 5 megapixlars upplösning som dock inte lyckas imponera på testarna.
Testkälla Kommentar
Digitalfoto ”Uppenbara problem när ljuset blir lite sämre”
Digitalfoto för alla ”Hyggligt format med tanke på kvaliteten”
Cnet ”Makes several compromises in image quality”
PC Magazine ”The F450 didn't excite us”
PC World “This model doesn't set the world on fire”

Vad tycker testarna?

Trots en kraftig zoom så har man lyckats hålla nere formatet och tagit fram en kamera som är liten och läcker samtidigt som den känns väldigt solid. Men det är inte tillräckligt enligt testarna. Prestationsmässigt lyckas Fujifilm FinePix F450 inte alls imponera på testarna som underkänner bildkvaliteten då ljusförhållanden är dåliga. Inte ens under goda ljusförhållanden lyckas kameran med att vinna testarnas gunst som dock får godkänt. Funktionsmässigt är kameran väldigt snålt utrustad och det i kombination med prestationen gör att man inte får valuta för pengarna.

Digitalfoto

”Uppenbara problem när ljuset blir lite sämre”

FinePix-F450-Zoom-3q

Digitalfoto skriver att FinePix F450 är robust och verkar hålla för en mer omild behandling. Kamerans handhavande upplevs som positivt och starttiden på 2 sekunder är klart godkänt. Prestationsmässigt sköter sig produkten mycket väl när den får arbeta under goda ljusförhållanden. Fina hudtoner, detaljnivån och den goda exponeringen är egenskaper som karaktäriserar bilden. Men när det blir sämre ljus får autofokusen problem med att hänga med och de fina karaktärerna i bilden blir som bortblåsta. Detta är en stor nackdel med kameran, skriver testaren. Att kameran sedan har få funktioner och att batteriet inte håller värst länge gör att man konstaterar att priset är alldeles för högt.

Källa: Digitalfoto, nr 3 2005
Digitalfoto för alla, nr 4 2005
Till Cnets hemsida
Till PC Magazines hemsida
Till PC Worlds hemsida

Digitalfoto för alla

”Hyggligt format med tanke på kvaliteten”

FinePix-F450-Zoom-3q-front

Produktens styrka är den kraftiga zoomen, i alla fall enligt Digitalfoto för alla. Att formatet hållits nere trots den kraftfulla optiken är något som beröms. Normalt så brukar en kraftig zoom bidra till missteckning, men FinePix F450 har inga sådana problem och bilder har hyfsat god skärpa. Men man gillar inte att fotografera med kameran då den upplevs som långsam och har ett dåligt grepp. Dessutom ogillas de begränsade inställningsmöjligheterna och knappen för blixt och zoom upplevs som oprecis och långsam. Även här tycker testaren att kameran har ett för högt pris. Trots mycket negativt är det enligt testaren överlag en bra kamera med trevliga tillbehör, och slutbetyget blir därför ganska bra.

Cnet

”Makes several compromises in image quality”

FinePix-F450-Zoom-ba

Cnet vet inte om de ska prisa eller banna storleken på F450. Kameran är å en sidan liten och fyrkantig nog att stoppas ner i fickan utan problem, men å andra sidan så är den för liten för att skötas med båda händerna. Testaren är dock imponerad över att kamerans dimensioner kunnats hållas nere trots 3,4x zoom och 5 megapixlar. Kameran har inga funktioner utöver vad en typisk sikta och klicka kamera har. Den är inte heller speciellt snabb även om man inte kommer at t missa några viktiga bildtagningar på grund av hastigheten. Bilderna som testaren tar anses ha ett komprimerad dynamiskt omfång vilket är positivt om man vill skriva ut direkt och förhindra över- och underexponering. Men samtidigt så slätas höjdpunkter i bilden ut, skuggor försvinner och bilden blir platt med undermättade färger.

PC Magazine

”The F450 didn't excite us”

PC Magazine skriver att produkten är en väldigt lättskött kamera som dessutom är snygg. Den känns nästan omöjlig att förstöra. Testaren är dock lite besviken över att det finns få funktioner och att kameran är något långsam i menyerna. Inte heller prestationsmässigt blir man upphetsad. Det tar tid mellan tagningarna och bilderna med blixt blir underexponerade och utan detalj. Med utomhusbilder och goda ljusförhållanden blir bilderna dock ganska bra. Om man bara vill ha något som är litet och snyggt för att ta bilder med på semestern så duger FinePix F450, men det finns mycket bättre alternativ, avslutar PC Magazine.

PC World

“This model doesn't set the world on fire”

FinePix-F450-Zoo3qtc

F450 känns väldigt solid, trots att den är så pass liten och lätt att man glömmer bort den när den ligger i skjortfickan, skriver PC World. Likt många andra kompakta kameror så är funktionerna väldigt få, på gränsen till nästan inga och testaren hade gärna sett att man kunnat justera samt göra lite mer med kameran. Utomhusbilderna blir helt ok med rätt exponering och tillräcklig skärpa för att skrivas ut i vanlig fotostorlek. Även denna testare får problem vid dunklare ljusförhållanden. Batteriet räcker inte till mer än 160 bilder vilket är riktigt dåligt för kameraklassen enligt testaren. Även om man verkligen vill ha en minimal kamera så ska man inte nöja sig med denna produkt, speciellt inte då det enligt testaren finns många bättre alternativ.

Cirkapris: 4000 kronor

Produktfakta: Fujifilm FinePix F450 är en digital kompaktkamera utrustad med en bildsensor på 5 megapixlar som ger bilder i jpeg på upp till 2592x1944 pixlar. Optiken klarar att zooma upp till 3,4 gånger. Kameran kan även lagra rörliga bilder med ljud upp till 60 sekunder i 10 fps med storleken 320x240 pixlar. Bilder och video lagras på xD-Picture Card och ett kort på 16 MB följer med. Både LCD-skärm på 2 tum samt optisk sökare finns. Anslutning till dator sker med USB 1.1 via dockningsstation som även fungerar som laddare. F450 väger 150 gram och har dimensionerna 75x62x21 mm.

Modell: Fujifilm FinePix F450

Tillverkare: Fujifilm