Sök
Fujifilm Finepix A500

Fujifilm Finepix A500

Enkel och billig

2006-06-07

För den som vill ha en billig kamera och inte har alltför stora krav på manuella inställningsmöjligheter är denna modell värd att överväga.
Testkälla Betyg Kommentar
Pc för alla 4/10 "Ohanterligt zoomreglage"
Bild & ljud hemma 6/10 "Kompakt och lätt"
Cnet 5,6/10 "A very basic camera"
Steve's digicams - "A mixed bag"
Din side 3/6 "Enkle menyer"

Vad tycker testarna?

Testarna menar att kamerans pris är bra, men att man å andra sidan får stå ut med en hel del brister i bland annat bildkvalitet och användarvänlighet. De manuella kontrollerna hålls till ett minimum och optiken är inte särskilt avancerad. Testarna menar att bildkvaliteten är ok, men inte mer. Autofokus har problem när belysningen inte är bra. Lcd-skärmen är liten, men fungerar ok. Testarna menar att kameran är ok för en del nybörjare, men det finns konkurrenter som ger mer för pengarna.

Pc för alla

"Ohanterligt zoomreglage"

Pc för alla testar förutom Fujifilm Finepix A500 även Canon Powershot A530, HP Photosmart R727, Kodak Easyshare C663, Nikon Coolpix L3, Olympus Mju 700, Panasonic Lumix DMC-LS2, Pentax Optio M10, Ricoh Caplio R30 samt Samsung Digimax S800. Testvinnare är Canon Powershot A530 medan Fujifilm Finepix A500 hamnar på en tionde och sista plats. Testaren tycker att kameran är besvärlig att använda. Bland annat är startknappen zoomreglaget svår att trycka in. Kameran styrs också med andra knappar än de flesta andra kameror. Dessutom sitter usb- och videoutgångarna oskyddade vilket inte känns särskilt bra. Bilderna uppvisar en hel del brus och skärpan avtar ute i kanterna.

Källa: Pc för alla (SE) nr 5 2006

Bild & ljud hemma

"Kompakt och lätt"

Bild & ljud hemma testar förutom Fujifilm Finepix A500 även Sony DSC-S600, Nikon Coolpix L3 samt Canon Powershot A530. Testvinnare är Canon Powershot A530 medan Fujifilm Finepix A500 hamnar på fjärde och sista plats. Kameran är mycket enkel att använda och det är svårt att inte få hyfsade bilder med den. Bildkvaliteten är inte i toppklass eftersom det förekommer en del störningar. Dessutom är optiken i enklaste laget. Man har som användare en mycket begränsad fotografisk kontroll vilket gör kameran lämplig som nybörjarkamera men inte mer. Beroende på prissättningen så kan kameran ändå bli ett ganska bra köp.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 5 2006

Cnet

"A very basic camera"

Cnet menar att kameran visserligen har en attraktiv prissättning, men det låga priset för också med sig brister på en hel del områden. Nämligen är zoommöjligheterna begränsade, de manuella kontrollerna lyser med sin frånvaro och lcd-skärmen är inte särskilt stor. Bildkvaliteten är ganska medelmåttig. Testarna hade gärna sett skydd för de portar som kameran har. Kontrollerna är ytterst enkla att lära sig och menyerna likaså. Vid makrofotografering är närgränsen 9,75 cm vilket är bra. Fotokvaliteten är ok men inte mer. Färgerna är korrekta om än något bleka och brusnivån är acceptabel. Testaren tycker att Canon Powershot A530 är ett bättre köp.

Källa: Till Cnet (US)

Steve's digicams

"A mixed bag"

Steve's digicams tycker att kameran förtjänar blandad kritik. Den producerar bra bilder såväl inom- som utomhus, men samtidigt drar den svaga blixten ned betyget. Dessutom fungerar autofokus inte så bra som önskat när omgivningen inte är tillräckligt upplyst. En del användare kommer dock att tycka att priset är skäl nog att köpa kameran. Batteriet har en genomsnittlig livslängd, ett par uppladdningsbara batterier räcker till cirka 75 foton när man flitigt använder sig av både skärmen och blixten. Testaren är inte särskilt förtjust i videoklippen eftersom upplösningen är förhållandevis låg. Den optiska zoomen kan inte heller utnyttjas vid filmning. Videoklippen tar dock upp relativt lite utrymme, mindre än 200 kilobyte per filmad sekund.

Källa: Till Steves digicams (US)

Din side

"Enkle menyer"

Din side tycker att kameran är helt ok med tanke på att priset är riktigt lågt. Vill man betala mindre än hos konkurrenterna bör man dock vara beredd på brister i bildkvalitet och användarvänlighet. När man sätter på kameran tar det ca 3,5 sekunder innan första bilden är tagen vilket är riktigt långsamt. Lcd-skärmen är förhållandevis liten och man har ett begränsat antal knappar och menymöjligheter att använda sig av. Autofokus får problem när belysningen inte är bra samtidigt som den i övrigt kräver 0,5-2 sekunder för att fokusera riktigt. Positivt är dock att slutarfördröjningen hamnar nära noll, vilket imponerar på testaren. Inomhus har kameran vissa problem med bildkvaliteten, men utomhus fungerar det bättre.

Källa: Till Din side (NO)

Cirkapris: 2100 kronor

Produktfakta: Fujifilm Finepix A500 är en 5 megapixels digitalkamera med 3x optiska zoom. Brännvidden motsvarar 38-114 mm hos en 35 mm kamera. Displayen är 1,8 tum stor. Det inbyggda minnet är 12 MB och är expanderbart med xd-minneskort. Befintliga anslutningsmöjligheter är usb, tv-anslutning samt pictbridge. Exponering sker med automatik eller med fyra programinställningar för porträtt, landksap, sport och natt. Videoinspelning sker med 10 bilder/sekund och utan ljudupptagning. Dimensionerna är 93x60x28 mm och vikten 140 g utan batteri.