Sök
Casio Exilim EX-Z1050

Casio Exilim EX-Z1050

Många motivprogram för nybörjaren

2007-07-02

Casio Exilim EX-Z1050 är en enkel kompaktkamera på 10,1 megapixlar. Bildkvaliteten är bra men en oskarp skärm drar ned omdömet hos ett par testare.
Testkälla Betyg Kommentar
Din teknik 4/5 "Riktigt nöjda med bildkvaliteten"
Digital Photographer 72/100 "Spot-on colour saturation"
What Digital Camera 87/100 "Sleek and stylish"
Cnet 6,6/10 "Terrible screen"
Pocket linit 8/10 "Updates the Z1000 model with a few tweaks"

Vad tycker testarna?

De flesta testarna är eniga om att bildkvaliteten hos Casio Exilim EX-Z1050 är bra. En testare menar dock att de kan se överprocessade ut. De många förprogrammerade inställningarna anses utmärkta och gör kameran intressant för nybörjare. Även batteritiden får beröm. Designen uppskattas och kameran får plats i vilken ficka som helst. En testare påstår att kameran inte kan matcha kameror som kostar över tretusen, men att den i sin egen klass hamnar högt på favoritlistan. Menysystemet är lättnavigerat men skärmen anser ett par testare vara undermålig. Överlag en stilren och enkel kamera med bra bildkvalitet för sin prisklass.

Din teknik

"Riktigt nöjda med bildkvaliteten"

Din teknik har gjort ett test om sex kameror. Casio EX-Z1050 är den enda som har tio megapixel. I jämförelse med föregångaren Z1000 denna modell slimmats och fått en ny signalkompressor. Upplösningen på fotografierna är bra, men upplösningen på skärmen är riktigt risig. Sämst av alla i testet. Trots att den är 2,6 tum så är det svårt att se bilderna är skarpa eller inte. Menysystemet är enkelt, och det är lätt att trycka sig igenom alternativen för att hitta rätt funktion. Kameran har inte många manuella inställningar utan istället finns 35 förprogrammerade lägen. Det stora antalet pixlar gör att man kan skriva ut gigantiska bilder utan att förlora någon information. De extra pixlarna kan också ge extra brus, men Casio är inte värst på något vis och man är överlag riktigt nöjd med bildkvaliteten. Man säger att kameran hamnar mellan två läger. Den matchar inte riktigt kameror för över 3000 kronor, men i sin prisklass hamnar den högt på listan.

Källa: Din teknik (SE) nr 6 2007

Digital Photographer

"Spot-on colour saturation"

Digital Photographer säger att det är liten skillnad mellan EX-Z1050 och dess föregångare. Man menar att det mer är ett steg år sidan än ett steg framåt. Utseendemässigt så är den fortfarande charmerande, med smala dimensioner och mjukt kurvad design. Den är extremt portabel, då den glider ner i den stramaste av fickor. Rent ergonomiskt är det en enkel kamera att använda och även menyerna är lätta. Kameran är främst riktat mot vardagsanvändare som bara vill kunna ta upp kameran direkt och ta en bild. Batteriet klarar ungefär 370 kort på en tagning. Uppstartningstiden kanske inte är den bästa men ändå helt tillfredställande. På bildkvaliteten hittade man dock ett par problem. Bilderna ser ofta överprocessade ut vilket ger en lite onaturlig känsla. Färgåtergivningen är dock kamerans stora heder, med en klarhet och färgintensitet som är kanon. Digital Photographer säger att man överlag får vad man betalar för.

Källa: Digital Photographer (GB) nr 56

What Digital Camera

"Sleek and stylish"

What Digital Camera säger att de mest grundläggande sakerna inte är exceptionella men att bildsensorn är steget över det vanliga. Positivt också med en mängd olika motivprogram. De vanligaste som Movie och Black&White finns med, och väljer man det bästa för situationen så förbättrar det resultaten märkbart. Skärmen säger man är klar och ljus. Designen är stilren och metallfinishen ger en solid känsla med ett rent och simpelt arrangemang för knapparna. Det enda man har att klaga på är att knapparna är ganska små. Menyerna säger man är detaljerade och lätta att använda. Man tycker även att kameran går snabbt att starta upp och börja använda. Bildkvaliteten är utmärkt och den har bra detaljer även i mörka områden. Batteriet tillåter dig också att ta bilder under långa perioder. På grund av kamerans vida spektrum av programinställningar, kan även den mest novisa användaren snabbt lära sig att producera högkvalitativa bilder avslutar What Digital Camera.

Källa: What Digital Camera (GB) nr 123

Cnet

"Terrible screen"

Cnet skriver att detta inte är den smalaste av Casios Exilim kameror, men att det är den enklaste. Skärmen ligger dock långt efter vad man hittar hos andra kameror idag. Allt man ser genom skärmen ser kornigt och vekt ut. Den blurriga bilden kan göra tagningar svåra eftersom den inte visar om kameran har fokuserat bra. Trots den dåliga skärmen så tar kameran ganska bra bilder, den klarade sig bra i Cnets test med en klockren tagningshastighet. Bilderna såg generellt bra ut, färgerna var naturliga och de var så gott som fria från artefakter, även om det förekom en del lila i periferin på ljusare objekt. Fotona visade också prov på väldigt lite brus upp till iso 400, och ända upp till 800 var det endast måttligt. Casio EX-Z1050 är ett bevis på hur en annars på snudd perfekt kamera kan bli så medioker på grund av ett misstag. Den tar fina bilder och fungerar perfekt, men den dåliga skärmen gör att det blir svårt att sikta in sig på det lättaste av objekt.

Källa: www.cnet.com.au 

Pocket linit

"Updates the Z1000 model with a few tweaks"

Pocket-linit säger att den nya Casio har uppdateras på flera fronter vid en jämförelse med föregångaren. Den nya processorn har bland annat gjort bildbearbetningen bättre. Den stora skärmen säger man är fin och lätt att använda. Den har ett aktivt historigram och en väldigt trevlig kontrollpanel. Kamerans fokussystem fungerar väldigt bra och söker efter objekt i rörelse. Även slutaren är bra och man säger att det är en väldigt responsiv kamera. Vad gäller bildkvaliteten så tycker man att den har tagit ett steg uppåt vid en jämförelse med Z1000. Bruset är mindre tydligt och det är också mindre störningar i detaljerna. En angelägenhet är expansionen i enskilda färger som blå himmel. Dessa visar komprimerade artefakter även vid de bästa inställningarna. Jpeg-komprimeringen är också lite för aggressiv.

Källa: www.pocket-lint.co.uk 

Cirkapris: 2400 kronor

Produktfakta: Casio Exilim EX-Z1050 har en ccd med upplösningen 10,1 megapixlar och storleken 1/1,75 tum. Kamera har en 2,6 tums bredbildsskärm och 3x optisk zoom. Bilder sparas som jpeg och film som avi (mjpeg) samt wav för ljud. Film 640x480 pixlar med 25 bilder per sekund. Kameran har 15 megabyte flashminne och stöd för sd/sdhc/mmc/mmc+ minneskort. Ett antal motivprogram finns men i övrigt är det automatiska inställningar. Bildstabilisator för både foto och video finns. Anslutningar är usb och a/v-utgång. Vikten är 125 gram utan batteri och måtten är 91x57x24 mm.

Tillverkare: Casio