Sök
Qtek 2020

Qtek 2020

Handdator och mobil i ett

2004-03-16

En kombinerad mobiltelefon och handdator, dessutom med inbyggd kamera. Den har många finesser, men testarna tycker att den är lite för dyr.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 80/100 "Utrustad med en uppsjö av finesser"
Allt om PC "Kraftpaket att ha i fickan"
M3 7/10 "Bra kombination, dålig passningstid"
Mikrodatorn 7/10 "Ljudet i den inbyggda högtalaren är utmärkt"
T3 4/5 "An exceptional, powerful tool"
Connect 8/10 "A solid machine"
What Laptop & Handheld PC 364/500 "Alla Internetdienste aufs Display"

Vad tycker testarna?

Qtek 2020 är en klart förbättrad version av den tidigare modellen. Nu har man lagt till både kamera och en hel del nyttig mjukvara för att skapa ett praktiskt arbetsverktyg. Mestadels anser testarna att mobilen och kameran är roliga gimmickar, men tillsammans med alla Internetanslutningar som blåtand och IR-port, blir den ett flexibelt redskap. Detta är inte den billigaste handdatorn på marknaden, men den har fördelar utöver andra modeller. Den är mycket användarvänlig och tack vara en stark processor är man uppkopplad på nolltid. Tyvärr räcker det fina omdömet inte för att koras till bästa handdator i ett jämförelsetest, för den är i dyraste laget, jämfört med sina konkurrenter.

Mobil

"Utrustad med en uppsjö av finesser"

Mobil tycker att den största tillgången med Qtek 2020 är mängden program som kan installeras i telefonen. ICQ och MSN Messenger är exempel på program som kan göra bussresan kortare. Ljudet i det medföljande stereoheadsetet är riktigt bra och kan vridas upp riktigt högt. Kameran får också bra kritik eftersom hela skärmen används som sökare vid fotografering och för att bilderna ser bra ut på skärmen. Med skriftfunktionen kan man skriva bokstäver, handstil eller trycka på ett tangentbord på skärmen. Dock är det svårt att skriva å, ä och ö med denna skriftfunktion. De nackdelar som Mobil hittat är först och främst priset som de tror avskräcker många köpare. Det är även relativt krångligt att trycka ner och ta upp telefonen ur dockningsstationen, något som testaren var tvungen att använda båda händerna till. Ytterligare minus är uppkopplingen för GPRS och MMS. För att kunna skicka ett MMS efter att ha besökt en webbsida var testaren tvungen att starta om handdatorn för att det skulle fungera.

Källa: Mobil, nr 2 2004
Allt om PC, nr 2 2004
M3, feb 2004
Mikrodatorn, nr 2 2004
T3 xmas 2003
Connect nr 1, 2004
What Laptop & Handheld PC, Christmas 2003

Allt om PC

"Kraftpaket att ha i fickan"

Allt om PC skriver även de att prislappen är för hög för den vanlige hemmaanvändaren, men att Qtek 2020 är en finesspäckad handdator/mobiltelefon. Teckenigenkänningen fungerar helt okej efter övning och det går även att skriva hela ord som sedan tolkas av ett program. Detta fungerade dock inget vidare vid test med svenska ord, eftersom ordlistan på recensionsexemplaret var på engelska. Ljudet i MP3-spelaren är helt okej. Testaren ger plus för många funktioner, digitalkamera och för att den har stöd för många tekniker. Minus får Qtek 2020 för prislappen.

M3

"Bra kombination, dålig passningstid"

Qtek2020-1
Enligt M3 är Qtek 2020 en mycket bra hybrid mellan Pocket PC och mobiltelefon. De skriver vidare att den är mycket bra utrustad och att minnet räcker till både en hel del applikationer och media som t.ex. MP3-musik. Bilderna från digitalkameran håller inte alls hög kvalitet och kan jämföras med övriga digitalkameror i mobiltelefoner. En konstig bugg är att det kan bli störningar i bilden när kameran och telefonen används samtidigt. Operativsystemet integrerar telefondelen bra och Microsoft har lyckats få ihop ett snabbt och genomtänkt system. Ett utbytbart batteri hör också till de positiva sakerna. Dåligt är att passningstiden är sämre än hos andra mobiltelefoner och testaren rekommenderar att ha en laddare till hands om man använder handdatorn mycket i jobbet. Qtek anses också lite klumpig som telefon.

Mikrodatorn

"Ljudet i den inbyggda högtalaren är utmärkt"

Mikrodatorn uppmärksammar telefonens flightmode som gör det möjligt att använda handdatorn utan att telefonen är påslagen när man flyger. Skärmen får bra kritik och testaren skriver att den har mycket god kontrast. Han skriver vidare att ljudet i den inbyggda högtalaren är utmärkt, men om man vill ha mer bas bör man använda stereoheadset. Processorn ger relativt bra prestanda. Plus för mycket minne, bra skärm och många funktioner. Minus får Qtek 2020 för att den saknar röststyrning och att den är något tung.

T3

"An exceptional, powerful tool"

T3 tycker att Qtek 2020 har utvecklats sedan föregångarmodellen. Borta är till exempel den fula utstående antennen som fanns där tidigare. Den nya modellen verkar ännu mer anpassad för den som vill vara uppkopplad och flexibel, och dessutom har den några kul nöjesdetaljer. Kameran är inte dum alls och för en snabb bild emellanåt duger den utmärkt, för bilderna blir faktiskt bättre än på många mobiler som har kamerafunktion. Det är en kul gimmick att spela in film och lägga på ljud. Det är mycket bra upplösning på pekskärmen och bra tänkt med den separata kåpan. Processorn är uppdaterad till 128 Mb så modellen kan konkurrera även med den bästa laptop. Nyttigheter som infraröd port, USB-anslutning och blåtand gör detta till ett effektivt affärsverktyg och mjukvaran gör det enkelt att synkronisera information med PC:n. De enda tveksamheterna är att modellen fortfarande är rätt stor och den är inte direkt billig, men säkerligen är den prisvärd för den som söker ett kraftigt kommunikationsredskap.

Connect

"A solid machine"

Det finns många likheter till utseendet om man jämför nya Qtek med den tidigare modellen, menar Connect. Denna gång ser man dock ingen antenn och den nya modellen är lite lättare. Trots detta är det en stor handdator av den mindre modellen. Nya modellen har fått en del kul nyheter, bland annat en lustig liten kamera för snabba "på platsen" bilder och mycket bra mjukvara som förenklar användandet betydligt. Numer inkluderas en POP3, så att man blixtsnabbt kan komma åt sitt e-postkonto. Det är ett robust verktyg med många effektiva funktioner som affärsfolk kommer att tycka om.

What Laptop & Handheld PC

"Alla Internetdienste aufs Display"

What Laptop & Handheld PC jämför fler modeller och tillsammans med Qtek finns märken som Sony Ericsson, Palm, TelMe, Danger och T-Mobile. Qtek 2020 är tillsammans med T-Mobile den snabbaste men också den dyraste modellen som testas. Den kännetecknas av en briljant färgdisplay och en hel del bra förprogrammerad mjukvara. Mobiltelefonen är ingen höjdare och det är definitivt inte bekvämt att ringa med den. Den stora fördelen med modellen är att man kommer åt alla Internetjänster och på så sätt blir den en totalt flexibel och bärbar "arbetsplats". Som bästa modell i testet koras Sony Ericsson P900 eftersom den har en utmärkt prestanda och är både en bra PDA och mobil.

Cirkapris: 9000 kronor

Produktfakta: Qtek 2020 är en kombinerad handdator och mobiltelefon. Den har en processor på 400MHz (Intel Xscale PXA263), 32 MB ROM-minne och 128 MB SDRAM. Det finns även en extra minnesplats för ett SD- eller MMC-kort. Skärmen är en 3,5 tums TFT-skärm på 240x320 pixlar med ca 65,000 färger. Telefonmodulen klarar av trippelband och har polyfona ringsignaler. Qtek 2020 har stöd för GPRS och MMS. Batteriet räcker för 180 timmar standby, 15 timmar handdatoranvändande och 4 timmar taltid. För att synkronisera via dator kan USB, IR eller Bluetooth användas. Operativsystemet är Microsoft Pocket PC 2003 Phone Edition. Qtek 2020 har även inbyggd digitalkamera som kan ta bilder med upplösningen 640x480 pixlar (ca 0,3 megapixlar). Som tillbehör finns bl.a. ett vikbart tangentbord som kommunicerar via IR och ett mindre keyboard som styrs med tummarna. Det finns även billaddare, handsfreesats och en extra modul som gör att man kan koppla den till en projektor eller TV. Qtek 2020 har måtten 70x130x18 mm och väger 185 gram.

Modell: Qtek 2020