Sök
Palm Tungsten T3

Palm Tungsten T3

Nästan fullkomlig?

2003-11-19

Fullmatad med mjukvara och kommunikationsmöjligheter. Skärmen är bland det bästa testarna sett och genom möjlighet att förlänga den med ett enkelt handgrepp får man en verkligt stor skärm med bra skrivyta.
Testkälla Betyg Kommentar
Cnet 8/10 "Schwarzenegger-size screen"
The Gadgeteer "About time"
Infosync 8/10 "Slickest experiences to date"
PC Magazine 4/5 "Seems to pop right out"
M3 9/10 "Sjukt bra"

Vad tycker testarna?

Tungsten T3 har en prestanda som är svåröverträffad. Det är en ruskigt snabb handdator som hanterar alla applikationer problemfritt, inklusive video. Den skarpa och ljusklara skärmen blir i det utdragna formatet ovanligt stor och man uppskattar möjligheten att ändra orientering. Som en följd av den kraftfulla processorn blir dock batteritiden begränsad och testarna hade uppskattat det om batteriet varit utbytbart. Alla testare funderar över varför tillverkaren valt att utesluta Wi-Fi från en annars så helgjuten produkt. Att Wi-Fi saknas begränsar möjligheterna och drar ner betyget.

Cnet

"Schwarzenegger-size screen"

Cnet tycker att T3 är en mycket bra, men inte fullfjädrad handdator. Processorn är mycket snabb så det råder inte någon brist på prestanda. Mjukvaran är generös och T3 hanterar alla applikationer, inklusive video problemfritt. Den stora skärmen känns lyxig. Den skjutbara delen är en smart konstruktion som gör att T3 kan behålla kompakt format utan att förlora skärmutrymme. Testaren undrar varför man inte byggt in Wi-Fi eftersom man anser det nödvändigt för att en handdator ska betraktas som fullutrustad idag. Köpare som vill ha Wi-Fi rekommenderas att titta på Tungsten E. Fodralet verkar tåla en del törnar. Med en T3 kan den som ofta reser lämna den bärbara datorn hemma. Batteridriftstiden var lite kortare än hos tillverkarens föregående modeller och testaren hade föredragit ett utbytbart batteri.

Källa: Till Cnets hemsida
Till The Gadgeteers hemsida
Till Infosync Worlds hemsida
Till PC Magazines hemsida

The Gadgeteer

"About time"

Palm-Tungsten-T3_fram
The Gadgeteer uppfattar T3 som lättare och tunnare än tillverkarens tidigare modeller. Den har snygg finish och ligger bra i handen, men byggkvaliteten väcker frågetecken. Knapplayouten var bättre på tidigare modeller men knapparnas storlek är bra och ger tillräckligt motstånd. Undantaget är navigationsknappen som är trög och gör det besvärligt att spela spel. En fördel för spelaren är att man med en knapptryckning kan ändra skärmens orientering, det var också testarens favoritfunktion. Skärmen är mycket ljusstark med skärpa och levande färger. Med hörlurar får man riktigt bra volym ur T3, ännu lite roligare hade polyfoniska signaler varit. Alla anslutningar fungerar bra liksom vaggan. Det nya skärmskyddet i skinn är för sladdrigt, testaren föredrar det gamla plastskyddet. I testen klarade batteriet blott 3-4 timmar på en laddning men så är den snabbare än allt testaren sett tidigare. Testaren hade föredragit att slippa skjutfunktionen och ändå haft tillgång till skärmen hela tiden. T3 borde också haft filhanterare och backupfunktion. Trots sina brister är T3 bland de ballaste handdatorer testaren sett på länge.

Infosync

"Slickest experiences to date"

Infosync vill mena att T3 har sina skavanker, men helheten är ändå en positiv erfarenhet. Formmässigt är den ingen överraskning, men den ser bra ut och är behaglig att hålla i. Knapparnas placering ser kanske trevligare ut än tidigare, men är inte lika praktisk. Det nya läderskyddet är bättre än det gamla plastfodralet. Bland funktionerna uppskattas särskilt den virtuella skrivytan och att skärmbilden går att rotera. Mjukvaran har fått en rejäl uppdatering och är genomgående mycket bra. Bland mjukvaran är det främst möjligheten att redigera officedokument utan att konvertera dem som får ros. Batteriet klarade två timmar med full ljusstyrka vilket är i kortaste laget. I slutändan anses dock T3 leva upp till eller överträffa andra produkter i samma priskategori. T3 är en värdig arvtagare till sina föregångare.

PC Magazine

"Seems to pop right out"

PC Magazine hävdar att T3 är den kraftfullaste handdatorn från Palm så långt men också lite större och tyngre än sin föregångare. Knapparna är också större och lättare att använda. Skärmen är ljusstark och har hög upplösning. Bluetooth och SD-kort gör T3 till en produkt som lämpar sig för yrkesfolk. Därför är det särskilt synd att Wi-Fi saknas då det till viss del begränsar möjligheterna. Modellerna som kommer närmast T3 är Sony Clié TG50 och HP iPAQ H2215. H2215 har liknande prestanda och klarar dessutom att hantera flera applikationer samtidigt, en funktion som Palm saknar. De båda senare är lika imponerande och valet avgörs antagligen beroende av vilket operativsystem användaren föredrar.

M3

"Sjukt bra"

M3 hävdar att T3 är det lyxigaste man någonsin sett i handdatorväg. Formgivningen påminner visserligen mycket om tidigare modeller, men aldrig har man sett en skärm i den här klassen. Skärmen är helt enkelt "sjukt bra". Testaren är förstummad. Vare sig dagsljus eller beckmörker utgör några som helst problem för att avläsa skärmen. Testaren rekommenderar användarna att genast börja ladda ner filmer. Dessutom är funktionen som gör det möjligt att rotera bilden praktisk, särskilt då man ser på film. Minnet räcker för vardaglig användning, men vill man lyssna på MP3-filer gör man klokt i att skaffa extra minneskort. En fördel är också att man kan skicka och ta emot sms direkt från T3. T3 är snabb och rolig och bäst av allt är displayen.

Cirkapris: 4500 kronor

Produktfakta: Handdator med 32 bitars 400 MHz Intel Xscale processor och 64 MB minne. Operativsystem är Palm OS 5.2.1. T3 har en bakgrundsbelyst TFT färgskärm om 320x480 pixlar som går att rotera och en skrivyta för Graffiti 2. Knappsatsen har en 5-vägsnavigator. För kommunicering med externa enheter finns IR-port och Bluetooth. För att synkronisera T3 med sin vanliga dator används USB-kabel. Bland funktionerna kan nämnas MP3-spelare, video, möjlighet att se på fotografier samt diktafon. Man kan också skapa och redigera i Officedokument. T3 har kortplats som stöder MMC, SD och SDIO-kort. Högtalare samt hörlursutgång finns. Batteriet går inte att byta ut. Med i förpackningen följer dator, vagga, AC-adapter, skärmskydd i läder, installations CD-ROM och manual. Mått: 102x75x15mm. Vikt: 157 gram.

Modell: Palm Tungsten T3