Sök
Okami

Okami

Konstnärlig estetik

2007-03-27

Okami bjuder in till en atmosfärisk och fantasifylld värld där vi möts av estetik och design utöver det vanliga.
Testkälla Betyg Kommentar
Level 9/10 "Som att upptäcka spel på nytt"
Lawrence 9,6/10 "A masterpiece"
Gamezone 9,4/10 "Make it Okami"
Eurogamer 10/10 "A work of art"

Vad tycker testarna?

Testarna är överrens om att Okami kan liknas vid ett konstverk. Stilen är elegant och rent estetiskt överlägsen. Spelupplevelsen beskrivs som något utöver det vanliga med en bra kontroll, vackra miljöer och ett flertal magiska ögonblick. Testarna drar också paralleller till spel i Zelda-serien, men Okami är ändå ett spel som står på egna ben och har flera innovativa lösningar. En testare nämner även att det är kul att man fortfarande kan räkna med förra generationens konsoler i kampen om spelupplevelser.

Level

"Som att upptäcka spel på nytt"

Den svenska tidningen Level anser att Okami med den otroligt snygga speldesignen och estetiken är ett av årets mest storslagna äventyr. Spelet erbjuder fantastiska skogar, bergskedjor och slott och som spelare vill man hela tiden få veta vad som döljer sig bakom nästa hörn. Den originella ytan blandas med ett djupt spelsystem vilket ger ett otroligt bra resultat. Spelets ljuddialog stöter dock på kritik då det används lustiga ljud istället för ett språk. Vissa pussel anses även vara för lätta och spelet skulle ha tjänat på att vara en aning svårare. Trots detta menar Level att spelet har en fantastisk atmosfär och en fantasi som ligger på topp. Spelet beskrivs också som revolutionerande och testaren menar att Okami på sitt sätt också är nästa generations spel.

Källa: Level (SE) februari 2007

Lawrence

"A masterpiece"

FILE:\\I:\Internt\Anders\spelbilder\okami\02.jpgSamtidigt som Okami lånar flera moment från Nintendos Zelda Ocarina of time, menar Lawrence att spelet är en helt unik upplevelse med ett flertal nyskapande moment. Okami beskrivs som ett mästerverk och speltiden sträcker sig över 35 timmar, samtidigt som det är värt att spela flera gånger. Okami bedöms vara det snyggaste spelet som har släppts till Playstation 2 och världen som spelet utspelar sig i beskrivs som ett konststycke. Ibland kan det dock bli lite för mycket text och en aning tungt att läsa. Spelet rekommenderas starkt, men testaren tror samtidigt att den innovativa grafiken kanske inte kommer tilltala alla.

Källa: www.lawrence.com (US)

Gamezone

"Make it Okami"

FILE:\\I:\Internt\Anders\spelbilder\okami\02.jpgDen visuella biten i Okami är väldigt nyskapande menar Gamezone och spelupplevelsen smälter på ett naturligt sätt samman med grafiken. Spelmusiken fungerar utmärkt men ljuddialogen skulle tjäna på att vara tal istället för bara ljud. Pusselmomenten är välkonstruerade men kunde ha fått vara en aning svårare. Okami visar ändå att den förra generationens konsoler fortfarande är att räkna med. Hela spelet är fyllt med oförglömliga miljöer, en väl fungerande kontroll, en superb kamera samt engagerande och spännande strider. Testaren rekommenderar verkligen spelet och gillar att den nya generationens konsoler inte tar all uppmärksamhet.

Källa: www.gamezone.com (US)

Eurogamer

"A work of art"

FILE:\\I:\Internt\Anders\spelbilder\okami\02.jpgEurogamer tycker att Okami är ett otroligt engagerande och charmigt spel som inbjuder till många magiska ögonblick. Spelet lånar flera godbitar från Zelda och lägger samtidigt till ett flertal egna, vilket ger ett utmärkt resultat. Spelet är otroligt snyggt och har en nyskapande design rent estetiskt, vilket gör att testaren anser att Okami är en milstolpe inom spelmarknaden. Det är svårt att tröttna på spelet då det erbjuds flera sparningsmöjligheter, samtidigt som det finns många checkpoints. Okami har en väldigt lång livslängd, vilket anses vara positivt och testaren tror att det kommer talas om Okami i flera år framöver.

Källa: www.eurogamer.net 

Cirkapris: 450 kronor

Produktfakta: Okami är tillverkat av Clover studio och Capcom. Capcom är även utgivare. Spelet handlar om vargaguden Amaterasu som försöker rädda den värld som håller på att förstöras av monster. Skogen och landskapen har förstörts och bränts och folket ser sin frälsare i Amaterasu. Den rekommenderade åldersgränsen ligger på 12 år för Okami och det finns varken online- eller flerspelarläge. Spelet tillhör äventyrsgenren och finns tillgängligt till Playstation 2. Spelet kräver att man är någorlunda belevad i spelvärlden då det är mycket text och pussel som ska lösas. Speltiden uppnår cirka 60 timmar.

Tillverkare: Capcom