Sök
Sony CPD-G520

Sony CPD-G520

För gaming och grafikjobb

2002-01-15

G520 är en 21-tums monitor med bildrör och slimmad figur, skarp grafik och komplicerade funktioner. Men också en dyr historia, sett till konkurrerande bildskärmar.
Testkälla Betyg Kommentar
Mikrodatorn 62/70 "Bäst i test"
ZDNet "A short-neck FD trinitron tube"
PC World "Rich colours but slightly dark"
Smart Computing "Room for gamers and graphics pros"

Vad tycker testarna?

Testarna har lite olika uppfattning om bildkvaliteten på Sony CPD-G520. Mikrodatorn påpekar att kvaliteten faktiskt kan variera mellan individuella skärmar. De gemensamma lovorden ägnas främst åt den ”korthalsade” designen som är bättre anpassad för ett skrivbord än många andra katodstrålemonitorer. Förutom några smärre avvikelser är man på det klara med att CPD-G520 har en otroligt skarp bild. De många funktionerna gör att skärmen verkar vara riktad mest mot den professionella marknaden. Sony CPD-G520 är helt klart en bra, men dyr bildskärm.

Mikrodatorn

"Bäst i test"

Mikrodatorn hävdar att Sony CPD-G520 är en klar vinnare i testet av 21-tums monitorer med katodstråleteknik och plan bildyta. Burken är tämligen liten i djupled och ryms därför väldigt bra på skrivbordet. Men dess egentliga styrka ligger främst i den utomordentligt skarpa bilden, som övriga deltagare inte kan matcha. Sony är också överlägsen gällande bildfrekvensen, då den hanterar hela 123 Hz. Tittar man på hur väl bildfrekvensen tillämpas över olika upplösningar så presterar Sony bäst värden och är också bäst i test men är en av de dyrare katodstråle­skärmarna med plan bildyta. Menyerna är lite röriga, men de är på svenska. Övriga monitorer i testet var Viewsonic P225F, Samsung Syncmaster 1200 NF, Elzo Flexscan T962, Nec Multisync FP1370 och Phillips Brilliance 201P. Hitachi CM815 blev testvinnare bland monitorer med konvex bildyta.

Källa: Mikrodatorn, nr 7 2001
Till ZDNet UK's hemsida
Till PC Worlds hemsida
Till Smart Computings hemsida

ZDNet

"A short-neck FD trinitron tube"

ZDNet väljer att benämna Sony CPD-G520 som en ”korthalsad” monitor med många inställningar för standardparametrar samt fyra färgscheman i form av Easy, Expert, Preset och RGB. En speciellt intressant funktion är ”Picture Effect”, som optimerar bildskärmen efter ändamålet. ”Dynamic mode” är till för att återge digitalfoto med högsta realism. Fler specialiteter företräds av dubbla kontakter och en USB-hubb, som möjliggör anslutning av exempelvis två PC-maskiner. Sony bifogar dessutom en adapter för Macintosh G3 och G4. En negativ aspekt är att mängden av inställningar kan vara vilseledande för nybörjare. Det finns billigare bildskärmar på 21 tum, men den höga bildkvaliteten, funktionerna och den slimmade designen gör Sony CPD-G520 till en vinnande skärm menar ZDNet. 

PC World

"Rich colours but slightly dark"

PC World skriver att Sony CPD-G520 mer eller mindre kammar hem full poäng i två tester. Dels ett test med Microsoft Excel samt ett idrottsfotografi, båda med strålande resultat i fullskärm. Men i vissa text- och grafikbaserade tester hamnade skärmen delvis under medel. Designen är lyckad och passar in i de flesta miljöer. Ett relä på bildskärmens front möjliggör byte mellan två separata datorer. Produkten är i första hand riktad till professionella företag, avslutar PC World.

Smart Computing

"Room for gamers and graphics pros"

Smart Computing anser att Sony CPD-G520 är en koloss i jämförelse med produkter som man vanligtvis relaterar till märket. Bildskärmen väger 30 kg och mäter 21 tum. Den ger totalt 19,8 tum effektiv bildskärm vilket ger stort utrymme för grafikproffs och spelentusiaster. I diagnostiska tester på labbet visade sig bildskärmen vara jämn, oavsett upplösning och uppdateringsintervall. I fall man stöter på ovälkomna moirémönster på skärmen (sfärformade fläckar) går dessa att häva med en inbyggd degauss-funktion. De flesta färgkombinationerna fungerar bra. Möjligtvis åskådliggör skärmen lite suddiga kanter i mötet mellan kombinationerna grön och magenta, respektive grön och vit. Gråskalor är dock helt perfekta. Bildskärmens starkaste punkt är detaljerade bilder där den frambringar djupet i färgerna bra. Med tanke på de sämre testvärdena och det höga priset så ställer man sig ändå lite avvaktande inför ett köp.

Cirkapris: 13500 kronor

Produktfakta: Sony CPD-G520 är en 21-tums katodstrålemonitor med plan bildyta och upp till 122 Hz skärmuppdatering på upplösningen 1280x1024 dpi. Den tillhandahåller två 15 pins D-sub kontakter och en USB-hubb för fyra seriella anslutningar. Den är godkänd enligt TCO 99 standard. Mac G3 och G4 adapter medföljer. I övrigt ingår tre års garanti och telefonsupport dygnet runt. Bildskärmen väger 30 kg och mäter 497x501x485 mm.

Modell: Sony CPD-G520