Sök
IBM Thinkpad A31/A31p

IBM Thinkpad A31/A31p

Brothers in Arms

2002-05-24

IBM Thinkpad A31/A31p är en bärbar dator där A31 är mer sparsmakad och A31p är tänkt som mobil arbetsstation för grafiskt arbete. Mycket goda vitsord framförallt för A31p i testerna.
Testkälla Betyg Kommentar
PC World 3,5/5 "Disappointing performance"
PC Magazine 4/5 "A mobile workstation"
Cnet 8/10 "A portable graphics workstation"
Smart Computing "A slick system with enough power"

Vad tycker testarna?

Två testare utvärderar A31 medan två andra ger sig på den mer kraftfulla A31p. Tre testare är mycket nöjda och kan inte finna något att klaga på. En fjärde som utvärderar A31 är inte riktigt nöjd med dess prestanda. För övrigt är vitsorden goda när det gäller robusthet, ergonomi, flexibilitet och support från IBM. Den generella åsikten är att A31p gör sig bra som mobil arbetsstation för grafiskt arbete medan A31 är mer inriktad på kortdistanspendlare som vill ha lite extra muskler och status.

PC World

"Disappointing performance"

PC World testar modellen A31 och är inte riktigt nöjda med prestandan. Batteriet räcker endast för två timmars arbete och den hastighet med vilken processorn arbetar är inte heller speciellt imponerande. Men det finns ljusa punkter då konceptet är flexibelt och tillåter mycket när det gäller att byta hårdvara. DVD-kombon kan användas för hårddisk, batteri, Zip 250-station eller ännu en DVD-spelare. Datorn är skön att använda och IBM har lyckats med ergonomin till fullo. Avslutningsvis konstaterar PC World att IBM lyckats på många punkter men om det är muskler du i första hand är ute efter så bör du undersöka storebrodern A31p istället, förordar PC World.

Källa: Till PC Worlds hemsida
Till PC Magazines hemsida
Till Cnets hemsida
Till Smart Computings hemsida

PC Magazine

"A mobile workstation"

PC Magazine testar A31p och jämför den med Dell Precision M50. Batteriet orkar även här två timmar vilket testaren anser vara OK med tanke på all hårdvara under skalet. Det är även samma tid som M50 lyckas prestera. Det går trots allt att sätta i ett extra batteri om man så önskar. Betygmässigt slutar det oavgjort även om Thinkpad A31p är den svagare när det gäller grafik. A31p:s större bildskärm gör den också mer lämplig för presentationer. Thinkpad A31 må vara långsammare än Dell M50, men har all rätt i världen att kalla sig en mobil arbetsstation.

Cnet

"A portable graphics workstation"

Cnet är imponerade av A31p som har muskler nog för de flesta behov när det gäller grafik. Men den gör sig även bra som en ersättare för arbetsstationen på kontoret. Det kraftfulla grafikkortet är väl lämpat för så väl komplexa CAD-ritningar som datorspel, och det backas upp av en suverän TFT-skärm som går att betraktas snett framifrån utan problem. Det inbyggda systemet för trådlös kommunikation, som övervakas av ett inbyggt säkerhetssystem, gör inte saken sämre. Batteritestet klaras av med galanta resultat och två timmar är respektingivande för en maskin med så mycket kraftfull hårdvara. Cnet ger IBM Thinkpad A31p höga betyg.

Smart Computing

"A slick system with enough power"

Hos Smart Computing utvärderas A31 och resultaten är inte lysande även om listan över hårdvara är imponerande. Den är välbyggd och känns robust, det finns ingen anledning till oro för om den kommer att tåla resandets påfrestningar. Ergonomin är helt OK och datorn är skön att arbeta med även under längre pass. Lite irriterande är att det saknas Windows-tangent och PS/2-port. Du måste med andra ord använda USB-mus om du inte nöjer dig med pekplattan. Rent prestandamässigt imponerar den även med spel som Quake III i upplösningen 1024x768. Testaren är mycket nöjd och rekommenderar A31 till dig som söker en bärbar dator med kraft och inte är så noga när det gäller vikt eftersom den väger rätt mycket.

Cirkapris: 26500 kronor

Produktfakta:

IBM Thinkpad A31 är utrustad med en 1,6 GHz Intel Pentium 4-M processor, 256 MB DDR-SDRAM, 512 KB L2 Cache, 40 GB hårddisk och 8x DVD-ROM kombinerad med 4x/4x/24x CD-ROM. Bildskärmen är en 15 tums TFT med maxupplösningen 1400X1050 för A31 medan A31p har en bildskärm som klarar upp till 1600x1200 pixlar. Grafikkortet är ett ATI Radeon 7500 med 32 MB DDR-SDRAM. V.92 modem och nätverkskort ingår. Två USB 1.1- och en S-Videoport finns. Styrpinne används men styrplatta saknas liksom PS/2-port och Windows-tangent. Garantin gäller i tre år, och obegränsad och avgiftsfri 24-timmars telefonsupport ingår. Skillnaden mellan A31 och A31p är att den senare är utrustad med 1,7 GHz Intel Pentium 4-M processor, 60 GB hårddisk, 802.11b/ Bluetooth, IBM Embedded Security Subsystem och ATI Radeon 7800 Mobility FireGL med 64 MB minne. Måtten är 329x72x45 mm och vikten 3,1-3,2 kg. Angivet pris ovan avser Thinkpad A31. A31p kostar 45,000 kr.

Modell: IBM Thinkpad A31/A31p