Sök
Jeep Patriot

Jeep Patriot

Kantig men lättkörd

2007-09-11

Jeep Patriot lånar design från 80-talets klassiska Cherokee och testarna gillar det mesta. Trevlig körning i såväl väg som terräng och en pigg motor, synd bara att interiören är så plastig.
Testkälla Betyg Kommentar
Autocar 3/5 "Rugged styling, aggressive pricing"
Vi Bilägare "Pigga motorer, attraktiva priser"
Edmund's "Class-leading off-road capability"

Vad tycker testarna?

Testarna ger Patriot varierande omdömen. Dels uppskattas det nya kantiga utseendet och den fina prestationen på väg och i terräng. Med en följsam hjulupphängning och pigga motorer bjuder Patriot på såväl behaglig som rolig körning. Kritik får dock den tråkiga och plastiga interiören. Det låga priset lyser igenom och drar ner betyget. Hur mycket det påverkar omdömet varierar bland testarna. Någon menar att Patriot inte är mer än halvdan medan en annan anser den vara ett prisvärt köp.

Autocar

"Rugged styling, aggressive pricing"

Brittiska Autocar har mixade omdömen för nya Patriot. Man uppskattar karossens kraftfulla design som avslutar den senaste tidens allt för mjuka formgivning inom företaget. Därtill är köregenskaperna mycket bra, framförallt off-road. Motoralternativen är många, testbilen var utrustad med en 2,4 liters 172-hästare och denna imponerade med sin styrka. Det som drar ner betyget är interiören. Undermåligt designad och med ett överflöd av plastdetaljer som ger en förklaring till det låga priset. Patriot anses vara en bil med två vitt skilda sidor och inte mer än ett hyggligt val överlag.

Källa: Autocar (GB) 14 feb 2007

Vi Bilägare

"Pigga motorer, attraktiva priser"

Patriot får blandade omdömen även från svenska Vi Bilägare. Beröm får framförallt de fina köregenskaperna. Ute i terrängen imponerar den och klarar sig även överraskande bra i stadstrafik. Motorvalen är pigga och sikten mycket bra. Även det låga priset får fina omdömen. Kritik till den plastiga inredningen och det trånga baksätet. Överlag anses Patriot ge mycket bil för pengarna och bör vara intressant för de mer ekonomiskt sinnade SUV-köparna.

Källa: Vi Bilägare (SE) nr 10 2007

Edmund's

"Class-leading off-road capability"

Amerikanska Edmund's menar att Jeep Patriot är den bästa av årets SUV-nyheter från Chrysler. Beröm får den kantiga designen och man uppskattar Patriots terrängkapacitet. På vägen imponerar upphängningen som gör resan tyst och behaglig. Kritik får dock tendensen till understyrning samt den plastiga interiören. Medan priset är lågt innebär det en nedbantad bil, med fyrhjulsdrift och utrustningspaket landar Patriot ändå i nivå med konkurrenterna till slut.

Källa: www.edmunds.com (US)

Cirkapris: 244000 kronor

Produktfakta: Jeep Patriot är en femdörrars suv med plats för fem åkande. Två motoralternativ finns, en tvåliters turbodiesel på 140 hk och 310 Nm, samt en 2,4-liters bensinfyra på 170 hk. Växellådan är femväxlad (bensin) eller sexväxlad (diesel) manuell, till bensinmotorn finns en steglös CVT-låda som tillval. Patriot är framhjulsdriven med automatisk eller manuellt inkopplad fyrhjulsdrift. 0-100 km/h tar 11 sek med dieselmotorn och 9,8 sek med bensinalternativet. Toppfarten är 189 km/h och bränsleförbrukningen blandad körning 6,6 l/100 km med dieselmotor. Co2 177 gram/km. Måtten är 442x178x167 cm och tjänstevikten 1570 kg. Vändcirkel 10,8 meter. 17 tums hjul är standard.

Tillverkare: Jeep