Sök
Skoda Superb

Skoda Superb

Pass på, Passat

2002-04-16

Ett baksäte i klass med Mercedes S-serie och snyggare linjer än Passat låter som en vinnande kombination. Testarna gillar Skoda Superb men detta är knappast en tjeckisk budgetkärra.
Testkälla Kommentar
Vi Bilägare "Som en Passat fast längre"
Auto Motor & Sport "Kan bli en superb taxi"
Teknikens Värld "Blir lika dyr som Passat"
Auto Zeitung "Der Aufsteiger"

Vad tycker testarna?

Detta är en bekväm långfärdsbil, perfekt som taxi men också angenäm att köra. I alla fall om man inte väljer den billigaste och tråkiga 2-litersmotorn på 115 hk. Bra baksäte, ombonad interiör och praktiska lösningar bidrar till ett trevligt intryck. Det är dock snålt med säkerhets-utrustning och frånvaron av vagnskadegaranti gör att det inte blir billigt att köra Skoda Superb.

Vi Bilägare

"Som en Passat fast längre"

Rymligt baksäteVi Bilägare gillar de generösa utrymmena i Superb, särskilt baksätet med sitt stora benutrymme och möjligheten att vila benen genom en öppning i passagerarstolen. Bilen är dessutom skön att köra och har en del andra smarta finesser i form av större bakdörrar som även har paraplyfack med inbyggd dränering. ”Som gjort för taxi” tycker testaren som inte anser detta vara en budgetbil. Inte ens med den enklaste tvålitersmotorn på 115 hk då bilen kostar runt 200,000 kr. Däremot är Superb både ombonad och välbyggd samt ”hyfsat välutrustad” även om sidoairbags kostar extra. Vagnskadegaranti saknas också vilket ger dyrare försäkring. Dyraste modellen kostar 350,000 kr och testaren undrar vem som ger det för en Skoda.

Källa:

Vi Bilägare nr 3 2002
Auto Motor & Sport nr 3 2002
Teknikens Värld nr 4 2002
Auto Zeitung nr 1 2002

Auto Motor & Sport

"Kan bli en superb taxi"

Idealisk som taxiAuto Motor & Sport konstaterar att detta ”faktiskt är en Passat” men att det knappast är något negativt. Faktum är att bilen enligt testaren är smäckrare än kusinen på utsidan, förutom den dominerande fronten. På insidan har den också en snyggare dekor i ädelträ än Passaten. Men den starka V6:an kommer inte till sin rätt med enbart framhjulsdrift då denna motor kombineras med fyrhjulsdrift hos Volkswagen. Det generösa utrymmet där bak gör bilen idealisk som taxi.

Teknikens Värld

"Blir lika dyr som Passat"

Teknikens Värld tycker att Superb är behaglig och bekväm att åka i, om än lite stötig men tystare än Passat i höga farter. Bekväm som långfärdsbil men inte sportig. De breda bakdörrarna verkar ha kommit till för att rymma paraplyet som är standard i Comfort och Elegance-paketen. Tack vare hålet i passagerarstolen kan man vila benen från baksätet och till det så är framstolen elektriskt ställbar även från baksätets mittkonsoll. Övriga finesser är bland annat belysning i ytterbackspeglarna och krokar samt fack för matkassar och annat i bagageutrymmet.

Auto Zeitung

"Der Aufsteiger"

Smidig på vägenAuto Zeitung skriver att Superb är baserad på den Passat som säljs på den kinesiska marknaden med längre axelavstånd och kaross. Utseendemässigt är Superb en blandning av just Passat och Skoda Octavia. Inne i bilen känns allting bekant, förutom några detaljer som att instrumenten inte lyser i blått utan i grönt och orange. Det är väldigt gott om utrymme särskilt i baksätet, med mellan 28 och 52 cm benutrymme vilket är lika mycket som i Mercedes S-klass. Den 130 hk starka turbodieseln gör ett bra jobb i den ganska tunga Superb. Och trots ett axelavstånd på 2,8 meter låter sig bilen hanteras med smidighet på vägen.

Cirkapris: 210000 kronor

Produktfakta: Superb är den största Skodan hittills i modern tappning, byggd på VW Passat men förlängd med ca 10 cm vilket resulterar i ett större baksäte. Former, inredning och konstruktion är hämtade från Passat och motorvalen är också samma förutom den nya W8 som bara finns i ”originalet” Passat. 0-100 går på 9,5 sekunder med 150-hästars bensinturbo och sekunden långsammare med 130-hästars dieselturbo. Tre utrustningsnivåer finns, Classic, Comfort och Elegance, den senare med delläder och 17-tumsfälgar samt xenonljus. Prisexemplet avser Superb 1,8T 150 hk. Superb är en fyradörrars sedan med måtten 4800x1770x1470 mm, tjänstevikt ca 1500 kg.  

Modell: Skoda Superb