Sök
Dodge Journey

Dodge Journey

Familjebuss med sting

2008-09-11

Dodge Journey är en familjebuss som ser ut som en stadsjeep – praktisk men också lite cool. En av klassens snyggare bilar och dessutom rymlig.
Testkälla Betyg Kommentar
Autocar 3/5 “Distinctive looks”
What Car 3/5 “Plenty of iffy trim”
Motor “Höjd kvalitetskänsla”
DN Motor “Ett intressant försök”

Vad tycker testarna?

Testarna håller med varandra om att Journey, en crossover mellan minibuss och stadsjeep, är riktad mot målgruppen unga och nyblivna barnfamiljer som villl ha en läcker bil som också är praktisk. Bilen är trots allt rymlig och har många förvaringsmöjligheter. Testarna tycks dock föredra andra bilar i samma klass och detta har främst med priset att göra, Dogde Journey är helt enkelt inte fullt lika prisvärd som dess konkurrenter.

Autocar

“Distinctive looks”

Brittiska Autocar konstaterar att Dogde Journey är en familjebil som mer liknar en terrängbil, men utrymme finns gott om. Dock är den inte lika rymlig som många andra alternativ och man ogillar att de bakre sätena inte är individuellt fällbara. Interiören håller hög klass för att vara Dogde och testaren menar att bilen är skön, både praktiskt och estetiskt. Körupplevelsen beskrivs som stadig och smidig och bilen upplevs inte klumpig trots storleken. Priset anses dock vara för högt och Autocar tror mer på andra, mer prisvärda bilar i samma klass.

Källa: Autocar (GB) 14 maj 2008

What Car

“Plenty of iffy trim”

Brittiska What Car gillar den väldesignade instrumentbrädan och den mångsidiga förvaringen som Dodge Journey har att erbjuda. Men kommenterar att även om interiördesignen är bättre än tidigare finns tveksamma detaljer. Inte heller körupplevelsen gillas. Bilen hanterar vägbanan och accelererar bra, men bullrar för mycket. Slutligen konstaterar What Car att även om Journey är billig är det antagligen bättre att satsa på ett mer prisvärt alternativ från VW eller Renault.

Källa: What Car (GB) augusti 2008

Motor

“Höjd kvalitetskänsla”

I tidningen Motors ögon är det positivt med det distinkta utseendet och bilens flexibla innandöme. Designen tycker man Dodge har lyckats med, och det ger en förhöjd känsla av kvalitet. Körupplevelsen och styrkänslan får godkänt och dieselmotorn anses räcka väl till för den stora bilen. Några negativa aspekter är samtidigt att motorn är bullrig och att växellådan upplevs som något seg. Det nämns också att det är dålig sikt från baksätet och att färddatorn är en smula opedagogisk.

Källa: Motor (SE) juli 2008

DN Motor

“Ett intressant försök”

DN Motor anser att Dodge Journey inte slår huvudet på spiken men tycker att kombinationen familjebuss och terrängbils-look är hedervärt. Den kraftfulla dieselmotorn uppskattas men styrningen kritiseras för att vara oskarp, även om det trots allt rör sig om en familjebuss. I övrigt gillas det fräna utseendet, rymligheten och de många förvaringsutrymmena. Medan den oinspirerande styrningen, de kostsamma tillvalen och den korta rostskyddsgarantin ogillas av DN.

Källa: www.dn.se (SE)

Cirkapris: 267400 kronor

Produktfakta: Dodge Journey finns i varianterna SXT och R/T. Det går att få med 4-cylindrig 2,0-liters turbodieselmotor, rak 4-cylindrig 2,4-liters bensinmotor eller 6-cylindrig V6 bensinmotor. Den testade dieselmotorn har ett max vridmoment på 310 Nm och maxeffekt på 140 hk med snittförbrukning 0,7 l/10 km. Bilen är framhjulsdriven och har 6-stegs automatväxellåda med dubbelkoppling (DSG) från Getrag. Säten för 5 eller 7 passagerare. Lastkapaciteten är 1461 liter. Utrustningsnivån R/T inkluderar bland annat läderklädsel och 19 tums alufälgar. 0-100 går på 11,8 sekunder, toppfart 182 km/tim. Mått 489x183x169 cm, tjänstevikt 1870 kg.

Tillverkare: Dodge