Sök
Pagani Zonda S

Pagani Zonda S

Världens vassaste

2003-04-15

Pagani Zonda S är en supersportbil som lämnar konkurrenterna långt bakom sig tack vare extrema prestanda och köregenskaper. Enormt goda vitsord.
Testkälla Kommentar
Autocar “One of the finest cars in the world”
Car “Performance Car of the Year 2002”
Top Gear “The superlative supercar ”

Vad tycker testarna?

Samtliga är överväldigade av Zonda. Motorn är extremt kraftfull, bromsarna likaså och komforten mycket god. Med en acceleration och väghållning som lämnar Lamborghinis värsta modell långt bakom lämnar den ingen oberörd. En Le Mans-racer med långfärdskomfort och luftkonditionering. Ingen av testarna kan finna något negativt att påpeka och domen är enhällig: Pagani Zonda S är den bästa supersportbil som byggts sedan McLaren F1 introducerades.

Autocar

“One of the finest cars in the world”

zondabakAutocars testare är skräckslagen. Accelerationen är närmast oslagbar, ljudet överväldigande och kontrollen total. Pagani Zonda S är den bästa supersportbilen sedan McLaren F1. Den senare är något snabbare när det gäller topphastighet men vad Pagani förlorar på det området tar den in på andra områden. Det är en total känsla av perfektion i varje detalj i bilens konstruktion och med den prislapp som följer med vore det skam annars. En annan sida hos Pagani Zonda S som tydligt visar vilken kärlek och professionalism som ligger bakom konstruktionsarbetet är dess förmåga att klara av vardagskörning. Det är inga som helst problem att starta från stillastående med sexans växel. Zonda S är ändå byggd för höga hastigheter och hör hemma på racingbana. Pagani Zonda S är den utan tvekan bästa supersportbil som pengar kan köpa idag menar man.

Källa: Autocar, Nr 23 2002
Car, Dec 2002
Top Gear, Dec 2002

Car

“Performance Car of the Year 2002”

zondainneCar väljer att kalla Pagani Zonda S för hyperbil snarare än superbil och är orolig för att den ska tryckas ihop av den obeskrivligt kraftfulla accelerationen. Respektingivande, skräckinjagande och läskigt. Zonda S ger föraren möjlighet att förlora körkortet på första växeln och förpassas till fängelse på andra. Testaren vågar inte ge allt efter att tredje växeln läggs i och väljer att fantisera om bilens beteende när motorn går för fullt på sjätte växeln. Tillsammans med denna aggressiva sida hos Pagani Zonda finns även förmågan att ta sig genom ordinär stadstrafik utan att det känns det minsta påfrestande. All hårdvara ingenjörerna monterat på bilen håller absolut högsta tänkbara kvalitet samtidigt som de passar ihop absurt bra.

Top Gear

“The superlative supercar ”

zondauppeTop Gear konstaterar att begreppet ”obegränsat god kvalitet” förtjänas av Zonda S. Inte ens Ferrari eller Lamborghini kommer upp i samma kvalitetsnivå, vilket inte borde förvåna med tanke på den extrema prislapp Pagani Zonda S utrustats med. Att den med all komfortutrustning väger 400 kg mindre än en Lamborghini Murciélago bådar gott inför testet på racingbanan. Alla komfortdetaljer till trots är det en omskakande upplevelse att köra Pagani Zonda S och ingen förare eller åskådare lämnas oberörd när gaspedalen nyttjas friskt. Den extrema fartupplevelse som en Murciélago levererar är ingenting mot vad Pagani Zonda S är kapabel till. Utrustad med en extremt stark och förfinad motor, ypperliga bromsar och ett väggrepp värt att dö för lämnar den Lamborghinin långt bakom sig. Det enda som felar är att bilmärket inte är känt. Än.

Cirkapris: 3000000 kronor

Produktfakta: Pagani Zonda S är en supersportbil med en mittmonterad 7,3-liters V12 från AMG Mercedes-Benz. Den levererar 555 hk vid 5900 rpm och 750 Nm vid 4050 rpm. Bilens kropp är tillverkad i kolfiber. Den manuella växellådan är sexväxlad. Acceleration 0-100 km/h går på 3,7 sekunder och för att nå 240 km/h från stillastående räcker det med 16 sekunder. 355 mm ventilerade bromsskivor runt om och däck av typen Michelin Pilot Sport 255/40 ZR18 fram, 345/35 ZR18 bak. ABS, antispinn, luftkonditionering och navigationssystem är standard. Måtten är 4395(L)x2055(B)x1151(H) mm och tjänstevikten 1250 kg. Priset är högst ungefärligt.

Modell: Pagani Zonda S