Sök
Mercedes S65 AMG

Mercedes S65 AMG

Lyxlimo med sportbilskraft

2004-11-08

Mercedes S65 AMG är tillägnad en köpgrupp med mycket pengar. Testarna är överens om att bilen är en av de mest kraftfulla man någonsin testat.
Testkälla Kommentar
Auto Motor & Sport “Gastkramande styrka, underbar komfort”
Autocar ”For VIPs in a big hurry”
Teknikens Värld “Accelererar något alldeles ursinnigt”
Top Gear “The hardest car you can buy”

Vad tycker testarna?

Testarna talar med unison röst när det handlar om denna bils imponerande kraft, vrid och accelerationsförmåga. S65 AMG jämförs med extrema sportbilar och resultatet återupprepas: S65 AMG slår konkurrenterna med hästlängder och får testarna att tappa hakan. Någon testare antyder att Mercedes tagit i för mycket för att bilen ska kunna köras på krokiga vägar, där bilen får kritik för mindre effektiva bromsar. Överlag är alla ense om att Mercedes skapat en kombination av racerbil och lyxlimousine som kostar mycket, men som på ett extremt komfortabelt sätt kan transportera ”ytterst viktiga personer” skrämmande snabbt.

Auto Motor & Sport

“Gastkramande styrka, underbar komfort”

s65ph.Auto Motor & Sport menar att S65 AMG är bilen som förändrade bilvärlden. Mest imponerar vridmomentet som Auto Motor & Sport väljer att kalla ”groteskt”. Man jämför S65 AMGs vrid med Porsche 911, och låter oss veta att den sistnämndas maxvrid är vad S65 AMG ger redan på tomgång. Accelerationen och bilens kraft, som Auto Motor & Sport testar ordentligt mot Audi S4 och Porsche 911 G3, gör testarna andlösa. De minuspoäng som delas ut går till driftkostnader, däckslitage och risken för att förlora körkortet...

Källa: Auto Motor & Sport nr 16, 2004
Autocar, augusti, 2004
Teknikens Värld nr 20, 2004
Till Top Gear's startsida

Autocar

”For VIPs in a big hurry”

s652.Autocar jämför vridet hos S65 AMG med det hos Lamborghini Murciélago och menar att om man vill benämna denna bil som prisvärd måste man uttrycka det i stil med ”mycket vrid för pengarna”. Autocar är likt de andra testarna imponerad av den fasansfulla accelerationsförmågan, men hävdar bestämt att detta extrema åk inte hör hemma någon annanstans än på Autobahn. Sammanfattningsvis beskrivs S65 AMG som den enda i sitt slag som så snabbt och välvilligt kan transportera fyra personer, helt enkelt en bil för VIP-människor som har väldigt bråttom.

Teknikens Värld

“Accelererar något alldeles ursinnigt”

Teknikens Värld beskriver testkörningen av S65 AMG med många superlativ som förmedlar känslan av att denna bil slår rekord när det gäller både prestanda och vrid. Testarna är helt tagna av bilens förmåga att accelerera i alla hastigheter och imponeras av Mercedes lyckosamma prestation att kombinera racerbil med superlimousine. Teknikens Värld berömmer vidare den tunga bilens spänstiga vägegenskaper. Därmed får det aktiva chassit en extra eloge. Teknikens Värld tycker även att bilen uppfyller mycket höga krav på utrymme, komfort och prestige. Och fartresurser förstås. Ett extra plus delas ut till de aktiva stolarna som automatiskt stöttar i kurvor och vid inbromsning. Ett minus går dock just till bromsarna som kunde ha varit effektivare.

Top Gear

“The hardest car you can buy”

s65inneTop Gear är grymt imponerad av den här bilens krafter och påpekar att med sina 604 HK slår den både Rolls Royce Phantom och Ferrari 612 Scaglietti. Testaren understryker att detta är lika mycket en sportbil som en lyxlimo för rika affärsmän. Men den bör enbart köras på Autobahn. Det är framför allt det otroliga vridet som får testaren att klassificera bilen som en dragster. 1000 Nm vid 2000 varv/minut får till och med Ferrari Enzo att ligga i lä. Testaren beskriver vidare bilens lyxdetaljer och imponeras av aktiva säkerhetsbälten och aktiva säten, som reagerar i kurvor eller kraftiga inbromsningar. Top Gear påminner om att man får betala för ett sådant här lyxåk, men menar samtidigt att S65 AMG med all sin kraft, höga standard och lyxiga detaljer ändå kostar mindre än kronjuvelen Maybach.

Cirkapris: 1975000 kronor

Produktfakta: Mercedes S65 AMG är en fyrdörrars sedan utrustad med en 12-cylindrig, längsgående V-motor på 6 liter med dubbla turboaggregat. Bilen är bakhjulsdriven och har en tjänstevikt på 2 220 kg. Den är 517 cm lång och 186 cm bred. Hästkrafterna är 612 till antalet, vid 4 800 varv/minut och maximalt vrid är 1000 Nm vid 2000 varv/minut. Toppfarten är 250 km/tim och 100 km/tim nås på 4,8 sekunder. Bränsleförbrukningen är cirka 1,5 liter/mil blandad körning. Mercedes S65 AMG har 5-växlad automatlåda och aktivt antisladdsystem (ESP). Bilen har även aktiv chassikontroll samt en mängd utrustning som standard. Tankens volym är 88 liter.

Modell: Mercedes S65 AMG