Sök
Fiat Grande Punto 2006

Fiat Grande Punto 2006

En stor liten bil

2005-11-29

Fiat Grande Punto är designad av Giugiaro och finns med flera olika bensin- och dieselmotorer. Testarna skriver att Grande-versionen är ett stort steg framåt för Fiat.
Testkälla Betyg Kommentar
Teknikens Värld - "Ett rejält kliv framåt"
Din Side - "Fiat har gjort en meget seriøs innsats"
What Car 3/5 "The petrol car is by far the better"
4CAR 3,5/5 "Awkward five-speed gearbox"

Vad tycker testarna?

Alla testarna gillar designen på bilen och tycker att Punto är relativt rymlig för en småbil. Vägegenskaperna och karossen är klart förbättrade från föregående modell och säkerheten är mycket bra. Negativt är att bilen ibland känns lite långsam, och att motoralternativen som finns är snålt tilltagna. De flesta testare anser att bensinmotorn är att föredra. Den ger mer kraft och jämnare körning. Dieselmodellerna har framför allt en bättre växellåda, skriver testaren.

Teknikens Värld

"Ett rejält kliv framåt"

FiatTeknikens värld skriver att nya Punto storleksmässigt placerar sig mellan gamla Punto och Fiat Stilo. Bilen är framtagen av Giugiaros Italdesign tillsammans med Fiats egna formgivare. Detta märks på de fina och mjuka formerna. Fiat gör en stor affär av att Punto är större än de flesta konkurrenter. Att bilen faktiskt är ovanligt rymlig blir snabbt uppenbart då man sätter sig i förarsätet, skriver testaren. Kvaliteten är för övrigt helt okej och karossen är riktigt bra. Negativt är att bilen känns något slö i accelerationen. Detta gäller speciellt med dieselmotor. Testaren tror att Punto antagligen är precis vad Fiat behöver för att vinna tillbaka en svikande kundkrets i Europa

Källa: Teknikens Värld nr 21 2005

Din Side

"Fiat har gjort en meget seriøs innsats"

Din Side anser att Grande Punto egentligen inte är en ersättare till gamla Punto utan mer en efterföljare med kompletterande funktioner. Säkerheten imponerar och bilen har fått fem stjärnor i NCAPs kollisionstest och tre stjärnor för barnsäkerhet. Detta är riktigt bra för en småbil skriver testaren. Punto är inte direkt någon racerbil, men motorn är ändå fullt tillräcklig. På det hela taget är Punto en bra kompromiss mellan komfort och dynamik. Det märks att Fiat verkligen har satsat på denna bil och testaren hoppas att priset blir lika konkurrenskraftigt som bilen.

Källa:

Till Din Side

What Car

"The petrol car is by far the better"

Fiat Grande Punto blå bakWhat Car tycker att nya Punto ser väldigt bra ut. Detta är ett plus eftersom marknaden blir allt mer stilmedveten. Storleken är väl anpassad och bagageutrymmet är bland de bättre i klassen. Punto har många extra tillbehör som parkeringsradar och möjlighet att installera bluetooth för mobiltelefon. Man får det man betalar för helt enkelt. Testaren har testat både dieselvarianten och den bensindrivna modellen och menar att den senare har bättre vägegenskaper och är skönare att köra. Grande Punto är verkligen ett steg framåt för Fiat, sammanfattar What Car.

Källa: What Car, november 2005

4CAR

"Awkward five-speed gearbox"

4CAR gillar designen på Fiat Grande Punto. Bilen har enkla och mjuka linjer utan onödiga detaljer och knepiga vinklar. Bilen är bekväm att köra med undantag för den femväxlade lådan. Denna känns stel och det var onödigt svårt att hitta läget för ettan. Den sexväxlade lådan i dieselmodellerna är klart bättre, och testaren anser till skillnad från övriga testare att dieselvarianten är roligare att köra. Bensinförbrukningen är dock låg och reservdelar till bilen är också relativt billiga. Trots att Punto är en trevlig bekantskap saknar den det lilla extra för att hamna i toppskiktet.

Källa: Till 4Car

Cirkapris: 115000 kronor

Produktfakta: Fiat Grande Punto 2006 är en tre- eller femdörrars småbil som finns med flera olika bensin- och dieselmotorer. Med bensinmotor på 1,4 liter är effekten 77 hk vid 6000 rpm. Max vridmoment är 115 Nm vid 3000 rpm. Toppfarten ligger på 165 km/h och bilen accelererar 0-100 km/h på 13,2 sekunder. Bilen är framhjulsdriven och har femväxlad manuell låda. Väljer man dieselmodellen får man sexväxlad låda. Måtten är 403x169x149 cm och tjänstevikten 1100 kg. Bensintanken rymmer 45 liter och bilen drar ungefär 0,47 liter/mil blandad körning.

Modell: Fiat Grande Punto 2006