Sök
Citroën C1

Citroën C1

Idealisk för stadskörning

2005-11-23

Citroëns stilfulla C1 är en pigg stadsbil till bra pris och med fullgod säkerhet, låga kostnader, god kvalitet samt småkul design.
Testkälla Betyg Kommentar
What Car 3/5 ”Funky, affordable, suited to city dwellers”
Autocar - “Clever packaging”
Auto Bild 410/600 ”Der Franzose spricht fur sich selbst”

Vad tycker testarna?

Det som imponerar mest på testarna är designen av Citroën C1. Den stoltserar även med riktigt låg bränsleförbrukning och likaledes låga driftskostnader. Motorn är fin och säkerheten hög. Testarna är dock inte lika imponerade av det trånga bagageutrymmet och det begränsade passagerarutrymmet, där särskilt benutrymmet kommer till korta. I det stora hela anses C1 vara en pigg stilfull småbil som passar ypperligt för stadskörning. Priset är dessutom fördelaktigt lågt.

What Car

”Funky, affordable, suited to city dwellers”

CitroënWhat Car anser inte att de tre modellerna 107, Aygo och C1 skiljer sig nämnvärt åt förutom i detaljer. Framljus, stötdämpare och dörröppning är unika liksom klädseln, men i övrigt är det svårt att särskilja dem. What Car har gjort ett jämförande test med Ford KA, som liksom C1 är idealisk för stadskörning och unga förare. C1 stoltserar med lägre bränsleförbrukning och är överlägsen KA när det gäller säkerhet. Båda modellerna har system för låsningsfria bromsar och airbag på förarplatsen. Citroën C1 har dock airbag även på passagerarplatsen samt en del andra finesser. Bilen erbjuder även kvickare och smidigare växling. Deras ringa storlek till trots erbjuder båda bilarna god takhöjd. Benutrymmet är dock inte lika generöst. C1:s instrumentpanel är modernare med extra finesser. Citroën slår även Ford då det gäller finish och utrustning. Sammantaget erbjuder C1 mer bil för pengarna. Den ger bättre körställning och verkar mer solid. Säkerheten och interiören är bättre och den är även billigare att tanka och försäkra. KA kommer dock inte långt efter och är roligare att köra.

Källa: What Car, augusti 2005

Autocar

“Clever packaging”

Citroën C1 sidanAutocar har i ett jämförande test synat Citroën C1, Peugeot 107 och Toyota Aygo. Mekaniskt sätt är de identiska med likvärdig motor, stötdämpare och växellåda. Det första man märker är hur pigga och bekväma de är att åka med i stan. De tre uppvisar ingen skillnad i prestanda. Irriterande nog är bagageluckan i alla tre modellerna för tajt, vilket gör att det blir svårt att få in någon större packning. Skillnaden mellan bilarna ligger i tillbehören. Peugeot finns i sju färger medan C1 bara kommer i fem. Autocar har svårt att utse en vinnare, då de i grunden är en och samma bil. De är alla perfekta för stadskörning men på minussidan kan nämnas det begränsade passagerarutrymmet och den lilla bagageluckan. Toyota blir ändå testvinnaren med sin lite mer eleganta look och prestigefulla märke. Citroën och Peugeot kommer på delad andraplats även om C1 är mer stilfull.

Källa: Autocar, 5 juli 2005

Auto Bild

”Der Franzose spricht fur sich selbst”

Citroën C1 framsidanAuto Bild har testat Citroën C1, Fiat Panda, Hyundai Atos och Kia Picanto för att utröna vilken som är den bästa småbilen. På många punkter hävdar sig C1 bra. Fransosen är fräsch och originell nykomling. Med sin snygga design är den lätt att tycka om vid första anblicken. Med sin ringa storlek är C1 den minsta bilen i testet vilket är bra, särskilt i stan. När det gäller kvaliteten blev testarna besvikna på C1 då man hade trott att samarbetet med Toyota skulle ha medverkat till att standarden och kvaliteten höjts, men så är inte fallet menar Auto Bild. Negativt är också det begränsade passagerarutrymmet och det minimala bagageutrymmet. Det får knappt plats två resväskor. Interiören är dock väl genomtänkt med snygga detaljer. Stabiliteten kunde även vara bättre vilket skulle medföra en bättre körupplevelse. Auto Bild är glatt överraskade av motorn i C1, tre cylindrar till trots. C1 är lättkörd och pigg och motorljudet angenämt vilket passar dess sportbilskaraktär. Testvinnaren är dock Kia som ger mest bil för pengarna. Den har bäst komfort, är utrustad med excellenta detaljer, har bra bagageutrymme och bromsar samt är kvalitetsmässigt bäst. Förståndet pläderar för Kia Picanto medan hjärtat säger C1.

Källa: Auto Bild, nr 37 2005

Cirkapris: 95000 kronor

Produktfakta: Citroën C1 är en liten, lätt bil med låg bränsleförbrukning och små avgasutsläpp. Citroën C1 finns i fem färgutföranden. Metalliclack och luftkonditionering finns som tillval. Den är 147 cm hög, 163 cm lång och 340 cm lång med en tjänstevikt på bara 790 kg. Det är en driftsnål och kompakt bil som utrustats med en 1-liters bensinmotor på 68 hk. Bränsletanken är blott på 35 liter och Co2-utsläppet är 109 g/km. Citroën C1 har en toppfart på 157 km/tim och en femväxlad manuell växellåda. Bagageutrymmet rymmer 751 liter med nedfällt baksäte. För att möta nya krav på billiga, bra småbilar har Toyota och PSA samarbetat under de senaste åren, vilket resulterat i tre nästan identiska småbilar vars underhållskostnader och driftskostnader är låga.