Sök
Arbetsförmedlingens digitala karriärvägledning. Intresseguiden, Hitta Yrken, Platsbanken.

Resultat

Arbetsförmedlingens digitala karriärvägledning

Nu har 468 testpiloter utvärderat karriärtjänsten Platsbanken, Hitta Yrken och Intresseguiden hos Arbetsförmedlingen. Majoriteten av testpiloterna är  nöjda med tjänsterna och anser att de är lättnavigerad och tydliga till sitt syfte. Medans en del av testpiloterna tycker att några fler filtreringsmöjligheter skulle vara användbara. Men i det stora hela finns det många möjligheter till att hitta nya arbetsplatser men även hitta inspiration för nya utmaningar. 

Vill du läsa mer och besöka tjänsterna så klicka på deras namn här nedan

Hitta YrkenIntresseguidenPlatsbanken

 • 81 % av 406 testpiloter rekommenderar Arbetsförmedlingens digitala karriärvägledning Platsbanken
  Platsbanken
 • 79 % av 379 testpiloter rekommenderar Arbetsförmedlingens digitala karriärvägledning Hitta Yrken
  Hitta Yrken
 • 78 % av 394 testpiloter rekommenderar Arbetsförmedlingens digitala karriärvägledning Intresseguiden
  Intresseguiden
 • Produkt Arbetsförmedlingens digitala karriärvägledning
 • Tillverkare Arbetsförmedlingen
 • Antal testpiloter 394
 • Antal som ansökt 834
 • Testperiod Okt 2019

Platsbanken

 • Antal testpiloter 406

Hitta Yrken

 • Antal testpiloter 379

Intresseguiden

 • Antal testpiloter 394

Testet genomfördes av Smartson utan kostnad för testpiloterna. Uppdraget har varit att testa tre olika digitala tjänster från Arbetsförmedlingen; Intresseguiden, Hitta Yrken och Platsbanken samt att dela sina upplevelser via en gemensam testpilotsblogg. Efter testet utvärderades tjänsterna via ett formulär och fick en rekommendationsfaktor. Testpiloterna som utvärderat fick även tillgång till ett samtal med en karriärcoach.

Så tycker testpiloterna om Platsbanken

Nu har 406 testpiloter utvärderat karriärtjänsten Platsbanken, som har syftet att hitta relevanta jobb för den som använder verktyget. Majoriteten av testpiloterna är mycket nöjda med Platsbanken som är lättnavigerad och tydlig samt att många gillar möjligheten att kunna filtrera lediga jobb på yrkesbransch, omfattning och anställningsform som några exempel. Annat positivt med tjänsten är att det går att stjärnmarkera de yrken som man är intresserad av, som man kan återgå till under "Sparade jobb". I slutändan var det 81% som valde att rekommendera Platsbanken till en vän, och de som valde att inte rekommendera lyfter bland annat att den saknar möjligheten att filtrera yrken baserat på ort via menyn istället för vid fritextsökningen. En annan förbättringspunkt är att sökresultaten inte alltid upplevs matcha det man har sökt på.

Arbetsförmedlingens digitala karriärvägledning image 1 Arbetsförmedlingens digitala karriärvägledning image 2 Arbetsförmedlingens digitala karriärvägledning image 3

81 % rekommenderar (329 testpiloter)

avatar

Platsbanken är en bra översiktlig tjänst, den ger en överblick av antalet tjänster, yrken på olika platser som jag själv kan utforma/välja med olika drop-down menyer. Det som jag efterfrågar är en mer specifik sökbarhet geografiskt, det hade varit intressant att kunna styra en gruppsökning på olika yrken/tjänster till specifika geografiska områden.

Kristina Sars
avatar

Ett enkelt sätt att hitta lediga jobb. Verktyget känns dessutom seriöst och säkert.

Hannah Johansson
avatar

Tydligt upplägg och konkret information. Väldigt positivt med statistik kring anställningsmöjligheter och dylikt. Den här informationen kan med fördel gå ut till gymnasieelever som ska söka in sig på högskola/utbildning, då den är användbar som guidande faktor innan en utbildar sig på högskolenivå.

Reyyan Özer

19 % rekommenderar inte (77 testpiloter)

avatar

Sökfunktionen behöver förbättras först - som det är nu går det inte att söka länsvis/kommunvis samtidigt som man söker inom en yrkesgrupp, om går man in och kollar filteralternativ. Det är jobbigt att själv behöva sortera bort annonser på ”fel” kommun.

Heidi Sulasalmi
avatar

Jag tyckte det var svårt att navigera. Svårt att söka på sidan.

Lina Gorthe
avatar

Platsbanken har för få sökfunktioner och sökresultaten matchar inte alltid det man sökt på. Skulle bli bättre med möjlighet att söka på kombinerade kriterier och bättre matchning vid fritextsökning.

Åsa Von Heyking Dejus

Så tycker testpiloterna om Hitta Yrken

Tjänsten Hitta Yrken finns till för dig som ska välja yrke och vill se hur efterfrågan samt framtidsutsikter ser ut inom den yrkeskategori du är intresserad av - och nu har 379 testpiloter gett sitt omdöme kring tjänsten. De som valde att rekommendera Hitta Yrken tycker att den lämpar sig utmärkt för dem som ska välja utbildning och för dem som ska byta karriär där prognoser kring efterfrågan och behovet av arbetskraft är tydligt presenterad. Tydliga kopplingar mellan yrke och utbildningsmöjligheter uppskattades också som funktion! De som valde att inte rekommendera lyfte främst svagheter i fritextsök där vanliga yrkestitlar var svåra att hitta och associerades inte med liknande titlar för att lättare hitta det man sökte. Summerat valde 79% att rekommendera Hitta Yrken till en vän.

79 % rekommenderar (301 testpiloter)

avatar

Bra att hålla koll på vad man eventuellt är intresserad av att kunna få veta vilka utbildningar man tex kan gå och hur stor konkurrensen är.

Maja Skogström
avatar

Det var enkelt att navigera sig och hitta det man sökte efter. Gilla layouten på hitta yrken där man fick snabb info på en gång vad gällde prognosen och det var bra. Väldetaljerade sidor. Bra tänk. Jag vill söka nytt jobb nu.

Jenny Andersson
avatar

Fantastisk funktion som öppnar upp för nya yrken man inte visste fanns.

Hanna Styrbjörn

21 % rekommenderar inte (78 testpiloter)

avatar

Sökord som chef, Manager eller ett så vanligt sökord/yrke som Key Account Manger kommer inte upp. Rörigt med utbildningskrav och jobbmöjlighet visuellt på sidan. Bra att det finns men gör det mer överskådligt via att knappa sig vidare.

Peter Björck
avatar

Svårnavigerad, det hade varit bra om det fanns yrkesgrupper att utgå ifrån.

Catharina Lidberg
avatar

Kontrollerade inom mitt karriärsval och den saknar grundläggande information om utbildning och den har en dålig yrkeskategorisering som inte efterliknar arbetsmarknaden idag.

Fredrik Holmbom

Så tycker testpiloterna om Intresseguiden

"Genom att svara på 12 enkla frågor hittades yrken som kunde vara något för mig på ett träffsäkert sätt" beskriver en av testpiloterna som var med och utvärderade Intresseguiden. De 78% som valde att rekommendera tjänsten uppskattar den vägledningen man får och att guiden öppnar upp nya idéer om vad man kan arbeta med. De som inte var lika positiva upplevde att svarsresultaten kring vilka relevanta yrken, utifrån ens intressen, var alldeles för många och att det i sin tur innebar att det var svårt att få överblick över dessa. Överlag är majoriteten positiv till att använda Intresseguiden inför karriärsbyte- eller val men önskar fler fördjupande frågor i formuläret för att få en mer avgränsande bild till passande yrkesval.

78 % rekommenderar (307 testpiloter)

avatar

Intressant att koppla ihop det jag tycker om och trivs med till potentiella yrken som man passar för. Kanske kan det vara yrken man själv inte har tänkt på.

Annelie Eng
avatar

Jag rekommenderar intresseguiden starkt! Den känns fräsch, up to date och mycket mer korrekt än tidigare versioner. Jag fick, genom resultatet, nya infallsvinklar vilket är enormt bra för min del, då jag tror att jag fastnat lite i gammalt tänk. Praktiskt med förslagen och länkarna.

Kirsten Larsen
avatar

Intresseguidens nya utseende är mycket tilltalande! Den har både bättre frågor och bättre svarsalternativ. Ett stort plus är att man får yrkesprognoser och lönestatistik direkt!

Ulrika Ahl

22 % rekommenderar inte (87 testpiloter)

avatar

Kändes ganska meningslöst. Kanske om man är väldigt ung och inte har någon som helst aning om vad man vill. Men för mig som redan har en utbildning och ett jobb kändes det inte relevant.

Maria Lindberg
avatar

Intresseguiden kändes till en början som ett relativt bra verktyg, men sedan kom frågor om specifika jobb och i slutet en lista av "relevanta/passande" yrken som tyvärr inte kändes alls kopplade till de tidigare svaren.

Simon Larsson
avatar

Jag tycker inte tjänsterna ger mig något som helst mervärde. Allt jag kunde få fram kan jag hitta på andra ställen med bättre information.

Karoleen Lindberg

Hälsning från Arbetsförmedlingen

Få hjälp att hitta vägen till ditt drömjobb! Vi på Arbetsförmedlingen har tester, branschstatistik och guider för din karriär och Sveriges största annonsplattform. Vi ser fram emot att höra vad du tycker om våra tjänster Intresseguiden, Hitta yrken och Platsbanken! Och så önskar vi lycka till med drömjobbet. Våra digitala tjänster kan hjälpa dig med följande.

 • Vad vill/kan jag?
 • Hur ser arbetsmarknaden och framtidsutsikterna ut för olika yrken? 
 • Hur ser vägen ut fram till ett yrke?
 • Vilka lediga jobb finns på min ort och inom min bransch?
Emma Ardbo Johnard, Enhetschef Digitala tjänster, Arbetsförmedlingen
Emma Ardbo Johnard

Enhetschef Digitala tjänster, Arbetsförmedlingen