Sök

Utan en tråd

2004-05-17

En trådlös telefon tillhör numera standardutrustningen i de flesta svenska hem. Här testar vi tio modeller från 500 upp till 2790 kronor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Doro Audioline 45 3/5* 500 Med hörselslinga!
Siemens S150 4/5 1450 Lyxig look
Siemens C100 3/5 900 Rejäl men klumpig
Doro 520 2/5 600 Enklast möjliga
Philips Kala 300 Duo 3/5 900 Med två lurar
Panasonic KX-TCD500 4/5 1200 Med walkie-talkie
Philips Zenia Vox 300 3/5 1800 Dyra funktioner
Comsys Nitor 3/5 575 Med headset
Bang&Olufsen Beocom 4 3/5 2790 Bästa ljudet

Sammanfattning

Panasonic TCD500 och Siemens S150 får högst betyg i Smartsons test. Båda är välbyggda modeller med lagom antal funktioner till strax över tusenlappen i pris. Bang & Olufsen Beocom samt Philips Zenia Vox är bra men lite väl dyra. Comsys Nitor är en OK telefon till bra pris, medan Doro 520 och Topcom Butler bara är billiga. Philips Kala 300 med två lurar är prisvärd men ser tråkig ut.

Inledning

* Samtalskvalitet och prisvärde har inte kunnat bedömas

De flesta bärbara telefoner är bra att ringa med. Några är även bra på andra saker, som att svara i telefon när du inte är hemma eller hålla koll på sovande barn. Med flera lurar kan du ringa internt eller använda telefonen som walkie-talkie. Smartson testar tio telefoner för användning hemma eller på kontoret. Alla fungerar bra att ringa med. Skillnaden ligger främst i design och användarvänlighet, samt vilka funktioner telefonen har. I vissa fall kan du ansluta upp till tio lurar till samma basstation, till andra går det inte att ansluta fler än två. Ljudkvaliteten skiljer sig också mycket åt mellan dyra och billiga modeller.

Så gjorde vi

Testet är inriktat på att bedöma funktioner och prestanda, design och kvalitet samt värde för pengarna. Vi har inte bedömt lurens räckvidd men däremot betygsatt ljud och hantering.

siemens-c100
Siemens C100 är en budgetmodell och har begränsat med funktioner. Lur i svart plast som är ganska stor, plastig och tråkig. Men den har en rejäl högtalare på baksidan samt telefonbok, sms-funktion och en bra svensk bruksanvisning. Genvägar till röstbrevlåda (telesvar) finns. Upp till 6 lurar kan anslutas till basstationen och det finns tio ringsignaler att välja bland. Bra ljud och lätt att hantera. Förmodat hög kvalitet men annars finns inget hos C100 som får pulsen att öka.

siemens-s100
Siemens S150 har förutom högtalare, telefonbok och sms-funktion även en inbyggd telefonsvarare i basenheten. Jämfört med den billigare C100 har den en plastig men lyxig design och en bra display. Det är en ganska stor lur med en rejäl högtalare på baksidan samt hårda knappar med smart navigeringsknapp i mitten. Hög samtals- och byggkvalitet. Relativt prisvärd om du är ute efter en enkel och robust modell med telefonsvarare.

comsys
Comsys Nitor är en liten, kort telefon i budgetklassen med högtalare, telefonbok och möjlighet till internsamtal. Som mest kan fem lurar anslutas till basstationen. Luren är smidig med sköna gummiknappar. Känns enkel och tålig. Nio ringsignaler att välja bland och välskriven svensk manual. Ljudet är inte i toppklass. Lätt att hantera. Ett bra köp för den som inte kräver avancerade funktioner.

doro-audioline
Doro Audioline 45 är en enkel silverfärgad telefon med lagom form på luren, som dock är lite tung. Du kan ansluta upp till tio lurar för internsamtal. Knappsatsen har mjuka, nästan sladdriga knappar. Kort svensk manual utan bilder. En unik funktion är en inbyggd hörselslinga för hörapparat. Tyvärr kunde vi inte testa samtalskvaliteten, då testexemplaret inte fungerade separerad från basstationen. Trots att vi bytte batterier verkade luren aldrig vilja ladda.

doro-520
Doro 520 är en annorlunda designad telefon helt i vitt som för tankarna till det tidiga 80-talet. Snygg enligt vissa, vulgär enligt andra. Både hantering och samtalskvalitet får godkänt, men funktionerna är få och kvaliteten känns sådär. Kort svensk manual utan bilder. Möjlighet till internsamtal mellan två lurar, men fler än så kan inte anslutas. Luren är ganska stor och har ett fast bältesclips. Både mjuka och hårda knappar med logisk placering. Inget dåligt köp men inte heller prisvärd.

panasonic
Panasonic KX-TCD500, en snygg och påkostad telefon med polyfona ringsignaler i 32 tonlägen, nio melodier och sex andra ringsignaler att välja bland. Högtalarfunktion är inbyggd. Möjlighet att ansluta 6 lurar. Väckarklocka, telefonbok och walkie-talkie funktion mellan två lurar oberoende av basstation. Mycket stor och tydlig display med blå belysning. Stor lur som ligger bra i handen med smart scrollknapp i mitten. Bästa valet om du inte behöver inbyggd svarare.

bang-olufsen
B&O Beocom 4 är ingen lågprisprodukt, men så är Bang & Olufsen inte heller kända för det. Det är ändå B&O:s billigaste modell och ser man till specifikationerna är den skralt utrustad, där det enda som erbjuds är telefonbok och möjlighet till headset. Men samtalskvaliteten är överlägsen de andra i testet och den väldesignade luren ligger bra i handen. Synd att knapparna är små. Välstrukturerad svensk manual. Bra display med klocka och scrollhjul. Klart snyggaste luren.

philips-kala-1
Philips Kala 300 Duo är Philips enklaste telefon och finns i en rad varianter. Här får man två lurar i silverfärgad plast, båda med högtalare. Plottrig bruksanvisning. Internsamtal mellan maximalt fyra lurar, telefonbok och 7 ringsignaler. Luren är stor med tveksam design och vassa skarvar. Lätt och plastig. Står man ut med det och behöver två lurar så får man mycket för pengarna i Kala 300.

philips-zenia
Philips Zenia Vox 300 är testets näst dyraste telefon med gott om funktioner och ett smidigt format. Telefonsvarare i basstationen vilken du även kan ringa med, högtalare i den silverfärgade luren samt telefonbok, barnvakt, handsfree, väckarklocka, sms-funktion. Välskriven och väldigt detaljerad manual. Maximalt åtta lurar kan anslutas. Särskild ringsignal för vänner, familj, jobb etc. kan väljas. Hyfsad kvalitetskänsla men utseendet är plastigt. Volymhjul på sidan. Teknikfantastens val.

topcom
Topcom Butler 2511 är en väldigt basic telefon i svart plast med silverfärgade knappar. Tre månader gratis telefonsupport ingår, men ingen svensk bruksanvisning. Högtalare, internsamtal, telefonbok och fem ringsignaler. Som mest fem lurar kan anslutas. Billig och plastig i utförandet. Står ostadigt i laddaren. Lätt men stor lur med hårda knappar. Lätthanterlig med OK ljud. Minus för design och tveksam kvalitetskänsla.