Sök
Test - Jabra Speak 410 och Pro 9470

Test - Jabra Speak 410 och Pro 9470

För en smidigare kommunikation

2011-01-31

Nu testar vi Jabra Speak 410 och Jabra Pro 9470 för dig som vill förbättra kommunikationen på arbetsplatsen. Läs Jan Aydins test här.

Speak
Jabra Speak 410 - 2011

Så fungerar Jabra Speak 410
Speak 410 är högtalartelefon anpassad för mindre konferenssamtal. Den är rund till designen och är utrustad med högtalare, svarsknapp, avslutningsknapp och  volymreglage. Det sitter också små lysdioder som indikerar volymnivå. Några hörlurar följer inte med, men ett uttag är standard. Att det är en portabel enhet är det ingen tvekan om. Usb-kabeln sitter fast i enheten och kan enkelt lindas fast på undersidan. Några fler tillbehör behövs inte. Jabra skickar med en praktisk förvaringsväska.

Det krävs egentligen inga drivrutiner för att använda Speak 410 eftersom den direkt identifiers som både högtalare och mikrofon. Men väljer man att använda enheten utan drivrutinerna så fungerar dock inte svars- och avslutningsknappen för exempelvis Skype. Förutom att installera själva mjukvaran som följer med, så behöver användaren inte göra mycket mer själv. De program som stöds detekterar automatiskt att Jabras mjukvara finns på datorn och vips fungerar knapparna på enheten.

Speak 410 är enligt tillverkaren själv en högtalartelefon för enskilda samtal och konferenssamtal i mindre grupper och så långt kan jag hålla med. Även om ljudkvaliteten är riktigt bra, anser jag att maxvolymen är lite för låg. Det jag sa hördes enligt motparterna också alltid klart och tydligt. Detta moment testade vi med flera datorer och gick igenom inställningarna grundligt för bästa resultat.

Den främsta invändningen är således maxvolymen, vilket är lite synd. Hade den lyckats kränga ur sig lite mer ljud, hade produkten varit ett utmärkt komplement som extrahögtalare vid powerpoint-presentationer i konferensrummet.


Jabra Pro9470

Jabra Pro 9470
Pro 9470  är en helt annorlunda headsetlösning med fokus på kontoret. Här rör det sig om ett headset med dockningsstation till dator, mobiltelefon samt vanlig fast telefoni. Dockan har dessutom en pekskärm och kan justeras för att passa även vänsterhänta. Själva headsetet kommer med flera olika hållare och laddas via dockan. Det är en stilfull lösning om än lite plastig. Men då vikten hålls nere så är det fullt godtagbart, speciellt om headsetet ska användas en hel arbetsdag.

Enkel anslutning
Skärmen känns intuitiv, vilket märks när enheten slås på. Den uppmanar då användaren att ladda headsetet i minst 20 minuter. Därefter presenteras steg för steg hur dator, mobiltelefon och fast telefon ska anslutas. Det kan inte bli mycket enklare än så här helt enkelt. När allt sedan är hopkopplat så går det att justera inställningar direkt via skärmen och växla mellan de tre olika telefonialternativen genom att helt enkelt klicka på respektive ikon. När det ringer så blir telefonen i fråga förstorad och en grön lur dyker upp. Nummer för den som ringer presenteras också och när man väl svarat finns även möjlighet att stänga av mikrofonen. Det hela fungerar riktigt bra och det är smidigt att använda en enhet istället för att sitta med tre olika typer av telefonlösningar på skrivbordet, om man nu är lagd åt det hållet. Ska man ta upp något negativt om skärmen så skulle det vara att det hade blivit bättre med lite högre upplösning samt att den kunde varit lite mer responsiv för tryck. Men ingen av dessa två punkter är så pass allvarligt att de påverkar eller stör ett dagligt användande.

Bra räckvidd
Headsetet hos Jabra Pro 9470 är bekvämt att sätta på huvudet. Det finns tre olika fästen för själva enheten så det är bara att välja den man gillar bäst. Räckvidden är riktigt bra då produkten använder sig av Dect-teknik och jag tappade aldrig kontakten med huvudenheten trots att jag befann mig 20 meter bort med tre betongväggar från enheten. Enligt tillverkaren är räckvidden på 150 meter men, så stor lokal hade vi inte vid testet. Det sitter också ett touchreglage för att justera samtalsvolymen på själva mikrofondelen, samt en touchknapp för att svara eller lägga på ett samtal eller stänga av eller på mikrofonen. Just de reglagen var något knepiga för mig att använda till en början, men när jag väl fått in snitsen så fungerade de riktigt bra.

Även med Pro 9470  så kan jag inte annat att säga att samtalskvaliteten är utmärkt. Motparten hörs alltid riktigt bra och uppfattar alltid det jag säger. Vid användande oss av mobil och fast telefoni var det aldrig problem med i någon riktning. Det krävs dock att motparten även har bra utrustning. 

Praktisk funktion
 En funktion som inte Jabra upplyser om är att när musik spelas på Windows Media Player så pausas musik vid inkommande samtal oavsett telefonityp och återupptas när samtalet avslutas. Smidigt.

Så gjorde vi
Båda modellerna testades med röstsamtal via chattprogram som Skype och MSN. Till Pro 9470 anslöts också en vanlig bordstelefon samt en HTC Desire via bluetooth. Produkternas ljudkvalitet och integrationen med VoIP-mjukvara, mer specifikt  Skype, samt handhavandet utvärderades sedan. Produkterna har båda dessutom stöd för bland annat Microsoft Lync, Cisco IP Communicator och IBM Lotus Sametime.

Testet är genomfört av: Jan Aydin