Sök
Test – 10 bluetooth-headset

Test – 10 bluetooth-headset

Blåtand ger fri hand

2010-07-02

Ett bluetooth-headset håller händerna fria under samtal, ett bra sätt att undvika trötta armar om du pratar mycket i telefon. Vi testar tio modeller mellan 300-1200 kronor

Modell Betyg Pris Kommentar
Jabra Extreme 21 850 Bäst i test
Plantronics Voyager pro 19 1200 Bäst på kontor
Plantronics Discovery 975 18 1100 Ladda i etui
Nokia BH-608 17 500 Bluetooth med sladd
Samsung HM1600 16 350 Bästa budgetval
Sony Ericsson VH300 15 350 Rena rama clipet
Jabra BT2080 15 400 Bra standardheadset
Voicecom BT-60 14 300 Bygelfri
Iqua Slim 13 1000 Stilrent
Mobifren GBH-M100 Plus 10 400 Opraktiskt

Inledning

Mobilarmbåge låter kanske som ett påhitt men är en åkomma som liknar tennisarmbåge. Den kan uppstå vid alltför intensivt pratande i mobiltelefonen med armen i fel vinkel. Ett sätt att avlasta armen är att använda ett bluetooth-headset som är ett bra hjälpmedel om du vill kunna prata och gestikulera fritt. De bästa modellerna i testet har ett bra ljud för båda parter. Det går inte att jämföra ljudkvaliteten med att prata direkt i telefonen, men skillnaden är inte överdrivet stor. De sämre modellerna har dock påtagliga brister i ljudkvaliteten och ibland är det svårt att uppfatta vad mottagaren säger.

Bra ljud kostar

I detta test är det i regel de dyrare modellerna som har det bästa ljudet, även om det finns undantag. Ett högt pris betyder dock inte att modellen automatiskt sitter bättre utan här gäller det att prova sig fram. Ska du bära det med eller utan bygel? Hur fixar modellen en språngmarsch till bussen? Kläm och känn i butiken. Skaka lite på huvudet och se ifall det sitter kvar. I de allra flesta fall skickar tillverkarna med olika storlekar på öronkuddarna och många produkter kan du bära med eller utan bygel.

Våga bära båge

Om du använder glasögon kan det bli obekvämt med allt för tjock öronbygel. Det är Plantronics Voyager pro ett bevis på. Modellen är för övrigt mycket bra, men den kraftiga bygeln gör den svår att kombinera tillsammans med en glasögonbåge. Bäst i test är Jabra Extreme, en modell som levererar en hög ljudkvalitet och en smidig passform. Plantronics Voyager pro hamnar inte långt efter med ett stabilt ljud och användarvänlig teknik. Samsung HM1600 är bästa budgetvalet och Nokia BH-608 är ett annat prisvärt alternativ. Denna modell har tillsammans med Sony Ericsson VH300 en lösning där bluetooth-enheten fästs med ett clip och där själva hörluren är sladdburen. Nokias modell är dock snäppet bättre än Sony Ericsson i detta test.

Tips inför köpet:

- Prova om möjligt modellen innan köp
- En tjock bygel kan störa om du bär glasögon
- Kolla hur knapparna är placerade

Så gjorde vi

Testet av bluetooth-headset är utfört av Smartson. Produkterna är testade både inom- och utomhus och betygen är satta utifrån kriterierna passform, kvalitet, ljudkvalitet, design/ergonomi och prisvärde. Priset är cirkapriser från etablerade kedjor via prisjakt.nu i juli 2010. Maxbetyget är 25 poäng.

Jabra Extreme - Bäst i test
betygBästa-bilderBäst-i-test--2010-juli
Jabra_Extreme
Omdöme: Ljudkvaliteten upplever vi som bäst i detta test. Klart och tydligt utan störande inslag. Passformen är överlag bra, både med och utan bygel. Headsetet är lätt och bygeln stör inte nämnvärt. Det enda vi har att anmärka på är den tilltagna storleken på öronsnäckan som kan irritera något. En språngmarsch till bussen är inga problem för Extreme som sitter stadigt utan att falla ur örat. Billaddare följer med, vilket är ett plus.

Vikt: 11 gram
Taltid: 5,5 timmar
Passningstid: 250 timmar
Medföljer: Laddare, billaddare, byglar, öronkuddar
Cirkapris: 850 kronor

Plantronics Voyager pro - Bäst på kontor betyg
Plantronics_Voyager_pro
Omdöme: Plantronics Voyager pro är ett proffsigt, användarvänligt och välbyggt headset i den övre prisskalan. Designen och utförandet passar kanske bättre på kontoret än på stan, men ljudkvaliteten är bland de bättre i testet. Placeringen av den utstickande mikrofonbygeln gör den känslig för vindbrus men gör samtidigt att munnen hamnar nära mikrofonen. Trots att modellen ser klumpig ut är den smidigt att bära även längre stunder på dagen. Det medföljer ett litet förvaringsetui som går att fästa på livremmen. Det stora minuset är den kraftiga bygeln som försvårar användning med glasögon.

Vikt: 18 gram
Taltid: 6 timmar
Passningstid: 120 timmar
Medföljer: Laddare, billaddare, förvaringsetui, öronkuddar
Cirkapris: 1200 kronor

Plantronics Discovery 975 - Ladda i betygetui
Plantronics_Discovery
Omdöme: Discovery 975 ska bäras utan bygel runt örat. Istället har öronkuddarna en mjuk silikonvinge som håller modellen på plats. Öronkuddarna är genomskinliga vilket känns mer hygieniskt än svarta dito. Trots att bygel saknas sitter modellen stadigt och tryggt även vid korta springmarscher. Ljudet är bra med en stor ljudbild, men ibland uppstår ”skrap” på linjen. Det medföljande laddetuit är en smart funktion för användare på resande fot. Det fungerar till två fulla laddningar innan det själv ska laddas upp. Med den minimala volymknappen är det krångligt att justera ljudnivåerna.

Vikt: 8 gram
Taltid: 5 timmar
Passningstid: 170 timmar
Medföljer: Laddare, öronkuddar, laddetui
Cirkapris: 1100 kronor

Nokia BH-608 - Bluetooth med sladdbetyg
Nokia_BH_608
Omdöme: Nokia BH-608 klämmer du fast på tröjan eller kavajslaget och hörluren placeras i örat. Fördelen är att mikrofonen hamnar nära munnen och gör att röster låter tydligare hos mottagaren. Nackdelen är själva sladden som hamnar i vägen. Dock är sladden trasselfri till skillnad mot Sony Ericssons liknande modell. Ljudkvaliteten är generellt bra även om vi noterar en del bakgrundssus. Designen är både snygg och sober och knappen för att svara är stor och tryckvänlig. En miss i sammanhanget är att volymknapparna saknar plus- och minussymbol.

Vikt: 18 gram
Taltid: 8 timmar
Passningstid: 190 timmar
Medföljer: Laddare, öronkuddar
Cirkapris: 500 kronor

Samsung HM1600 - Bästa budgetvalbetyg
Samsung_HM1600
Omdöme: Tack vare en låg vikt och en mjuk öronkudde sitter modellen bekvämt i örat, när den väl sitter. Öronkudden tenderar nämligen att glida ur örat. Det märks tydligast när vi springer till bussen. Ljudkvaliteten är godkänd på gränsen till bra, men når inga vokala höjder. En av mottagarna klagar på att ljudet klipps av. Synd att varken extra bygel eller öronkudde medföljer. Dock ett välbyggt och snyggt headset till ett bra pris.

Vikt: 11 gram
Taltid: 7 timmar
Passningstid: 400 timmar
Medföljer: Laddare, bygel
Cirkapris: 350 kronor

Sony Ericsson VH300 - Rena rama clipet betyg
Sony_Ericsson_VH300
Omdöme: Detta stilrena headset med stram design använder samma lösning som Nokia BH-608. Det vill säga att du klämmer fast mikrofondelen och har en sladd till öronsnäckan. Modellen sitter stadigt med bra clip och har en smart svars-/återuppringningsknapp på hörluren. Ljudkvaliteten är godkänd. Det är stundtals lite svårt att höra mottagaren och ljudet är komprimerat, men dock rent utan tydliga störningar. Sladden trasslar ihop sig, till skillnad mot Nokias variant.

Vikt: 15 gram
Taltid: 10 timmar
Passningstid: 250 timmar
Medföljer: Laddare
Cirkapris: 350 kronor

Jabra BT2080 - Bra standardheadsetbetyg
Jabra_BT2080
Omdöme: Ett smidigt och för prisklassen välbyggt headset. Designen är diskret med en svarsknapp i metall som bryter av mot det svarta. Det medföljer två byglar i olika storlek och passformen är bra. Volymknapparna sitter välplacerade på undersidan och är lätta att justera under samtal. Detsamma gäller svarsknappen. Ljudmässigt får produkten godkänt men inte så mycket mer. Vi upplever en del problem med sus i bakgrunden. Trots dessa brister får modellen anses som en av de mer prisvärda i testet.

Vikt: 8 gram
Taltid: 6 timmar
Passningstid: 190 timmar
Medföljer: Laddare, byglar
Cirkapris: 400 kronor

Voicecom BT-60 - Bygelfribetyg
voicecom
Omdöme: Med testets billigaste headset får du helt klara dig utan bygel och det fungerar okej även om den kan ramla ur vid en löpmarsch. Den stilrena modellen sitter relativt stadigt och den mjuka öronkudden ger en bekväm och mjuk passform. Det finns inte så mycket funktioner att tala om och det saknas bland annat knapp för återuppringning av senaste nummer. Ljudnivån är dov men ren. Den stora svarsknappen sitter bra placerad och volymknapparna är lättillgängliga på sidorna. Den stora fördelen är i slutändan priset.

Vikt: 8 gram
Taltid: 5 timmar
Passningstid: 100 timmar
Medföljer: Laddare, öronkuddar
Cirkapris: 300 kronor

Iqua Slim - Stilrentbetyg
Iqua_Slim
Omdöme: Ett smidigt och tunt headset med läcker design. Den stilrena designen ackompanjeras inte av ett lika rent och klart ljud. Ljudet är burkigt och filtrerat. Det medföljer en öronbygel samt extern hörlur för musiklyssning. Ytan i borstat stål känns slagtålig och passformen är bra med bygel. Utan bygel sitter den stora öronsnäckan inte särskilt stabilt. Bristerna i ljudkvalitet gör att det höga priset inte kan motiveras fullt ut. Saknar nätadapter och endast usb-laddare medföljer.

Vikt: 9 gram
Taltid: 4 timmar
Passningstid: 80 timmar
Medföljer: Laddare (usb), öronbygel, extern hörlur (för stereoljud)
Cirkapris: 1000 kronor

Mobifren GBH-M100 - Opraktisktbetyg
Mobifren
Omdöme: Ett annorlunda vikbart headset som på pappret har en del intressanta funktioner att erbjuda. I praktiken fungerar det sådär. Hopfällt ser headsetet ut som ett litet läppstiftetui. Genom att dra av skyddslocket och vrida på mikrofonen svarar du på inkommande samtal. Med headsetet tillbakavridet har du ett knapplås som förhindrar ofrivilliga uppringningar. Den stora nackdelen med produkten är att den är klumpig och omständlig att använda. Skyddslocket är trögt att lossa och ljudkvaliteten är burkig och filtrerad.

Vikt: 9 gram
Taltid: 4 timmar
Passningstid: 160 timmar
Medföljer: Öronkuddar, laddare
Cirkapris: 400 kronor