Sök

Smartson testar Jabra BT620s

2007-01-30

Smartson testar Jabra BT620s, ett trådlöst stereoheadset med blåtandsteknik som ger bra ljud både vid samtal och musiklyssnande. Inte så diskret att bära, dock.

Modell Pris Kommentar
Jabra BT620s 900 Trådlös stereo

Sammanfattning

De flesta headsets för blåtand är av typen som hängs över ena örat. Sådana kan vara både obekväma och dåliga att prata i, men som tur är finns det alternativ. Ett sådant är Jabra BT620, ett stereoheadset för både samtal och musik från mobilen. Priset är inte mycket högre än för många ordinära singelheadsets, men ljud och passform är mycket bättre. Som tillbehör finns en usb-plugg för att streama musik från datorn. Det perfekta tillbehöret på jobbet, förutom att man ser ut som en rymdgubbe med lurarna på sig.

Inledning

De flesta som har provat ett headset med blåtandsteknik vet att det kan vara svårt att få till en bra passform mot örat. Blåtandsheadset av den traditionella typen för ett öra kan se smidiga ut, men det är svårt att få till en bra och ergonomisk form som passar olika användare. Ett dubbelt stereoheadset är betydligt lättare att anpassa till olika användare, dessutom har man förmånen att få ljud i båda öronen vilket förbättrar samtalsupplevelsen betydligt. Problemet har varit att man som användare har hänvisats till trådbundna stereoheadsets. Dessa erbjuder bra ljud men förr eller senare blir det trassel med sladdarna. Tack och lov för att tillverkarna nu även har infört blåtandstekniken på stereoheadsets, vilket gör att vi inte bara kan prata obehindrat utan också lyssna på musik trådlöst från mobilen. Men vilket headset som är bäst återstår att se. Här har vi provat Jabra BT620s, ett headset i den övre prisklassen som erbjuder god passform och mycket bra ljud både från samtal och musik.

Konstruktionen är enkel men effektiv, med en fjädrande bygel mellan lurarna som placeras i nacken. Ett minus är dock att själva bygeln upplevs plastig. På vänster sida sitter volymkontrollen och på höger sida kontrollen för att byta låt. Svarar gör man genom ett lätt tryck på vänster lur, som även fungerar som strömbrytare.

Ljudet är normalt det stora problemet med blåtandsheadsets, förutom passformen. Men både musik och samtal låter mycket bra i Jabra 620. Det är inget av den burkighet eller tendens till att klippa samtalen som annars kan uppstå med många trådlösa headsets. Det blå blinkande ljuset som indikerar att enheten är i drift kan som tur är stängas av på BT620. På grund av storleken är det inte aktuellt att få in lurarna under en mössa. Prismässigt kostar Jabra 620 en hel del pengar, men det finns inte många bra och billiga headsets för blåtand på marknaden.

Samtalstid, musiktid och standbytid imponerar och enheten laddas relativt snabbt via medföljande nätadapter eller usb-sladd från datorn (cirka 2 timmar). En bra funktion som uppskattas är att musiken tonas ned vid inkommande samtal och stegras upp till tidigare inställd volym efter samtalet. Ljudet är av hög kvalitet och räckvidden gör att man kan röra sig en bit ifrån telefonen eller datorn. Efter att ha lärt sig funktionerna manövreras musiken i mobilen enkelt via hörlurarna. Med usb-adaptern Jabra A320 kan du även streama musik från datorn och föra telefonsamtal över internet, ett bra tillbehör om du inte redan har bluetooth i datorn. Sammantaget ett bra headset med godkänd komfort, hög ljudkvalitet och bra batteritid

Snabbfakta
Teknik: Bluetooth. Stödjer 1.2, A2DP och AVRCP. Kan kopplas samman med två Bluetooth-enheter samtidigt.
Drifttid: 16 timmars samtalstid, 14 timmars musiktid och 240 timmars standby.
Vikt: 100 g

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: