Sök

Släpp taget om mobilen

2006-02-23

Med ett trådlöst headset slipper du trassliga sladdar och telefonen kan förpassas till jackfickan eller väskan. Smartson testar tio bluetooth-headset.

Modell Betyg Pris Kommentar
Nokia HS-26W 17/25 600 Bra ljud
Nokia HS-36W 15/25 500 Obekväm
Logitech Traveller 14/25 590 Vindfilter
Jabra JX10 18/25 1300 Superlätt
Jabra BT500 18/25 1000 Udda form
Motorola H500 14/25 600 Silverpil
Motorola H700 14/25 900 Hopfällbar
Sony Ericsson HBH-PV700 15/25 500 Avlång
Sony Ericsson HBH-608 18/25 700 Prisvärd
Samsung WEP150 15/25 900 Formbar

Sammanfattning

Ett bra bluetooth-headset förenklar i den kommunikativa vardagen. Med hjälp av den sladdfria tekniken kan man släppa telefonen och prata med händerna fria. Här testar vi tio headset från 500 till 1200 kronor. De bästa modellerna fungerar bra på kontoret, i bilen eller vid vandring utomhus. Tyvärr är inte tekniken lika tillförlitlig som att prata direkt i telefonen eller via ett sladdburet headset. Viss rundgång, låg ljudnivå och brus kan försvåra hörbarheten för samtalets deltagare.

Inledning

För att kunna använda headseten krävs en enhet med bluetooth. Bluetooth är en teknik som överför information inom ett begränsat område. De testade produkterna har en maximal räckvidd på 10 meter och är speciellt framtagna som ett tillbehör för mobiltelefoner, men de går även att använda vid samtal över internet eller som hörlur vid lyssnandet på musik via datorn.

Dagens modeller blir allt lättare och har en bättre batterikapacitet än tidigare headset. Storleken har även en viktig betydelse. Ett mindre headset är smidigare men mikrofonen kommer generellt längre ifrån munnen än en större och längre modell. Batterikapaciteten är betydelsefull då det är omständligt att behöva ladda enheten alltför ofta. Laddningstiden är cirka 2 timmar för alla modeller. Bland testets modeller sticker Jabra ut. JX10 dominerar med snygg design och framförallt lätt format och BT500 med sin goda hörbarhet. Sony Ericsson HBH-608 är en genomarbetad produkt med bra ljud till ett bra pris. Alla modeller fungerar bra på både höger och vänster öra.

Så gjorde vi

Vi har testat headseten i kontorsmiljö, hemmamiljö och vid utomhusbruk med olika telefoner. Modellerna har bedömts utifrån design, kvalitet, kapacitet, funktioner och prisvärde. Maxbetyget är 25 poäng.

Nokia HS-26W
Nokia HS-26W är en avlång modell som fungerar bra på både höger och vänster öra. Den flexibla öronbågen är följsam men lite krånglig att fästa på örats baksida. Väl på sitter den stadigt och ramlar inte av vid vanlig användning. Reglaget för ljudet är enkelt att använda men känns plastigt. Ljudkvaliteten imponerar i sammanhanget. Bra ljudvolym för båda parter med undantag för visst knastrande. Samma laddare som används till Nokias mobiltelefoner. Ett prisvärt alternativ med bra ljud, godkänd komfort men sämre batterikapacitet. Vikt: 22 gram. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 5/150 timmar.

Nokia HS-36W
Nokia HS-36W har ett lugnt designspråk med en droppaktig form. Öronbygeln är formbar vilket förenklar anpassningen till örats storlek. Bygeln är även roterbar vilket möjliggör användning på höger och vänster sida. Öronsnäckan saknar gummering vilket gör den obekväm och lite hård. Modellen väger 20 gram. Ljudet är av varierande kvalitet där mottagaren av samtal har svårare att höra än användaren av headsetet. Ljudet hörs långt bort, vissa klippningar och svagt brus. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 6/110 timmar.

Logitech Traveller
Logitech Traveller är lätt att installera och har en bra instruktionsbok. Modellen sitter inte så bra på örat på grund av den tjocka och vridbara öronbygeln. Mikrofonen hamnar även långt bort från munnen då enheten inte sitter så tätt mot kinden. Dock fungerar vindskyddet bra i blåsigt väder. Knapparna är lätthanterliga och välplacerade. Hörbarheten får godkänt i testets olika moment. Det brusar en hel del, ljudvolymen är låg och det piper i åhörarens telefon likt en morse kod. Vikten är 14 gram. Mycket bra batterikapacitet och bra pris. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 8/300 timmar.

Jabra JX10
Jabra JX10 är ett väldesignat headset med tillhörande laddstation formgivet av Jacob Jensen Design. Passformen och komforten är mycket god och det lilla formatet är tilltalande. JX10 väger cirka 10 gram. Öronbygeln är smal och formbar. Helt klart smidigast och bekvämast i testet. Ljudkvaliteten upplevs som burkig kombinerat med ett svagt konstant brus. Annars är samtalsvolymen bra för både åhörare och sändare. Bra är även tillhörande usb-laddare, lyxig transportpåse och praktiska knappar. Allt dock till ett högt pris. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 6/200 timmar.

Jabra BT500
Jabra BT 500 är har en annorlunda utformning gentemot övriga modeller i testet. Designen påminner lite om en snirklig halvmåne. Till en början är knapparna lite knepiga att reglera, men efter en tids användning känns de mer lätthanterliga. Modellen har en praktisk uppladdning via vägguttag eller usb. Överlag bra kvalitetsintryck och enkel installation. Ljudkvaliteten är god där det rena och klara ljudet uppskattas. Ibland kan samtalen klippa i kontorsmiljö i kombination med annan trådlös utrustning. Vikten är 19 gram. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 8/240 timmar.

Motorola H500
Motorola H500 är ett pilformat headset med en tydlig belyst funktionsknapp. Öronbygeln har god flexibilitet och sitter bra på huvudet. Den gummerade delen mot örat är skönt och ökar komforten avsevärt. Samtalen fungerar hyfsat, där ett blippande ljud hörs på mottagarens sida. Lite avlägset ljud med viss distorsion ger ett godkänt omdöme men inte mer. Vikt 17 gram. Modellen har godkänd taltid men låg passningstid. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 8/150 timmar.

Motorola H700
Motorola H700 är ett litet ovalt hopfällbart headset med en elastisk öronbygel som sitter bra. Installationen är problemfri och handhavandet är generellt mycket enkelt. Funktionerna fungerar bra och knapparna är lättillgängliga. Vikten är 14 gram. Okej samtalsvolym, som hade varit bättre om högtalaren hade nått in längre i örat och mikrofonen kommit närmare munnen. Samtalen susar och skorrar lite men headsetet gör generellt relativt bra ifrån sig. Dock kort passningstid. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 6/130 timmar.

Sony Ericsson HBH-PV700
Sony Ericsson HBH-PV700 påminner mycket om HBH-608, men är inte lika nätt och elegant. Omdömena om ljudbilden är goda, dock med ett svagt brus och stundtals ett visst eko. Funktionsknappen och regleringen av volymen är enkel men lite plastiga i utförandet. Den avtagbara bygeln håller headsetet väl på plats. Formatet känns lite stort i sammanhanget och en mjukare högtalardel hade uppskattats. En bättre batterikapacitet är även att önska. Annars en prisvärd men lite plastig modell. Vikt 23 gram. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 5/150 timmar.

Sony Ericsson HBH-608
Sony HBH-608 är ett smalt halvlångt headset med öronbygel. Ljudkvaliteten står sig mycket bra både vid inne och utomhusbruk. Ett visst susande i båda ändar, men annars fullgod kommunikation. Öronsnäckan känns lite hård och hade varit skönare med gummerade kanter. Installationen enkel, laddningen tar två timmar med hjälp av Sony Ericssons mobilladdare. Bra och lättillgänglig reglering av samtalsvolymen. Ett välgjort headset med bra batterikapacitet som säljs till ett motiverat pris. Vikten är 17 gram. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 10/270 timmar.

Samsung WEP150
Samsung WEP150 är ett medelstort headset med öronbygel. Modellen passar att bära både på höger och vänster öra. Bekvämligheten är god, där högtalaren går in en bit i örat. Desigen är relativt stilren även om den blinkande blå lampan känns lite för markerad. Konversationen är hyfsad, där hörbarheten är godkänd men viss dist, korta klippningar och pip för mottagaren uppstår vid olika samtal. Praktiskt att det är samma laddare som till Samsungs mobiler. Annars inga speciella funktioner som sticker ut. Vikten är 15 gram. Uppgiven maximal taltid/passningstid: 8/130 timmar.