Sök
Nokia BH-604

Nokia BH-604

Supersize headset

2008-10-09

Ett bluetoothheadset för mobilen eller den bärbara datorn av modell större. Testarna uppskattar bekvämligheten och den långa batteritiden men menar att ljudkvaliteten inte är den bästa.
Testkälla Betyg Kommentar
Bild & ljud hemma 3/6 "Låter illa"
Mobil 13/25 "Lite onödigt stora"
Din teknik 3/5 "Tveksam ljudkvalitet"
Good gear guide 2,5/5 "Below average sound quality"
Mobile burn - "Extremely comfortable earpieces"

Vad tycker testarna?

Nokia BH-604 är enligt testarna ett headset som är bekvämt att bära samtidigt som det är enkelt att sköta. Storleken är enligt de flesta lite väl generöst tilltagen, men fördelen är att batteripacket är rejält och driftiden därmed mycket lång. Under röstsamtal upplever de flesta att produkten gör ett bra jobb, men som musiklurar uppges de inte fungera. Fyra av de fem testarna menar att ljudet må vara kraftigt men att det låter burkigt och brusar alldeles för mycket. Byggkvaliteten uppges också vara undermålig i sitt plastutförande och flera testare uppger att det knakar rejält om enheten.

Bild & ljud hemma

"Låter illa"

Nokia BH 604 1När Bild & ljud tar sig an Nokia BH-604 uppges det vara en produkt som inte har fullt grepp om musikaliteten. Basen finns där och det går att dra på volymen ganska rejält, men det låter inget vidare då ljudet upplevs som instängt, grötigt och beslöjat. Som headset fungerar de bra ljudmässigt. Rösten går fram tydligt till mottagaren och återgivningen var av bra tonläge och kvalitet. De stora kåporna gör produkten otymplig som headset samtidigt som det faktum att de är slutna gör det svårt att höra sin egen röst. Byggkvaliteten imponerar inte, användandet av plast ger ett billigt intryck och produkten upplevs som ranglig. Positivt är däremot att de är bekväma och att det stora batteriet både ger lång passning- och taltid. Testaren tittar på totalt tio liknande produkter och utser Samsung SBH500 till bästa produkt. Nokia BH-604 hamnar på delad sista plats.

Källa: Bild & ljud hemma (SE) nr 4 2008

Mobil

"Lite onödigt stora"

Stora, kanske lite onödigt stora. Det är Mobils intryck av utformningen hos Nokia BH-604. Att produkten dessutom är belamrad med en massa knappar gör att det är svårt att sätta på sig den utan att av misstag byta låt eller pausa musiken. Och förutom att styra musiken och ta emot samtal finns inga övriga funktioner. Testaren saknar däribland främst ett alternativ för att köra hörlurarna utan bluetooth vilket kan vara användbart på exempelvis flygresan. Volymresurserna är ordentliga och basen kraftig, men det låter burkigt och aldrig riktigt klart. Med telefonsamtal upplever testaren att det blir till att upprepa sig flertalet gånger för att motparten ska förstå. Byggkvaliteten imponerar inte heller då det knakar mycket i lurarna. Att ansluta hörlurarna till mobilen är däremot aldrig något problem. Mobil testar också Samsung SBH600 som anses vara det bättre alternativet.

Källa: Mobil (SE) nr 7 2008

Din teknik

"Tveksam ljudkvalitet"

Även Din teknik menar att Nokia BH-604 är i största laget men att de är sköna att använda. Hörlurarna uppges leverera en väldefinierad bas och ordentligt med tryck men diskanten är inte lika bra tilltagen. Det brusar dessutom bland de högre tonerna vilket inte bara är irriterande utan som också påverkar ljudbilden negativt. Med okomplicerade ljudbilder uppges lurarna fungera bra men med mer komplexa kompositioner tappar de greppet. Bland fem testade produkter placerar Din teknik Nokia BH-604 på delad tredjeplats. Bäst i test blir Sony DR-BT50. Övriga testade produkter är Nokia BH-503, Panasonic Pulsar 590A och Samsung SBH500.

Källa: Din teknik (SE) nr 9 2008

Good gear guide

"Below average sound quality"

Good gear guide ser främst fördelar med storleken hos Nokia BH-604. De uppges vara bekväma att ha på sig samtidigt som det funnits utrymme för de stora och välplacerade knapparna som gör att det blivit enkelt att styra de olika funktionerna. Dessutom upplevs lurarna hålla en god byggkvalitet. Som headset till mobilen fungerar Nokia BH-604 bra då det dels är enkelt att para enheten med mobilen och dels då samtalskvaliteten är mycket god. Som lurar för musiklyssnande görs inte ett lika bra jobb. Ljudet som produceras är strävt med uppenbar förvrängning vid högre frekvenser. Dessutom är basen obalanserad och ljudet som helhet saknar klarhet.

Källa: www.goodgearguide.com.au (AU)

Mobile burn

"Extremely comfortable earpieces"

Detta är både ett bekvämt och lättanvänt headset, skriver Mobile burn som uppskattar ergonomin hos Nokia BH-604. Batteritiden uppges vara lika bra som tillverkaren uppger och problem med att anslutningen tappas förekommer inte. De stora öronkuddarna uppges hålla det omgivande ljudet på ett minimum och högtalarelementen som sitter inuti uppges producera ett mycket bra ljud. Mobile burn menar att Nokia BH-604 gör ett bra jobb med musik från alla genrer, med djup bas som med hög diskant. Under samtal är intrycket dock det motsatta, testaren uppger att det ekar ganska häftigt samt att motparten har svårt att höra när det blåser eller när man befinner sig i en ljudlig miljö.

Källa: www.mobileburn.com (US)

Cirkapris: 1000 kronor

Produktfakta: Nokia BH-604 är ett bluetoothheadset med nackbygel som stödjer profilerna a2dp, avrcp, hfp och hsp. Räckvidden är 10 meter, passningstiden 336 timmar, musiktiden 19 timmar och taltiden 18 timmar. Har måtten 190x180x75 mm och väger 250 gram. Med paketet medföljer laddare och fodral.

Tillverkare: Nokia