Sök

Dubbla mikrofoner - dubbelt så bra?

2008-09-19

Jabra nya headset BT530 är försett med två mikrofoner vilket ska ge bättre samtalsljud och filtrera bort oönskat bakgrundsljud. Vi har svaret på om tekniken är lyckad eller ej.

Modell Betyg Pris Kommentar
Jabra BT530 17/25 800 Dubbla mikrofoner

Sammanfattning

Personligen har jag aldrig varit någon stor beundrare av bluetooth headset. Min skepticism beror på en kombination av bristfällig ljudkvalitet och många gånger klumpig och ful design, men med BT530 slipper man känslan av en koloss i örat. Modellen är istället smakfullt designad och med en låg vikt blir det sammantaget tummen upp för passform och format. Detta gäller med bygel, utan bygel är det lite svårare att få till den rätta snitsen med öronsnäckorna. Konkurrenten Nextlink Invisio G5 har en mer behaglig lösning med en gummifjäder som placeras längs örats konturer. 

Inledning

Sound of silence
Så långt passformen, men hur är ljudet? Helt okej faktiskt. Men att den filtrerar bort bakgrundsljudet stämmer inte fullt ut och mikrofonen släpper igenom både vindbrus och bakgrundssorl. Hörbarheten är dock bra hos båda parter och det är kanske det viktigaste. Vis av erfarenhet kan ett bluetooth-headset aldrig konkurrera med sladdburna modeller när det kommer till ljudkvalitet. Andra funktioner som fungerar bra med BT530 är den automatiska ihopparningen och volymknapparna som är lätta att justera. Kvalitetskänslan är klart godkänd även om on/off- knappen är något instabil och metallimitationen på mikrofonen i billigaste laget.

En bra investering?
Ett fungerande headset ska vara skönt att bära under en lång tid och erbjuda tillfredsställande ljudnivå för både tal och lyssning. Med BT530 beträder inte Jabra några nya stigar på området och den ljudförbättrande tekniken ”noise blackout” är ingen revolution, men totalt sett lyckas Jabra väl med att kombinera en bra ljudbild och smidig design. Dessutom med en bra batteritid. Via prisjakt.nu går det att få tag på BT530 för strax över 600 kr vilket placerar headsetet i mellansegmentet. Det är också där det hör hemma. BT530 är inte bäst i klassen, men har egenskaper som lär tillfredsställa de flesta bluetooth-användare.

Så gjorde vi:
Headsetet har testats under en veckas tid i kontorsmiljö och vid samtal utomhus. Betygsättningen är gjord utifrån kriterierna kvalitet, design, ljud, funktioner och prisvärde. Maxbetyg är 25 poäng.

Snabbfakta
Taltid: Upp till 5,5 timmar
Passningstid: Upp till 250 timmar
Övrigt: Noise blackout, ac-laddare, usb-laddare, bordställ,
åtta öronsnäckor, två byglar, automatisk ihopparning.

Betyg
Kvalitet: 3 – Bra men inte fenomenal
Design: 4 – Behaglig att bära lång tid
Ljud: 4 – Tydligt för båda parter
Funktioner: 3 - Standardfunktioner
Prisvärde: 3 – Klart rimlig prisnivå
Totalt: 17/25

Senast uppdaterad: 2018-08-21
Av: