Sök
Test - Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Test - Sony Ericsson Xperia Mini Pro

Prisvärd och smidig lur som överraskar

2010-11-11

Sony Ericsson Xperia Mini Pro är en pigg liten telefon med en hel del smarta funktioner och som fungerar i de flesta lägen. Som arbetsredskap räcker den däremot inte riktigt till.

XperiaMiniPro-betyg

 

Kvalitetsintryck
Jag gillar utseendet, telefonen ser ganska gedigen ut och jag upplever den inte som plastig. När jag använder telefonen tycker jag däremot det knakar lite väl mycket i plasten, inte minst när jag använder tangentbordet. Smårepor börjar synas på skärmen bara efter några dagar trots försiktig användning.  Xperian lirar med andra ord inte i den högsta divisionen vad det gäller kvalitet, å andra sidan är priset inte speciellt högt så jag tycker helhetsintrycket får klart godkänt.
Att få igång telefonen med mitt gamla SIM-kort var däremot lättar sagt än gjort. Jag får bara upp ett meddelande om att sätta i ett giltigt SIM-kort trots flera försök. Efter lite research får jag fram att jag måste stänga av PIN-koden på kortet innan jag kan använda det på telefonen.
Lite irriterande, visserligen finns det fler telefoner som kräver detta men lite information om det på själva telefonen borde inte vara så svårt att få till.

Format och känsla
Jag gillar formatet på telefonen. Den ligger bra i handen och ryms bra i jackfickan, många av dagens telefoner kan annars upplevas som lite stora. 
Storleken på skärmen tycker jag räcker till i de flesta avseenden, däremot kommer den till korta när du surfar . Vissa knappar blir lite väl små, det är lätt att trycka fel.
Tangentbordet är också en överraskning. Det är litet med små knappar, ändå är det förvånansvärt lätt att hantera. Att å, ä ö är lättåtkomligt ger också plus i kanten.

XperiaMiniPro-1

Navigering
Gränssnittet på telefonen är ganska lätt att komma in i. Starskärmen är uppdelad i två sektioner, bläddrar du år höger kommer ett antal förvalda kommandon, bläddrar du uppåt får du en lista över tillgängliga funktioner och program.  Vanliga funktioner är placerade i vardera hörn av skärmen och de är lättat att komma åt i och med telefonens lilla format.

Till höger har du Sony Ericsson funktion TimeScape, en funktion som samlar sms, inkomna samtal och statusuppdateringar hos dina vänner på Facebook och Twitter. En ganska trevlig finess.
Skärmens känslighet är ganska lättjobbad, till en början upplever jag den lite för känslig. Jag kommer lätt åt funktioner av misstag då jag scrollar. Detta kanske beror på att jag själv har en touch-telefon som använder en annan teknik. Jag kommer dock ganska fort in hanteringen, fast efter par veckor användning har jag fortfarande svårt att bläddra med en hand utan att komma åt funktioner av misstag mellan varven. Kanske en vanesak, men det finns telefoner som har bättre precision än denna.

Jag gillar att surfa på denna telefon. Visst, skärmen är liten och kommer till korta på ganska många webbplatser, men jag gillar förstoringsfunktionen som ramar in vissa partier på webbplatsen.

XperiaMiniPro-2

Funktioner och underhållning.
Telefonen har en 5 megapixel-kamera med LED-lampa som ljusblixt. Ljudet i de medföljande hörlurarna är klart godkänt, dessutom sitter de bra i örat. Du kan också styra musikspelaren via en kontroll på hörlurssladden, en bra funktion.

Hanteringen av meddelanden är också något som jag uppskattar. Xperia Mini Pro sparar historiken över en konversation vilket är användbart.

Kontaktlistan har en smidig funktion där du får upp handtag på vardera sidan om skärmen så fort du börjar bläddra. Dessa handtag ger dig snabb åtkomst till bokstavsregistret.
Eftersom detta är en Android-telefon så har den en smidig koppling till Gmail, där du snabbt kan synkronisera mot din e-post och kalender . Android Market har ett stort utbud och är lätt att komma igång med då det också är kopplat till ditt Google-konto.

Tyvärr så tycker jag inte funktionen för synkronisering mot Exchange är lika bra. Det följer med en funktion som kallas för RoadSync för detta. Kontaktlistan fungerar bra. E-post och Kalender tycks däremot inte gå att koppla till telefonens inbyggda funktioner för detta. För att kolla e-post och kalender måste du öppna RoadSync vilket känns krångligt. Jag saknar också integrationen för Exchange i den annars så finurliga TimeScape.

Sammanfattning
Xperia Mini Pro är i de flesta fall en trevlig gemenskap. Formatet på telefonen känns befriande litet i dagens utbud.