Sök
Test - Nokia N8

Test - Nokia N8

Nokia N8: Hårdvarukungen

2010-11-08

Kan Nokia matcha succén med lanseringen av N95 och hur står den sig mot dagens konkurrens? Vi testar nya Nokia N8.

För drygt tre år sedan lanserade Nokia modellen N95, en mobil som med lätthet slog knock på   konkurrenterna. Faktum är att den hade så mycket nyheter att vår testare Henrik Westman använt just den mobilen som sin huvudsakliga telefon ändå sedan lanseringen, på senare tid har dock mycket hänt på mobilmarknaden så frågan är om den nya N8:an är värdig att ersätta trotjänaren? 

 

NokiaN8-bet

 

Som ni läst i inledningen så använder jag fortfarande en Nokia N95. En fantastisk telefon som endast på senare tid börjat kännas utdaterad. Nokia har lanserat en mängd toppmodeller sedan N95, men ingen har blivit någon riktig succé och därför slår man nu på stora trumman för den nya N8.

Sticker ut ur mängden
Och visst har man rätt att göra det. Hårdvarumässigt är den nya modellen nästan lika överlägsen som N95 en gång var. Den har i princip alla funktioner som konkurrenterna, plus några som den är ensam om.

Matchar konkurrensen
Först tittar vi på funktioner som N8 delar med konkurrenterna.
Skärmen mäter 3,5tum och har upplösningen 640x360 pixlar. Storleksmässigt känns den väl avvägd och mobilen är relativt slimmad, men med en större skärm skulle den nog kännas klumpig i fickan. Skärmen är av Amoled-typ vilket betyder att skärpa och färger är riktigt bra. Jag har tyvärr inte kunna jämföra med iPhone 4, men mot exempelvis HTC Legend känns N8 skarpare men aningen ljussvagare.
Om vi fortsätter med utsidan så har N8 faktiskt en del fysiska knappar, vilket uppskattas. Att en sådan här modell har en riktig avtryckare för kameran känns naturligt och volymknapparna är bra att kunna hitta på sidan. Den tredje knappen på höger sida är en slide-knapp som låser upp telefonen och tänder skärmen med. Den här knappen är riktigt smart placerad precis vid tummen, vilket gör att man enkelt kan hantera telefonen med en hand. Den sista knappen sitter under skärmen och är en sorts allt-i-allo-knapp där ett tryck leder till startskärmen, ännu ett till menyn och håller man in knappen får man upp miniatyrer av alla öppna program, med vilka man kan växla till eller stänga. Snyggt, enkelt och smidigt.

NokiaN8-5

Byggkvalitet?
Kvalitetkänslan när man klämmer på mobilen är lite tvetydig. Själva höljet är gjort i ett stycke aluminium och känns superstabil. Men sedan har man monterat plastkåpor på ändarna och dessa är inte alls lika förtroendeingivande. Det knakar om man klämmer på dem och de känns onödigt billiga. Anledningen till att man har plast på ändarna är förmodligen för att antennerna sitter där, men det skulle gå att ha rejälare material utan att förstöra mottagningen.

Huvudnummret
Nokia N8 ligger på en delad förstaplats när det gäller hög upplösning i mobilkameror där endast Sony Ericsson Satio och Samsung Pixon 12 tar lika stora bilder. Men det är inte bara upplösningen som avgör bildkvaliteten, vilket Nokia påpekar när man skryter över mobilens fotosensor som är fysiskt större än brukligt på mobilkameror. Detta ska ge bilder som kan jämföras med bilder från en vanlig kompaktkamera, men det har också resulterat i att telefonen är några millimeter tjockare över objektivet. Att kameran står ut lite på baksidan är dock inget som stör utan det ger ett naturligt stöd för telefonen när den ligger i handen.

Nu är inte jag någon fotoexpert utan endast en glad amatör som varit relativt nöjd med den N95 jag använt tidigare, så jag nöjer mig med att säga att kameran är grymt bra. Det finns säkert andra recensioner på nätet där man gått mer på djupet i ämnet. Jag har dock gjort lite jämförelser med bilder från N8, HTC Legend och min gamla N95 och till en början ser man ingen större skillnad mellan dessa. Men zoomar man in lite så ser man att N8:an är i en klass för sig, som ni ser på bilderna här nedanför så är det en en helt annan skärpa i N8:ans bilder. Xenon-blixten öppnar också möjligheten att ta snabba bilder vilket jag tror att alla som har en mobil med LED-blixt saknar. En relativt ny funktion i mobilkameravärlden är ansiktsigenkänning och den fungerar klockrent så länge det finns tillräckligt med ljus när bilden ska tas. Är det mörkt så att telefonen måste använda skärpedioden för att hitta fokus så fungerar det dock sämre på grund av att dioden bara lyser upp mitten av bilden, man kan alltså bara få skärpa i mitten även om någons ansikte hamnar i bildens utkant.

NokiaN8-1
NokiaN8-2
NokiaN8-3

 

Video
När det gäller videofunktionen så kan man konstatera att mobilerna inte bara tagit död på kompaktkamerorna utan nu även videokameror för privatpersoner. Filmerna man tar med Nokian utklassar dom allra flesta handhållna videokameror med några år på nacken. En ganska rolig funktion är videoredigeringsprogrammet som finns i telefonen. Det är lätt att använda och innehåller de mest grundläggande redigeringsmöjligheterna.

Nedan kan du se ett videoklipp som är filmat och redigerat direkt i telefonen.

Mediaspelare i miniformat
Möjligheten att koppla telefonen till en platt-tv via hdmi är suveränt när man upptäcker att kompisen som bjudit in till filmkväll inte har några bra filmer. Koppla bara in telefonen och dra igång en egen film. Telefonen spelar upp hd-film och stödjer Dolby Digital surroundljud.

Vill man ta det ett steg till så ansluter man mus och tangentbord till Nokian via bluetooth och kan styra telefonen från soffan trots att den ligger framme vid tv:n. Ansluter du en mus så dyker det nämligen upp en muspekare på skärmen, detta fungerar både via bluetooth och USB.

Navigera gratis
En sak som egentligen ensamt skulle kunna rättfärdiga ett köp av Nokia N8 är Ovi Maps, Nokias kartprogram med gratis navigering runt hela världen. Den är kanske inte riktigt lika användarvänligt som exempelvis en Garmin eller TomTom-navigator men allt finns där. Navigering på svenska, varning för fartkameror och hastighetsöverträdelser, Michelin- och andra guider, trafikinformation, möjlighet att dela sin position på Facebook och att rapportera fel på kartan med mera.

En funktion som passar bra att använda tillsammans med navigeringen är FM-sändaren, starta musikspelaren och sänd musiken trådlöst till bilstereon. Det hela är inte svårare än att knappa in samma frekvens i både mobilen och stereon så får du ett relativt bra ljud ur bilens högtalare. Man kan höra lite störningar om musiken har låg volym men det är klart lyssningsbart i en bil där man ändå har en del buller.

En sak som jag saknade när det gäller FM-sändaren är möjligheten att sända navigeringsinstruktionerna till bilstereon. Det optimala vore om mobilen kunde utnyttja RDS-funktionen för trafikrapporter och på så sätt avbryta pågående radiosändning med navigeringsinstruktioner. Jag förmodar att det vore olagligt att utnyttja den här funktionen men om möjligheten finns så hoppas jag att Nokia implementerar detta i en uppdatering. 

Symbian ^3
Hur är då mjukvaran bland all hårdvara?
Tyvärr måste jag säga att mycket är sig likt tidigare versioner av systemet. ”Tyvärr” säger jag för att Symbian aldrig varit riktigt användarvänligt och även om man fått ordning på mycket av alla ologiska lösningar så finns det mycket att störa sig på om man är van Android eller iOS. Apple var egentligen de första med att lägga krutet på designen av systemet och det har bevisligen lönat sig. De flesta värderar möjligheten att få kartan att automatiskt vända sig rätt på skärmen högre än att startskärmarna snyggt glider över displayen när du byter mellan dem.

I både iOS och Android hålls menyer med mera likadana genom hela systemet men i Symbian är det fortfarande lite slumpmässigt. Många program har egna lösningar och som exempel har man i större delen av system två knappar nederst på skärmen ”Val” och ”Avsluta/Tillbaka” där ”Val” innehåller olika alternativ beroende på vilket program man har uppe på skärmen. Så långt är allt okej, men om vi då startar vi musikspelaren så har vips den högra knappen bytt ifrån att stänga programmet till att bara minimera det. Vi byter till programbutiken Ovi Store och nu har knapparna längst ned på skärmen bytt design och den vänstra öppnar nu en meny som inte alls ser ut som den vanliga ”Val”-menyn. Till sist byter vi till Ovi Maps och här är det inte alls två knappar längst ned utan istället är det symbolerna skiftnyckel, frågetecken och ett kryss. Alla de här programmen ingår i systemet från start så tänk er så hur det kan vara i tredjepartsprogram. Tyvärr kan nog detta skrämma bort en del potentiella köpare.

Annars fungerar systemet bra, jag har endast fått ett felmeddelande under testperioden och det meddelade att minnet tagit slut när jag spelade upp ett filmklipp som jag själv filmat, att stänga filmspelaren och öppna filen igen löste dock problemet. Det jag egentligen irriterat mig mest över är att webbsidor, adressboken och andra saker som man scrollar inte glider lika lätt som de gör i Android, men jag kan tänka mig att det här kan justeras i mjukvaran så förhoppningsvis kan en uppdatering lösa problemet.

Symbian ^3 är fortfarande ett nytt system och Nokia har nyligen sagt att man kontinuerligt kommer att skicka ut uppdateringar till alla Symbian ^3-enheter istället för att bunta ihop dom till en ny version av systemet (Symbian ^4) så även om man är nöjd med sin Nokia N8 så kan den bli ännu bättre i framtiden. Nu gäller det bara att Nokia kan locka tillräckligt många mjukvaruutvecklare till sig att Ovi Store kan matcha Andriods och Apples programbutiker för just nu ligger man ordentligt efter.

Byte?
Då är frågan, ska N95:an få gå i pension? Ja, jag tror faktiskt det. Efter att ha vant sig med alla de nya funktionerna tror jag inte att jag kan gå tillbaka till min gamla mobil. Jag skulle absolut rekommendera N8:an till alla som är åtminstone lite teknikintresserade, bryr man sig inte om den suveräna kameran, snabba GPS:en, det stora minnet med mera. så ska man dock leta vidare för det är hårdvaran som är mest intressant i den här mobilen.


SAR-värde: 1,02 W/kg
Bildskärm: 3,5-tums kapacitiv AMOLED pekskärm
Bildskärmsupplösning: 640 x 360 pixels, 16,7 miljoner färger
Operativsystem: Symbian ^3
Internminne: 16 GB
Kamera: 12 megapixel med Carl Zeiss-optik
Mått: 113,5 x 59 x 12,9 mm
Vikt: 135 g

Av Henrik Westman