Sök
Test - Doro Easy Mobile Phones 332 och 410

Test - Doro Easy Mobile Phones 332 och 410

Ett strävsamt par – Doro Easy Mobile Phones 332 och 410

2010-12-20

Stora tangenter, skarpa displayer, lättbegripliga menyer och bra ljudkvalitet – allt detta är viktigt då seniorer skall välja mobiltelefon. Doro Easy Mobile Phones 332 gsm och 410 gsm når långt i sin strävan att ta äldre mobilanvändare på allvar.

Så gjorde vi
Utöver att nagelfara användarvänligheten har vi ringt med båda telefonerna i följande testsituationer: Utomhus omgiven av stadstrafik, inomhus omgiven av mycket folk (stormarknad) samt inomhus i lugn omgivning (hemmiljö.) Vi har testat två modeller, med blandade intryck. Modellerna är Doro Easy Mobile Phone 332 och Doro Easy Mobile Phone 410.
Vi börjar med den förstnämnda.

 

Doro Easy Mobile Phone 332.
I kartongen finns telefonen, som är av candybarmodell, laddare, laddningsställ, standardheadset, en bärrem och en föredömligt lättfattlig manual. Rent spontant känns 332 storleksmässigt helt okej och går utan problem att ha i fickan. Den är dessutom behaglig att hålla i. Baksidan och sidorna är gjorda i ett plastmaterial som ger ett bra grepp. Display och knappsats omges av en metallram och sammantaget gör 332 ett relativt gediget intryck.

Doro332-1

Knappsatsen har stora, bakgrundsbelysta tangenter, som svarar med ett tydligt klick när de trycks ned. Värt att nämna är att man bör följa manualens uppmaning om att vänta några sekunder innan du skriver in nästa tecken, då gränssnittet inte är speciellt snabbt. Det gäller även när du låter telefonens ordbok ”Smart ABC” komma med förslag på vad som skall skrivas.

Ovanför knappsatsen finns tre extra programmerbara snabbvalsknappar för telefonnummer och en praktisk direktvalsknapp för sms. Slutligen finns standardknapparna lur på och lur av, pilknapp för menybläddring samt vänster och höger funktionsknapp.

Displayen är skarp och har ett läsvänligt typsnitt. Väljer man dessutom textstorleken ”Stor” (valbar i meddelanden och telefonbok), så ser man texten extra tydligt, vilket är skönt för seniorögon
I displayens nedre del finns en bred, svart rand med Doros logga. Den tycker jag man kunde offrat för att kunna göra displayen större och därmed ännu mer läsvänlig för seniorer.

Menyerna är förenklade, logiska och intuitiva och skulle du tveka så finns alltså en bra, lättfattlig manual.
På telefonens vänstra sida finns volymknapp och aktiveringsknapp för ficklampsfunktionen. När den trycks in tänds en liten lampa till höger på telefonens ovansida. Lampan kan ställas in så att den lyser i 20 sekunder och sedan släcks automatiskt och ljuset är tillräckligt starkt för att du effektivt skall kunna leta efter till exempel borttappade nycklar i relativt kompakt mörker.

På telefonens högra sida finns tydligt utmärkta ingångar för laddare och headset.
Det medföljande headsetet gör sitt jobb men inte mer. Ljudet tenderar att bli aningen skrälligt vid hög volym och hörsnäckorna är stora, vilket gör att de inte passar alla typer av öron. Detta kan leda till att omgivningens ljud inte stängs ute så effektivt som man skulle önska.

På ovansidan finns utöver ficklampan också en låsknapp till knappsatsen. Bra att slippa trycka krångliga tangentkombinationer för att låsa.

På baksidan finns en knapp för nödsamtal:trycks denna knapp in så ringer 332 i tur och ordning upp fem nummer du själv programmerat in på en nummerlista. Skulle ett nummer inte svara så ringer telefonen själv vidare till nästa nummer på listan. Du kan också förprogrammera ett sms som du vill skall skickas till alla på nummerlistan innan de rings upp.
Nödsamtalsknappen är en mycket bra, trygghetsskapande funktion.

När det gäller telefonsamtal gör 332 bra ifrån sig i alla tre testsituationerna. Den extra förstärkningen på +30dB gör att ljudet är klart och tydligt även när det finns mycket bakgrundsbrus och i lugnare miljö finns handsfreefunktion (högtalartelefon), som ett alternativ. Även mottagare av samtal från 332 gsm tycker att hörbarheten är mycket god, oavsett vilken miljö jag ringer i.

Sammanfattning
Doro 332 gsm är en användarvänlig  telefon med tydlig målgrupp och  genomtänkta funktioner.
Den lämpar sig mycket väl som instegstelefon för seniorer.
Priset från cirka 900 kronor, kan dock upplevas som aningen högt för en telefon som inte har MMS, kamera eller radio.

 

Doro Easy Mobile Phone 410 gsm.
DoroEasyPhone-410
I kartongen finns telefonen (som är av vikbar modell), laddare, standardheadset, bärrem och även här en föredömligt lättfattlig manual.Modell nummer två, Doro 410 känns storleksmässigt smidig och går utmärkt att ha i fickan. Plastmaterialet på fram- och baksidan känns dock inte helt greppvänligt och batterilucka och simkortshållare verkar direkt ömtåliga. Sammantaget gör 410 ett delvis plastigt intryck.

Den bakgrundsbelysta knappsatsen fungerar mycket bra, och tangenterna svarar faktiskt ännu bättre än på 332. Det är mycket behagligt att skriva på 410. Ovanför knappsatsen finns standardknapparna lur på och lur av, pilknapp för menybläddring samt vänster och höger funktionsknapp.

DoroEasyPhone-410-1

I övrigt är mina intryck när det gäller display, menyer, nödsamtal och medföljande headset  gemensamma för 332 och 410, så jag väljer att här fokusera på de avgörande skillnaderna.

Positivt

  •  När telefonen är i stängt läge kan man på lockets översida se två LED-lampor som indikerar låg batterikapacitet respektive inkomna meddelanden. Praktiskt och funktionellt.
  • FM-radio med autosökning. Bekvämt. Mottagningen är helt ok (inkopplat headset fungerar som antenn), och telefonen hittar snabbt tillgängliga radiokanaler.
  • mms-funktion för bildmeddelanden. (410 saknar dock kamera, vilket begränsar möjligheterna med mms.)
  • Bluetooth-funktion för filöverföring och användning av trådlösa tillbehör.
  • 410 levereras med två spel:”Robot” och ”Ufo.” Inget avancerat, men en möjlighet till lite tidsfördriv.

Negativt

  • Du kan inte välja textstorlek i meddelanden och telefonbok.
  • Telefonen har inga extra snabbvals- och sms-tangenter.
  • Ingen separat tangent för knapplås.
  • Ingen ficklampa.

Ovanstående fyra funktioner förenklar handhavandet och förbättrar användarupplevelsen för målgruppen, så det är synd att inte ha med dem på en telefon som trots allt ligger i prisläget ovanför den mindre avancerade 332.

När det slutligen gäller telefonsamtal så klarar sig även 410 utmärkt i samtliga testmiljöer: den har en extra förstärkning på 35dB och får därför samma fina omdöme som 332.
Sammanfattning: Doro 410 gsm är en användarvänlig telefon med många genomtänkta funktioner. Den borde framförallt kunna attrahera senioren som inte vill undvara radio och mms.
Priset från cirka 1300 kronor, känns högt för en delvis plastig telefon och även om dessa modeller inte riktar sig till den målgruppen, så skulle en kamera bara var en positiv extrafunktion.

 

Sammanfattat betyg

DoroEasyPhone-betyg

 

Av Stefan Jonsson