Sök
Test - 8 kameramobiler

Test - 8 kameramobiler

Stort test: Den mobila fotokampen

2009-11-18

I årets stora mobilkameratest är det nu upp till bevis. Har det äntligen blivit dags att lägga den vanliga digitalkameran åt sidan? Ja säger vi, men det förutsätter att du enbart tar bilder i bra ljus.

Modell Betyg Pris Kommentar
Sony Ericsson C905 19 4300 Bäst i test
Nokia N86 8 MP 18 4800 Bäst inomhus
Sony Ericsson C901 Greenheart 18 3000 Bästa budgetval
Samsung Omnia HD 17 7200 Störst skärm
LG GD900 Crystal 15 4700 Genomskinlig knappsats
Sony Ericsson W995 15 4500 Bättre på musik
Samsung S8300 Ultra Touch 14 4700 Tangentbord och pekskärm
Nokia 6700 Classic 12 3100 Robust men brister i bildkvalitet

Sammanfattning

Bilden - en del av det sociala samspelet 
Okej, man köper inte en mobil enbart för att knäppa kort eller göra videosnuttar, men i detta blogg-och facebookskrivandets tidsålder har det blivit allt viktigare att bjuda sina digitala kompisar på bilder av hög kvalitet. Ingen vill visa sig från sitt suddiga perspektiv. Och suddigt kan det bli, särskilt om du tar kort i mörka miljöer. Bland de åtta modeller vi testat har endast två riktig blixt, Sony Ericsson C905 och C901, vilket är att föredra. Majoriteten av telefonerna använder istället ledlampor, men dessa är inte tillräckligt starka för att fokusera motivet på ett bra sätt. 

Inledning

Bäst utomhus

I testet har vi utsatt kamerorna för olika fotoutmaningar. Bäst bildkvalitet får vi utomhus där de flesta mobiltelefonerna lyckas få till bra bilder. I testet sticker Sony Ericsson C901 ut med naturliga färger och bra skärpa. Så fort vi går inomhus tar vår finska granne revansch. Det är nämligen Nokia N86 som lyckas bäst med dessa bilder som blir skarpa med bra vitbalans och naturliga färger. Problem uppstår dock när vi dämpar belysningen. Då har kameran svårt att fokusera motivet, något den inte är ensam om. Bäst i mörker är Sony Ericsson C905 tack vare den effektiva xenon-blixten.

Mer än bara upplösning 
Den tekniska utvecklingen i mobilkamerorna går framåt. Fler megapixel betyder inte automatiskt bättre bilder. Andra saker som är viktiga är till exempel optiken och bildbehandlingen. En optisk zoom är att föredra, men det är fortfarande vanligast med en digital zoom som förstorar bilderna på konstgjord väg. Videoinspelningen fungerar också allt bättre, men det är inte alltid som bra bild och bra ljud går hand i hand. Nokia N86 och Samsung Omnia HD är bäst på att spela in video. Samsung Omnia HD är för övrigt den enda i testet som filmar i HD-upplösning vilket också märks på bildkvaliteten.

Fotoskola i miniformat
Underexponering: Att bilderna blir för mörka (för lite ljus)
Överexponering: Att bilderna blir för ljusa (för mycket ljus)
Brus: Gryniga störningar i bilden
Upplösning: Antal pixlar (en megapixel = en miljon pixlar). Förenklat innebär högre upplösning att man kan göra större förstoringar vid utskrift.

Så gjorde vi

Vi har tagit bilder i olika miljöer och ljusförhållanden. Både inom- och utomhus. För att kunna jämföra bilderna har de studerats på datorskärm samt skrivits ut i vykortsstorlek. Jämförelsen av videoinspelningarna är gjorda direkt på en datorskärm. Prisexemplen är hämtade från prisjakt.nu och kan variera mellan olika återförsäljare. Maxbetyget är 25 poäng och är en bedömning av följande kriterier:

Bildkvalitet: Gäller både inom- och utomhusfoton.
Videokvalitet: Både ljud och bild.
Funktioner: Kamerafunktioner.
Kvalitet: Konstruktion och skärm.
Design: Användarvänlighet, menysystem.

Sony Ericsson C905 - Bäst i test
betyg
Mått: 104x49x18 mm
Vikt: 136 gram
Minne: 160 MB, kan utökas till 8 GB
Skärm: 2,4 tum, 240x320 pixel
Upplösning: 8,1 megapixel
Linsskydd: Ja
Blixt: Xenon

Sony Ericsson C905 är den av telefonerna i testet som mest ser ut och känns som en digitalkamera. Här får man ett linsskydd, riktig blixt och många funktioner. Telefonen är tung, men erbjuder ett skönt grepp, bra avtryckare och snabbknappar på utsidan. Den tar skarpa bilder med naturliga färger och ordentligt med ljus. Tack vare den starka blixten har C905 ett försprång gentemot övriga telefoner i sämre ljusförhållanden. Bilderna inomhus blir också bra, men en del brus och gula färgstick noteras. Videoinspelning är inte telefonens starka kort på grund av låg upplösning, men ljudet är desto bättre.
Cirkapris: 4300 kronor

Nokia N86 8 MP - Bäst inomhus
betyg
Mått: 103x51x19 mm
Vikt: 149 gram
Minne: 8 GB, kan utökas till 16 GB.
Skärm: 2,6 tum, 320x240 pixel
Upplösning: 8 megapixel
Linsskydd: Ja
Blixt: Dubbla led-fotolampor

Det som främst sticker ut med Nokia N86 är att bilderna inomhus blir skarpa och har naturliga färger. Även videoinspelningen håller god kvalitet. Den når dock inte ända fram då bilder tagna utomhus blir underexponerade. I mörker har kameran också problem med att fokusera motivet trots att den är utrustad med dubbla ledlampor. Menyn för kamerafunktionen är inte tydlig eller speciellt snyggt designat. Mer lyckat är att telefonen har ett linsskydd som håller damm och fingeravtryck borta.
Cirkapris: 4800 kronor

Sony Ericsson C901 Greenheart - Bästa budgetval

betygMått: 105x45x13 mm
Vikt: 107 gram
Minne: 120 MB, kan utökas till 8 GB
Skärm: 2,2 tum, 240x320 pixel
Upplösning: 5 megapixel
Linsskydd: Ja
Blixt: Xenon

Miljöprofilerade Sony Ericsson C901 är ett bra exempel på att man inte behöver krångla till det för att lyckas. Designmässigt bjuder den inte på något ögongodis, men den är logisk och praktisk. Särskilt bra är linsskyddet, avtryckaren och snabbknapparna för att växla mellan bild och video. Telefonen ligger mycket bekvämt i handen. Trots lägre upplösning är kvaliteten på bilderna inte sämre än hos konkurrenterna med högre upplösning. Överlag håller bilderna en jämn hög nivå med fina färger och bra exponering. Den har lite problem med skakningsoskärpa och att röda toner letar sig in. Videoinspelningen håller godkänd bild- och ljudkvalitet.
Cirkapris: 3000 kronor

Samsung Omnia HD - Störst skärm
betyg
Mått: 123x58x13 mm
Vikt: 148 gram
Minne: 16 GB, kan utökas till 32 GB
Skärm: 3,7 tum, 360x640 pixel
Upplösning: 8 megapixel
Linsskydd: Nej
Blixt: Led-fotolampa

Testets största telefon har också den största skärmen som imponerar med knivskarp skärpa, snabb respons och starka färger. Nackdelen är att den slukar batteri. Storleken på skärmen gör också att det är kul att titta på bilder i telefonen. En trevlig funktion är att man kan bläddra mellan bilderna genom att luta på telefonen. Inställningarna är lättjusterade tack vare tydliga och tryckvänliga menyikoner. Bildkvaliteten är godkänd, men har en del brister som bleka färger utomhus, dålig skärpa i mörker och en tendens till underexponering. På plussidan finns en väl fungerande brusreducering och en bra videoinspelning i HD.
Cirkapris: 7200 kronor

LG GD900 Crystal - Genomskinlig knappsats
betyg
Mått: 105x53x14 mm
Vikt: 123 gram
Minne: 1,5 GB, kan utökas till 32 GB
Skärm: 3 tum, 480x800 pixel
Upplösning: 8 megapixel
Linsskydd: Nej
Blixt: Fotolampa

LG GD900 Crystal har en kul ungdomlig profil med genomskinligt tangentbord. Profilen förstärks av att inställningarna i fotoprogrammet justeras med ett digitalt scrollhjul. Lite småcharmigt, men kanske inte så praktiskt. Menyn är lättillgänglig och skärmen riktigt vass med snabbt gensvar och fin skärpa och färger. Vi är tudelade till bildkvaliteten. Å ena sidan briljerar den med ett så gott som perfekt stilleben med bra vitbalans och skärpa. Å andra sidan har den problem med brus och röda färgstick. Särskilt mycket problem har den i miljöer med dåligt ljus. Videoinspelningen håller bra bildkvalitet, men ljudet är inget som får oss att dra på smilbanden.
Cirkapris: 4700 kronor

Sony Ericsson W995 - Bättre på musik
betyg
Mått: 97x49x15 mm
Vikt: 113 gram
Minne: 118 MB, kan utökas till 16 GB
Skärm: 2,6 tum, 240x320 pixel
Upplösning: 8,1 megapixel
Linsskydd: Nej
Blixt: Fotolampa
 
W995 tillhör Sony Ericssons walkmansegment, men en upplösning på 8 megapixel gör att den även kvalar in som fotomobil. I varje fall på papperet. I praktiken märks en ganska tydlig skillnad mot syskonen C905 och C901. Linsskydd och riktig blixt saknas och vi upplever inte att bildkvaliteten håller samma klass som de bästa modellerna i testet. Den stora fördelen med telefonen är istället formatet, en skarp skärm och smidig hantering. Avtryckaren sitter bra och det är enkelt att ändra bland fotoinställningarna. Det största problemet med bilderna är en hög brusnivå, problem i mörker och grön-/gulaktig vitbalans. När det kommer till video håller den samma klass som övriga Sony Ericsson-modeller i testet.
Cirkapris: 4500 kronor

Samsung S8300 Ultra Touch - Tangentbord och pekskärmbetyg

Mått: 110x52x13 mm
Vikt: 119 gram
Minne: 80 MB, kan utökas till 16 GB
Skärm: 2,8 tum, 240x400 pixel
Upplösning: 8 megapixel
Linsskydd: Nej
Blixt: Fotolampa

Samsung S8300 Ultra Touch är en smidig telefon i ett kompakt och lätthanterligt format. Den har en skarp och färgstark skärm med en meny som är uppbyggd på samma sätt som i Omnia HD. Det är däremot inte samma flyt i navigeringen. När vi synar bildkvaliteten kan vi konstatera att bilderna blir bra men når inte samma nivå som de bästa i testet. Bäst är porträttbilderna inomhus där färger och hudtoner återges på ett naturligt sätt. Problem har den främst med vitbalansen och då med gröna färgstick. I mörker blir också färgerna röda. Brusreduceringen är sämre vid videofilmning där brusnivån är hög.
Cirkapris: 4700 kronor

Nokia 6700 Classic - Robust men brister i bildkvalitetbetyg

Mått: 110x45x11 mm
Vikt: 113 gram
Minne: 170 MB, kan utökas till 8 GB
Skärm: 2,2 tum, 320x240 pixel
Upplösning: 5 megapixel
Linsskydd: Nej
Blixt: Fotolampa
Nokia 6700 Classic har ett smidigt format och robust kvalitetskänsla. Det finns en tyngd i telefonen som lovar gott. Skärmen är dock liten och man har inte satt kamerafunktionen i första hand när man tagit fram telefonen. Bildkvaliteten är bland de sämre i detta test. Även när det gäller videoinspelningen. Ett problem är att bilderna lider av kantoskärpa, det vill säga att fokuseringen är bra mitt i bilden, men sämre ute i kanterna. Precis som vissa övriga modeller har den problem med vitbalansen vilket märks även utomhus. Den svaga fotolampan gör att den har stora problem med att hitta fokus i sämre ljusförhållanden.
Cirkapris: 3100 kronor