Sök
Sony Ericsson Z200

Sony Ericsson Z200

Fin design för teknikointresserade

2004-03-01

En av marknadens billigaste vikbara mobiltelefoner som får fina kommentarer för sin originella och snygga design. Testarna hade dock gärna sett att telefonen hade mer att bjuda på under sitt snygga skal.
Testkälla Kommentar
ZDNet "Pleasing to the eye"
Mobil "Snyggt och snålt"
Phoneyworld "A lower end mobile"
Amobil "Markedets billigeste klapptelefon"

Vad tycker testarna?

Sony Ericsson Z200 får överlag toppbetyg i klasserna design och formspråk. Testarna är också eniga om att detta är en modell för folk som vill ha en telefon i första hand att prata i och inte bryr sig så mycket om tekniska finesser. Att Z200 saknar MMS är oförståeligt, dock ges pluspoäng för bra batteritid och de polyfoniska ringsignalerna.

ZDNet

"Pleasing to the eye"

Z200_open_side
ZDNet anser att Sony Ericsson erbjuder en telefon med trevlig design och färgskärm till ett överkomligt pris. Telefonen placeras i segmentet med lite billigare designtelefoner i första hand anpassade för de något yngre. Detta trots att testaren uppmärk-sammar problem med snabba textinmatningar, något som borde få unga SMS-intensiva användare att tänka till. Det är förvånande att telefonen saknar MMS-stöd men ger annars ett plus i kanten för de relativt stora lagringsmöjligheterna i telefonen. De polyfoniska ringsignalerna hörs bra genom högtalaren, även om de inte når upp i samma styrka och klass som hos storebror Z600. Testaren är tillfreds med att telefonen står sig i tre till fyra dagar på en laddning, men varnar samtidigt för att man skall vara noga med att telefonen är fulladdad när man börjar använda den. Det förutspås att Z200 kommer att göra bra ifrån sig jämfört med sina konkurrenter och då främst bland de lite yngre användarna.

Källa: Till ZDNets hemsida
Mobil, nr 1 2004
Till Phoneyworlds hemsida
Till Amobils hemsida

Mobil

"Snyggt och snålt"

Mobil tycker att Sony Ericsson Z200 är en snygg skapelse, men testaren är på det hela taget skeptisk till telefonen. Även om modellen är tänkt att vara ett billigt alternativ för yngre användare så menar man att Sony Ericsson har sparat in alldeles för mycket på de tekniska detaljerna. Testaren saknar såväl MMS som javastöd på telefonen och noterar också att det inte går att ladda ner Mophun-spel eller att surfa på WAP 2.0-sidor samt att de WAP-sidor som fungerar inte visas i färg. Allting är dock inte dåligt, de polyfoniska ringsignalerna är riktigt imponerande och knapparna har en mycket bra tryckkänsla. Testaren misstänker att Sony Ericsson kommer att sälja ganska många Z200, mycket beroende på att det inte finns så många vikbara alternativ. Är man dock ute efter en billig telefon som klarar desto mer rekommenderas exempelvis Sony Ericsson T230 eller Nokia 3100.

Phoneyworld

"A lower end mobile"

Phoneyworld skriver att storleken på Z200 är helt i linje med dagens telefoner och menar att det kommer att dröja länge innan modellen blir inaktuell på marknaden. Det är en nybörjarmodell och mer avancerad teknik lyser med sin frånvaro. Femvägsknappen som används för menynavigering får bra vitsord och menysystemet på telefonen är enkelt att använda. Testaren saknar möjligheten att lagra flera nummer per kontakt i adressboken och varnar för att de 200 kontaktplatserna därmed snabbare tar slut. Sammanfattningsvis så har, trots bristen på tekniska funktioner, Z200 en tydlig målgrupp och det är användare som är mer intresserade av lång passningstid och hög ljudkvalitet vid samtal.

Amobil

"Markedets billigeste klapptelefon"

Norska Amobil skriver att Sony Ericsson tydligt har satsat sitt krut på att ge Z200 en retroprägel samt att de har lyckats med detta. Såväl den analoga klockan som upphängningsbygeln uppmärksammas positivt. Många vik-telefoner lider ofta av knarrande ljud, men att detta lyser med sin frånvaro på Z200. På det hela taget menar testaren att telefonen utstrålar en känsla av att vara betydligt dyrare än vad den egentligen är. Skärmen beskrivs ha friska och klara färger, men att problem uppstår i starkt solljus. I jämförelse med Samsung P400 och Nokia 6600 har man svårt att komma överens med knappsatsen hos Z200 och testaren är inte heller helt tillfreds med ljudkvaliteten då många samtalspartners upplevde brus och susningar vid samtal. Avsaknaden av nyttofunktioner på telefonen visar att Sony Ericsson inte har riktat in sig mot proffsanvändare, men att den ändå kan locka en kundkrets genom att vara den billigaste vikbara telefonen på marknaden.

Cirkapris: 2000 kronor

Produktfakta: Sony Ericsson Z200 är en vikbar trippelbands GPRS-telefon med en 128x128 bildpunktsskärm som visar 4096 färger. Telefonen har tre spel (Alien Scum, Honey Cave 2 och Minigolf), 40 stämmors polyfoniska ringsignaler samt en komponerare för att skapa egna ringsignaler. Z200 är utrustad med en yttre skärm som visar inkommande samtal. Den skärmen kan också visa en analog klocka alternativt en digital samt batterinivå. Den har upp till fyra timmars taltid och passningstiden är upp till 200 timmar. Telefonen har en IR-port och hanterar WAP 1.2.1 samt EMS. Det går att ladda ner nya bakgrundsbilder från nätet och telefonens utsida är också utbytbart då det finns en mängd Style-Up-skal att välja bland. Den levereras med två olika skal - sammetsblå och askgrå alternativt rimfrostsvit och klarröd. Telefonens mått är ca 96x52x25 mm och vikt ca 98 gram.

Modell: Sony Ericsson Z200