Sök
Sonim XP1

Sonim XP1

Tuff telefon för samtal

2008-05-15

Den uppdaterade versionen av Sonim XP1 är fortfarande en telefon för de användare som söker en lur som tål hårda tag och som inte har behov av kamera, mediaspelare eller minidator i telefonen.
Testkälla Betyg Kommentar
Connect 3/5 ”Die Ausstattung ist einfach, aber zweckmäßig.”
Pc för alla 7/10 ”Helt rätt för dig som arbetar under tuffa förhållanden.”
M3 4/10 ”Hårdare än någonsin”

Vad tycker testarna?

Testarna tycker att den här telefonen i stort sett lever upp till vad den lovar. Det är en stryktålig telefon som fungerar för samtal och sms. Båda de svenska testarna lyckas dock ta död på den genom att utsätta telefonen för olika tester. Den rekommenderas ändå till yrkesgrupper och personer som ofta vistas utomhus och i stökiga miljöer. En av testarna anmärker på att menygränssnittet är segt, men att telefonen har förbättrats avsevärt sedan förra versionen.

Connect

”Die Ausstattung ist einfach, aber zweckmäßig.”

Den tyska tidskriften Connect skriver att luren känns robust. Ett tjockt och stabilt skal skyddar innanmätet mot vatten och tryck och stötar står den också emot utan problem. Displayen ligger under ett tjockt plastskikt. Byggnadsarbetare eller triathlon-deltagare torde här ha en visserligen klumpig, men pålitlig partner. Tangenterna är också skyddade och ligger nedsänkta i skalet, de är stora och tydliga och man behöver inte trycka speciellt hårt på dem. Telefonen har bara basala funktioner, här finns ingen kamera eller multimediapelare. Man kan ringa och skicka sms med den, punkt slut. Ljudet är dock en smula burkigt.

Källa: Connect (DE) april 2008

Pc för alla

”Helt rätt för dig som arbetar under tuffa förhållanden.”

Sonim XP1 dog när Pc för alla testade vattentåligheten genom att låta den ligga i toaletten i 30 sekunder. Innan vattenexperimentet noteras det att målgruppen för den här mobilen är hantverkare, byggjobbare, skogsarbetare och andra som arbetar under tuffa förhållanden och som behöver en enkel och funktionell telefon. Testaren duschade telefonen, badade bastu och la in den i frysen. Därefter släpptes/kastades den i golvet ett tiotal gånger och det tog den ingen skada av. Men som sagt, 30 sekunder i redaktionens toa var mer än vad den klarade av. Testaren avslutar med att säga att de tilltänkta kunderna knappast lär sakna kamera- eller musikspelarfunktionen.

Källa: Pc för alla (SE) nr 2 2008

M3

”Hårdare än någonsin”

Förra gången M3 testade Sonim XP1 var kritiken inte nådig. Med den uppdaterade versionen noteras en hel del förbättringar även om telefonen fortfarande uppvisar brister. Precis som förra gången lyckas testaren göra telefonen obrukbar. Denna gång är det en längre vistelse i frysen som gör att knappsatsen lägger av. Innan detta hinner testaren notera en betydligt bättre respons från knapparna än vid den tidigare versionen. Sonim får även beröm för en generös garanti som innebär att telefonen byts ut direkt om den går sönder inom de två första åren. Positivt är också att telefonen nu har bluetooth. Insidan i övrigt har inte förändrats särskilt mycket och menysystemet är fortfarande segt. Förbättringarna gör ändå att telefonens totalbetyg dubblas sedan förra testet.

Källa: http://m3.idg.se 

Cirkapris: 2800 kronor

Produktfakta: Den uppdaterade versionen av Sonim XP1 är en trebands gsm-telefon i första hand avsedd för användare som behöver en stryktålig lur. Den har Bluetooth 1.2 och en 2,5 mm headsetanslutning. Den ska klara att falla ner på ett betonggolv från 1.65 meters höjd. Den ska även klara temperaturer från -20 till + 60 grader samt vara vattentålig. Batteritiden uppges till 5 timmars samtalstid och 200 timmars passningstid. Måtten är 113x50x22 mm och vikten 128 gram.

Tillverkare: Sonim tech