Sök

Med fokus på kameran

2008-09-03

Nya kameramobilen C902 är en snygg och kompakt kameramobil som bjuder på många funktioner, men bakom den stiliga fasaden finns också vissa nedsidor.

Modell Betyg Pris Kommentar
Sony Ericsson C902 17/25 4000 Med fokus på kameran

Sammanfattning

Först till det positiva. Telefonen är riktigt snygg och tilltalande. Svart är det genomgående temat där det mörka accentueras av en metallram som löper längs den yttre kanten. Finns också tillgänglig i en röd färg. Designavdelningen har fått till en fin avvägning mellan ett tunt och smidigt format i kombination med ett stabilt bygge. Metallramen glappar litegrann, men för övrigt utstrålar telefonen en hög kvalitetskänsla i detaljer som knappsats, batterilucka och skärm.

Inledning

C902 Bild 2Vinklad knappsats
Just knappsatsen är viktig för hur väl du kommer att trivas med telefonen. Med C902 tar Sony Ericsson ett nytt grepp genom att ge knapparna en svag lutning utåt. Det är ingenting som direkt får någon positiv inverkan på inmatningen och det är en rätt styv uppgift att författa sms. Den stora fördelen med knappsatsen är istället den stabila konstruktionen och den höga kvaliteten. Knapparna och styrkorset kräver ett ordentligt nedtryck vid inmatningen vilket gör telefonen mindre känslig för oavsiktliga uppringningar från jackfickan. 

Öppna och skjut 
Cybershot-märket förpliktigar och när det kommer till bildernas kvalitet blir vi absolut inte besvikna, men inte heller fullständigt imponerade. Kvaliteten är genomgående hög och med C902 befäster Sony Ericsson sin plats bland toppskiktet av kameramobiler, men i ärlighetens namn har det inte hänt särskilt mycket på detta område sedan K800. Vi kan dessutom notera att den gamle trotjänaren till och med ger en bättre bild vid fotograferingen utomhus. Den stora skillnaden och det som är telefonens styrka är hanteringen av kameran. Med hjälp av en slajdfunktion öppnas kameralinsen och de olika menyvalen dyker automatiskt upp på ytterdelen av skärmen. En snabb, smart och smidig lösning som dessutom förhöjer kamerakänslan i telefonen. 

Bra köp?        
Designen och formatet är en riktig fullträff. Telefonen ligger bekvämt i handen och skärmen är klar och skarp. Det är också tacksamt att tillverkaren inte enbart lagt krutet på kameradelen. Bland annat är musikspelaren en angenäm upplevelse och högtalaren håller hög klass. Betydligt bättre än i Sony Ericsson W960. Tyvärr saknas wifi och funktionsmässigt kan vi inte låta bli att sakna det där lilla extra även om den håller en jämn och hög nivå på detta område. Det som framförallt utmärker sig är kamerans funktionalitet, men om du har en K800/K810 idag och enbart vill byta upp dig för bildkvalitetens skull är det tveksamt C902 Bild 1om dina behov kommer att tillfredsställas fullt ut. Det är dock svårt att värja sig för coola attityd som telefonen utstrålar. Priserna hos de stora återförsäljarna på nätet ligger strax under 4000 kronor och det är ungefär vad du får betala för en Nokia N95. Då får du dock kompromissa med ett betydligt klumpigare format.  

Betyg
Design – 4 Smart format
Kvalitet – 4 Hög men inte perfekt
Funktioner – 4 Många men har sett de flesta förut
Kapacitet – 3 Långsam i vissa menyval
Prisvärde – 2 I dyraste laget
17/25

Läs vad teknikpressen skriver om Sony Ericsson C902:
//smartson.se/test/telefoni-gps/mobiltelefoner/sony-ericsson-c902

Om produkten
Sony Ericsson C902 har bland annat stöd för turbo-3g och edge. Den finns tillgänglig i färgerna luscious red och swift black. Skärmen har upplösningen 240x320 pixel och den hanterar 262 144 färger. Lagringsmöjligheter finns genom Memory stick micro. Mobilen har en samtalstid på upp till 9 timmar respektive en passningstid på upp till 380 timmar. Bland tillgängliga anslutningar finns bluetooth, modem, pictbridge, pc-synkronisering och usb. Övriga funktioner är högtalartelefon, polyfona ringsignaler, mp3, java, radio, 3d-spel, kamera på 5 megapixel och rss-matning. Mobilen vägen 107 gram och den mäter 108x49x10,5 mm.

Exempelbilder


C902 Inne
Sony Ericsson C902

K800 Inne
Sony Ericsson K800

C902 Ute
Sony Ericsson C902

K800 Ute
Sony Ericsson K800

Senast uppdaterad: 2018-11-19
Av: