Sök
Siemens SX1

Siemens SX1

Smart Nokia-klon

2004-03-08

Siemens lanserar sin efterlängtade SX1, en smartphone baserad på Nokias Symbian, Series 60.
Testkälla Betyg Kommentar
Mobil 75/100 "Som hämtat ur en science-fiction film"
Xonio 5/5 "Die Mischung macht's"
Zdnet 7,7/10 "Stellenweise langsame Reaktion"
Areamobil 76/100 "Stellenweise langsame Reaktion"
Amobil 5/6 "Et vell av nyttefunksjoner"

Vad tycker testarna?

Testarna gillar alla att Siemens inte bara lagt in Nokias version av Symbian, Series 60, utan också lagt möda på att förbättra systemet. Designen är ovanlig men tilltalande. Placeringen av knapparna är dock något av en miss då alla testarna tycker att mobilen var väldigt irriterande att arbeta med på grund av just detta. Vissa anmärker också på att den saknar vissa funktioner som en riktig fullfjädrad smartphone ska ha, såsom t.ex. dokumentvisare. Enkel synkronisering mot Outlook och många möjligheter till datakommunikation får dock pluspoäng. Som multimediamobil får den också idel positiva omdömen.

Mobil

"Som hämtat ur en science-fiction film"

Siemens SX1 har en futuristisk design, tycker Mobil. Den enda nackdelen man ser med detta är att telefonen blir lite opraktisk när man ska skriva sms. Trots att detta är en smartphone så anser testaren att mer kraft har lagts på nöje än på nytta. Mp3-spelaren och radiomottagaren funkar riktigt bra och ger bra ljud. Även kameran tillhör de bättre man sett i en mobil, trots att den saknar nattläge och displayen är mycket bra men ljussvagare än hos främsta konkurrenterna Nokia och SonyEricssons alternativ. SX1 bygger på samma operativsystem som Nokias mobiler och har många nyttiga funktioner, men saknar exempelvis dokumentläsare och en riktig webbläsare. Dessutom tycker testaren att e-post klienten kunde ha varit bättre.

Källa: Mobil, nr 1, 2004
Till Xonios hemsida
Till ZDNets hemsida
Till Areamobiles hemsida
Till Amobils hemsida

Xonio

"Die Mischung macht's"

Xonio skriver att gamla Nokia användare kommer att känna igen sig då Siemens SX1 använder sig av samma operativsystem. Bra telefonfunktioner, enkel synkronisering med Outlook, bra multimedia funktioner och möjligheten att installera java och symbian program kommer med. Men Siemens har gått ännu längre i detaljerna och förädlat det hela skriver testaren. Mobilen har många inställningar som inte återfinns i Nokias modeller. Och tack vare införsel av MP3 och radiofunktionerna så står den sig ännu bättre. Men testaren anmärker dock på att röststyrning och nattläge för kameran saknas. Handhavandet av mobilen får mycket bra omdöme, det är enkelt att navigera genom menyerna med joysticken och knappsatsen svarar mycket bra. Att knapparna även kan användas som genvägar i programmen är ett stort plus, det hela underlättas av deras ovanliga placering. Genom att kombinera det goda från Nokia med det goda från sina egna produkter har Siemens lyckats få fram en riktigt bra lur, avslutar Xonio.

Zdnet

"Stellenweise langsame Reaktion"

Zdnet tycker att även om SX1 har en platt och kort design så är den väldigt trevlig att titta på. De sidoplacerade knapparna går ganska bra att använda så länge man har båda händerna lediga. Även med bara en hand så fungerar placeringen, men en person med lite mindre händer kan då få problem. Funktionsmässigt är det en rikligt utrustad mobil. Det närmaste man kommer dokumentvisare är en anteckningsapplikation. Men då SX1 saknar tryckkänslig skärm tar det lång tid att knappa in texter. Att skärmen är så liten gör det också svårt att på allvar surfa eller använda e-mail. Man kan inte se tillräckligt mycket med information samtidigt på skärmen för att det ska fungera riktigt smidigt. Annars så tycker testaren att displayen håller en mycket god kvalitet. Kameran ger bilder som är ok att använda i mms eller som bakgrunder. Det inbyggda minnet kunde ha varit lite större. Trots bristerna är testaren överlag nöjd med Siemens SX1. Mobilen har ett väl genomtänkt användargränssnitt, en superb skärm och ett snyggt yttre.

Areamobil

"Stellenweise langsame Reaktion"

Areamobil är nöjda med designen även de, men inte lika glada åt knappsatsen som man tycker kunde ha bearbetats lite mer. Inte heller navigationsspaken går hem, den försvårar navigationen och därmed även användandet, skriver testaren. Processorn i luren hinner inte heller alltid och program och menyer kan ibland ta god tid på sig att starta upp. När det gäller smartphone funktioner tycker man att mobilen är tillräckligt utrustad med sin kalender och många kommunikationsmöjligheter. Telefonen har bra ljud vid samtal, även när man använder högtalarfunktionen. Den har också starka ringsignaler och vibrator. Detta är en smart telefon för den som är prismedveten. Den som är ute efter mer bekvämlighet bör satsa på en produkt med touchscreen för att underlätta inmatning och underlätta navigering.

Amobil

"Et vell av nyttefunksjoner"

Norska Amobil tycker att Siemens SX1 är stor, klumpig och med jobbig knappsats. Man måste verkligen värdesätta de inneboende funktionerna för att skaffa sig en sån här lur, eftersom det blir onödigt svårt och tidskrävande att använda den, skriver testaren. Och just funktionerna gör att testaren delar ut högt betyg till SX1. Mobilen är stilig, har snygga menyer och är utrustad med en mycket bra skärm. Även om man märker att produkten laggar när man navigerar igenom menyerna så är detta lagg inte närvarande när man t.ex. lyssnar på mp3. Rent tekniskt så har den all möjlig hårdvara som finns tillgänglig idag och nytto- och nöjesmässigt är den lika välutrustad, anser testaren. Bra kalender, en mycket omfattande telefonbok och en processor som är mer än kapabel till det mesta. En mobil som kommer att sysselsätta teknologfanatikern i timmar, enligt Amobil.

Cirkapris: 5500 kronor

Produktfakta: Den är baserad på Nokias version av Symbian OS med Series 60. Den klarar förutom synkronisering mot Outlook även av att köra java- och symbianbaserade program. Mobilen är utrustad med integrerad VGA-kamera (640x480 pixlar) som även klarar av videoinspelning med ljud i 176X144 pixlar. Skärmen visar 65,000 färger. Det finns inbyggd högtalare. Internminne är 4 MB och stöd finns för MMC-minneskort upp till 512 MB. Datakommunikation sker via datakabel (USB), Bluetooth, IrDA, 56kb modem, GPRS eller WAP 2.0. Den har inbyggd spelare för mp3 och Real Video samt FM-radio. Angiven taltid är 4 timmar och passningstid 200 timmar. Applikationer som finns är bl.a. telefonbok med många inmatningsalternativ, organisator/kalender, anteckningsprogram, e-post, MMS och röstuppringning. I paketet medföljer handsfree, laddare och PC-mjukvara. SX1 väger 116 gram och har måtten 109x59X19 mm.

Modell: Siemens SX1